FOTO Fanatik

Guvernul alocă fonduri substanțiale pentru dezvoltarea rurală și sprijinirea fermierilor. Românii trebuie să îndeplinească o serie de reguli.

Zeci de mii de fermieri vor beneficia de bani de la stat pe fiecare hectar, iar anumite condiții trebuie îndeplinite astfel încât oamenii să intre în posesia banilor.

Bani de la stat pentru fermieri

Executivul a aprobat în ședința de joi Hotărârea de Guvern prin care se alocă o sumă din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin această lege, se alocă suma de 1 miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului, stipulată în bugetul național pentru anul 2024, în scopul menținerii sprijinului unitar de 100 euro pe hectar, respectiv pe unitatea de valoare standard (sectoarele suin și avicol).

Noua hotărâre va asigura și implementarea eficientă a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și a Programului Sectorial (PS) 2023-2027, finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Astfel, aproximativ 157.000 de fermieri vor primi sprijin financiar. Ca urmare a consecințelor economice generate de conflictul din Ucraina și de protestele din februarie 2024 organizate de reprezentanții industriei agricole și alimentare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat și a propus Guvernului o serie de reglementări, cu scopul de a acorda ajutoare de stat sub formă de subvenții sectoarelor cel mai grav afectate, în special creșterii suinelor și păsărilor, precum și sectorului vegetal primar (în cuantum de 100 euro/ha, respectiv/UVM).

Majorare uriașă a bugetului

Având în vedere că numărul estimat al beneficiarilor ajutoarelor de stat a fost depășit de numărul cererilor de sprijin financiar depuse, este necesară majorarea fondurilor alocate acestor ajutoare de stat cu suma de 454.000.000 lei.

De asemenea, MADR coordonează alocarea fondurilor europene pentru România din cadrul FEADR pentru perioada 2014-2020, precum și pentru perioada de programare 2021-2027.

Pentru a asigura implementarea eficientă a PNDR 2014-2020 și a PS 2023-2027, finanțate din FEADR, este necesară suplimentarea bugetului MADR.

Această suplimentare bugetară este destinată încheierii contractelor de finanțare și efectuării plăților către beneficiarii măsurilor de investiții gestionate de AFIR și APIA.

Suma de 546.000.000 lei reprezintă contribuția de cofinanțare din bugetul național pentru fondul extern FEADR, ce va fi plătită până la sfârșitul trimestrului al doilea al anului 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here