Făgărășenii vor asista în următoarea perioadă, până la 9 iunie, aproape o lună de zile, la modul în care candidații care aspiră la funcțiile publice vor să convingă alegătorii să le încredințeze votul. Este o procedură democratică și, vrem să credem, că, la Făgăraș, va fi și onestă. Dacă în urmă cu ani râvneau funcția de primar al Făgărașului sau pe cea de consilier local o puzderie de candidați, în 2024 numărul lor s-a redus simțitor. S-au înregistrat la biroul electoral doar șase candidați pentru funcția de primar al Făgărașului.   Numai că  în 2024 metodele folosite de unii candidați sunt manipulatoare și lipsite de respect față de făgărășeni. Sunt convinsă însă că majoritatea făgărășenilor vor vedea adevărul din spatele promisiunilor acelor candidați, care, în dorința lor oarbă dusă în patologic, vor să acceadă din nou pe aceste funcții publice. Tocmai de aceea făgărășenii trebuie să meargă la vot în număr mare pentru a alege persoanele cele mai potrivite și în același timp pentru a penaliza prin votul lor derapajele și lipsa de profesionalism a celor care au ocupat aceste funcții în ultimii ani.

Vocile critice ale făgărășenilor

Am stat de vorbă cu făgărășenii, iar din dialogul purtat cu ei am aflat ce sperau să fie realizat din  dările locale plătite la Primărie și în realitate ce s-a făcut. Majoritatea făgărășenilor au adus numai critici la adresa celor care au condus Făgărașul în ultimii ani și  doar cei care au beneficiat de avantaje pe lângă aleșii locali au spus generic ,,bine că se face“ convinși și ei că șantierele au distrus orașul prin lucrări de mântuială, dar plătite scump.

Făgărășenii și-au dorit un oraș curat, verde, fără betoane, un oraș al cărui iz medieval să fie păstrat, și-au dorit parcări, parcuri, și-au dorit un spital cu servicii de calitate și prompte în care omul să fie vindecat, salvat și nu trimis la morgă, școli în care educația copiilor să fie pe primul loc, școli ferite de droguri și de abandon, școli în care copiii să fie în siguranță. Făgărășenii și-au dorit locuri de muncă, și-au dorit să aibă posibilitatea să lucreze în unitățile publice unde să predomine profesionalismul și nu nepotismele sau clanurile unor familii agreate de potentații momentului. Făgărășenii așteptau să fie dezvoltată o piață a muncii locală prin atragerea de investitori și nu alungarea lor de samsarii de avantaje personale. Făgărășenii și-au dorit transparență în administrația publică, dar au fost întâmpinați cu uși trântite în față tocmai de cei cărora le-au încredințat votul. Făgărășenii și-au dorit să li se spună adevărul în privința investițiilor, a împrumuturilor făcute pe spatele lor, dar au fost mințiți. Puzderia de angajați, fie în primărie, fie în unitățile subordonate sau în nenumăratele fundații și asociații care căpușează bugetul local, nu sunt decât cei care fac voia și laudă ,,realizările“ primarului. Cu alte cuvinte, cei aleși, care păstoresc urbea de 8 ani încoace, consideră că făgărășenii sunt în slujba lor și nu invers, un fel de grofi peste domeniul Făgărașului, care au transformat bugetul urbei în propria lor pușculiță.

S-a ajuns, după 30 de ani de democrație autohtonă, ca Făgărașul să fie condus după vechi metehne dictatoriale. Făcând un arc peste timp, dar uzând și de poreclele populare din zonă, nu pot să nu amintesc câteva din metehnele timpului.

Cu vreo șapte decenii în urmă,  conducerea urbei era dictată de un singur partid, iar împuterniciții acestuia și-au pus urbea la picioare, crezându-se  atotputernici. Au lăsat în urmă durere, lacrimi și moarte. De atunci, orașul și întreaga zonă a Făgărașului se îndreaptă spre partidele de dreapta.,,Nicicând Țara Făgărașului nu va fi roșie“ spun și acum făgărășenii.

Răsfoind însă prin cenușa istoriei, găsim pe unul  Lăcustă, un domnitor linșat  de boierii lui, aceia care-l proslăveau cu ceva timp înainte. De ce Lăcustă? Așa cum ne îndrumă DEX-ul, lăcustă este ,,nume dat mai multor specii de insecte din ordinul ortopterelor, dăunătoare agriculturii, care se caracterizează prin lungimea antenelor și prin picioarele posterioare foarte lungi, adaptate pentru sări“. Edilul actual  a memorat  o calitate a lăcustei, aceea de a sări. Astfel, a  sărit edilul în barca psd, dar fără să roșească, poate doar să se înțepe, cândva, în trandafiri. Tot DEX-ul dă o interpretare umană insectei, ,,slab și mâncăcios“ sau ,,lacom“.  Era pe la 1538 acest  domnitor lacom,  Ștefan al V-lea, care își dorea tronul Moldovei și l-a obținut. Dar prin viclenii. A fost numit de turci și nu de țară. Numai că domnitorul a stâpânit numai 2 ani, ghinionul abătându-se asupra lui. Cronicele vremii scriu că Moldova a fost invadată de lăcuste și a fost foamete mare. De la lăcuste i s-a tras porecla de Lăcustă vodă. După 2 ani de domnie,  Ștefan al V-lea a fost ucis de boierii care l-au slujit. A rămas în istorie ca Lăcustă vodă, pedepsit de pronia divină.

Făgărașul transformat într-o arenă de circ

Putem spune fără să greșim că Făgărașul a avut cei mai slabi conducători în ultimii 4 ani.  Un primar care una spune în fața camerelor, apoi nu mai recunoaște ceea ce a vorbit și face noi promisiuni pe care nu le respectă sau pe care le uită. Și avem nenumărate exemple ce pot fi prezentate. O astfel de persoană, conform DEX,  este mincioasă. Un primar care a provocat și întreținut în legislativ  scandaluri după scandaluri, ducând activitatea acestui for în derizoriu. Un circ de joasă speță pe banii făgărășenilor. S-a ajuns, în administrația publică locală, ca legea să fie aplicată în funcție de interes.  Amintim aici taxa Salco încasată ilegal, dar decizia instanței, una obligatorie, nu a fost aplicată de primar, banii nefiind restituiți făgărășenilor nici după doi ani. Același edil a vrut să elimine 10 consilieri din Legislativ, pe cei care  au spus ,,NU“ unor ilegalități ticluite de acesta.  Apoi a ,,aruncat“ din primărie un jurist și pe secretarul general pentru că i-au amintit la tot pasul că legea trebuie respectată. N-a reușit singur edilul ci ajutat de doi aprigi susținători ai lui, beneficiari de avantaje, fără studii menite să evalueze activitatea acestor juriști. Iar dacă privim spre unitățile publice subordonate primăriei, lesne observăm că în fruntea lor au fost numite, de același primar, persoane obediente lui. Spre exemplificare luăm doar Salco Serv, societate adusă în pragul falimentului prin căpușarea ei de oamenii primarului.

 Candidați care au preluat partide pe persoană fizică

În campania electorală pentru alegerile locale 2024 de la Făgăraș putem spune că sunt ,,rivale“ câteva partide politice: PNL, PSD, USR și FDGR. Și asta întrucât sub umbrela PSD stau pitite alte formațiuni politice, unde primarul și-a înghesuit apropiații: AUR, Viitorul Țării Făgărașului, Pro România, Partida Romilor. Urmărind listele cu candidați ale acestor partide se vede clar că persoanele care au format mașina de vot a primarului din CL Făgăraș sau persoanele angajate pe funcții publice sunt  în fruntea listelor. Iar la PSD Făgăraș, membrii vechi au fost înlocuiți cu persoane atrase cu arcanul de pe la PNL sau FDGR care, în ultimii 4 ani  au dovedit supunere în fața edilului. Privind însă lista partidului ce se vrea a fi promotorul tradițiilor din Țara Făgărașului, Viitorul Țării Făgărașului (VTF), aici îi regăsim pe acei inși care s-au îndestulat din bugetul local ca angajați sau ca beneficiari de proiecte pe bani publici. Acest partid local este aspru criticat de reprezentanții FDGR și USR.

Forumul German Făgăraș: ,,Viitorul Țării Făgărașului, un partid de buzunar“

,,Câțiva candidați de pe listele Forumului German Făgăraș din anii 2016 și 2020   apar acum ca și candidați ai „noului partid”, scos din buzunar înaintea alegerilor, „Viitorul Țării Făgărașului”. Cu opt ani în urmă s-au prezentat foarte entuziasmați de activitățile Forumului și și-au formulat adeziunea ca simpatizanți dorind să-l sprijine pe actualul primar, lucru acceptat de Forum în campaniile 2016 și 2020. Relația a părut foarte bună la început, a trecut cu bine un mandat, dar s-a răcit în urmă cu 2-3 ani. Dezamăgirea a apărut atunci când reprezentanții Forumului nu au mai votat la unison toate proiectele fără să pună întrebări în prealabil. Așadar, evident este faptul că VTF nu s-a creat de curând, iar scopul urmărit încă de la  început era de a-l ține la secret pentru a fi scos la lumină atunci când e nevoie. Nu a avut un scop firesc, de a intra în prima campanie electorală. A fost înființat pe 5 februarie 2016 înaintea oricăror discuții cu FDG Făgăraș privind colaborarea. A urmat o perioadă în care partidul nu a existat din punct de vedere politic, nu a participat la niciun scrutin electoral, local, județean sau național, neatingându-și astfel scopul pentru care a fost înființat. Nu a avut nicio activitate pentru a promova valorile Țării Făgărașului sau de a fi cunoscut de comunitatea din zonă, așa cum se laudă candidații. În actuala campanie electorală, încalcă voit legea. La  formularea adeziunii față de Forum, candidații partidului ,,nou“ nu  și-au declarat aparteneța de partid cu toate că formularul prevede o astfel de cerință. Mai mult,  în declarațiile de interese din campania electorală n-au specificat acest lucru.  În  declarațiile anuale de interese, în cazul consilierilor locali în funcție, trebuia, de asemenea, să fie specificată aparteneța la acest partid. Iată că, apariția acestui partid de buzunar nu a fost întâmplătoare, ci premeditată.  Interesant este și faptul  că acești candidați au încercat, după alegerile din 2016, să pătrundă în structurile USR Făgăraș, însă fără succes“ precizează Forumul Democrat German Făgăraș.

Irineu Darău: ,,Se voia ca USR să fie partid-breloc pentru primar la nivel local“

,,La final de 2016 s-a încercat înfiltrarea în USR. Se voia un USR local docil, urcat pe valul național, dar să fie partid-breloc pentru primar la nivel local.  Nu știu de când sunt unii membri ai VTF, probabil că era un partid gol până de curând și au intrat doar când a trebuit. Conform legii, VTF trebuia desființat de drept, fiindcă nu a participat deloc în alegeri vreme de 8 ani. Vă spun pe scurt despre câțiva dintre cei care voiau să ,,fondeze” USR la Făgăraș, dar au avut ghinionul să întâlnească și oameni independenți și verticali care au oprit infiltrarea. Erau fix cei care gravitaseră în jurul FDGR. Nicoară – directorul parcului industrial încă din 2016. Lucian Mija – a intrat în 2016 (!) în CA la Parcul Industrial pentru a-l putea numi pe Nicoară, în februarie 2017 la OUG 13 chema protestatarii făgărășeni la întâlnire cu Mihai Popa (?!?) pe atunci parlamentar PSD, iar în actualul mandat a devenit administrator public. Bogdan Pătrașcu – abonat la proiectele primăriei, cu lucrări nenumărate pe bani publici. Alex Luca – cu firmă de evenimente, filmând ședințele de consiliu local, angajat la Salco etc. Aceștia sunt oamenii fidelizați încă de la început, cu gândul de a infiltra scena politică locală și a o controla total. Pe scurt: PSD = VTF = ProRomânia, la care se mai adaugă unii așa-ziși independenți, aflați de la început în sfera lui Sucaciu, gen Ovidiu Popa. Este total nesănătoasă tendința de a manipula, de a te ascunde, de a încerca să elimini concurența politică reală și a controla toată scena politică. Vremea dictaturii și autocrației a apus“ precizează senatorul Irineu Darău.

 Votul schimbării

 Dragă Făgăraș, la tine-i normal? Au curs râuri de cerneală despre administrația publică a Făgărașului de când Monitorul de Făgăraș este pe piață, din octombrie 1998. Cu bune și cu critici, dar în ultimul mandat lucrurile au depășit orice limită a bunului simț. Doar asta este menirea presei. Să fie obiectivă și să prezinte faptele așa cum se petrec ele, fără să menajeze directori, primari, aleși locali,  oameni politici, etc. Funcțiile sunt vremelnice, iar jurnaliștii trebuie să fie devotați meseriei lor și obligați doar față de cititori. Astăzi însă adevărul a fost arestat, lăsând minciuna și manipularea să conducă în tot și în toate. Făgărașul nu diferă cu nimic, se încadrează perfect în acest peisaj.  Chiar nu interesează instituțiile de cercetare penală aceste  puteri arbitrare, care se războiesc împotriva noastră, a cetățenilor? Ne sfătuiau părinții, bunicii și preoții să fim buni, să fim pe placul lui Dumnezeu. Sfaturi înțelepte de altfel și demne de urmat. Dar a fi bun nu înseamnă a fi prost. Făgărășenii au șansa la 9 iunie să transforme urbea, prin votul lor,  într-un loc al armoniei, al transparenței, al dezvoltării fără scandaluri și clanuri, un loc în care doar firescul să troneze. Îmi vin  în minte scrierile marelui poet Mihai Eminescu, publicate în ziarul Timpul, în 1877. Sepliază perfect peste situația actual a Făgărașului. Cât adevăr!  ,,Ce caută aceste elemente nesănatoase în viata publică a statului? Ce caută acești oameni care pe calea statului voiesc sã câstige avere si onori, pe când statul nu este nicăieri altceva decât organizarea cea mai simplă posibilă a nevoilor omenești? Ce sunt aceste păpuși care doresc a trăi fără muncă, fără știință, fără avere moștenită, cumulând câte trei, patru însărcinări publice dintre care n-ar putea să împlinească nici pe una în deplină conștiință? De aceea, alungaţi turma acestor netrebnici care nu muncesc nimic şi n-au nimic şi vor să trăiască ca oamenii cei mai bogaţi, nu ştiu nimic şi vreau să vă înveţe copiii, şi n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine şi voiesc să vă economisească pe voi toţi. Ţărani? Nu sunt. Proprietari nu, învăţaţi nici cât negrul sub unghie, fabricanţi – numai de palavre, meseriaşi nu, breaslă cinstită n-au, ce sunt dar? Uzurpatori, demagogi, capete deşarte, leneşi care trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieroşi şi fudui, mult mai înfumuraţi decât coborâtorii din neamurile cele mai vechi ale ţării. De acolo pizma cumplită pe care o nutresc aceste nulităţi pentru orice scânteie de merit adevărat“. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here