FOTO: G4Food

Alimentele pe care le consumi joacă un rol în stimularea vieții sexuale, transmite Healthline. O dietă nutritivă poate fi benefică pentru viața ta sexuală în multe feluri: prin creșterea libidoului, îmbunătățirea fluxului sanguin și a sănătății inimii sau îmbunătățirea rezistenței.

O dietă bogată în legume și proteine slabe – și săracă în alimente care conțin zahăr și grăsimi saturate – poate ajuta, de asemenea, la prevenirea tulburărilor care îți afectează libidoul, cum ar fi sindromul metabolic și afecțiunile hormonale.

Aceste șapte alimente sunt pline de nutrienți care îți pot stimula libidoul și îți pot îmbunătăți și sănătatea generală:

Stridii

Probabil că ați auzit despre proprietățile afrodisiace ale stridiilor. Motivul pentru aceasta este că stridiile sunt bogate în zinc. Acest compus crește fluxul sanguin, ceea ce poate ajuta fluxul sanguin către organele sexuale.

Zincul poate fi deosebit de important în fertilitatea masculină, deoarece ajută la reglarea nivelului de testosteron. Potrivit unei analize din 2018, deficiența de zinc are un efect negativ asupra nivelului de testosteron.

Stridiile conțin mai mult zinc decât orice altă sursă de hrană, o porție furnizând 673% din necesarul zilnic.

Dacă nu ești un fan al moluștelor, încearcă în schimb homar sau crab. Ambele tipuri de crustacee sunt pline de zinc.

Alte surse de zinc:

 • carnea de vită,
 • carnea de porc,
 • fasolea,
 • semințele de dovleac,
 • cerealele îmbogățite cu zinc.

Anumite cărnuri

Consumul de carne sau alte alimente care conțin aminoacizi specifici ar putea ajuta la îmbunătățirea vieții tale sexuale.

Diferite alimente bogate în proteine – inclusiv carnea de vită, de pui și de porc – conțin compuși care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, cum ar fi:

 • carnitină,
 • L-arginină,
 • zinc.

Fluiditatea fluxului sanguin este crucială pentru răspunsul sexual la persoanele de toate sexele.

În special, o revizuire din 2019 a mai multor studii sugerează că suplimentele de arginină ar putea ajuta la tratarea disfuncției erectile ușoare până la moderate.

Trebuie reținut, totuși, că prea multă carne roșie poate fi dăunătoare pentru inimă.

Serviți proteine de origine animală (cu moderație, pentru a evita creșterea riscului de boli de inimă) pentru a vă menține toate sistemele funcționale fără probleme în dormitor.

Dacă urmezi o dietă vegetariană, poți obține acești nutrienți din cereale integrale și produse lactate, inclusiv lapte și brânză.

Carnitina și L-arginina sunt aminoacizi care se găsesc în diverse alimente bogate în proteine. Cerealele integrale și laptele sunt surse deosebit de bune de zinc.

Somon

Somonul este bine cunoscut pentru acizii grași omega-3 sănătoși pentru inimă. Peștele cu carne roz, precum tonul și halibutul, ar putea juca un rol în menținerea sănătății corpului și a vieții sexuale.

Omega-3 ajută la prevenirea acumulării de placă în artere, potrivit unei analize din 2017. Acest lucru promovează un flux sanguin sănătos în tot corpul.

Menținerea sistemului circulator în bună stare de funcționare reduce riscul apariției anumitor boli care afectează funcția sexuală.

Peștele este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, vitamina B12, vitamina D și fier. De asemenea, conține zinc.

Pentru a te ajuta să îți menții inima și corpul sănătos, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă să consumi cel puțin două porții de pește pe săptămână.

Nuci și semințe

În loc de bomboane, încearcă să consumi o mână de nuci și semințe. Caju și migdalele sunt pline de zinc, în timp ce o serie de gustări sănătoase conțin L-arginină pentru a îți face sângele să circule.

Încearcă următoarele:

 • nuci,
 • semințe de dovleac,
 • semințe de floarea-soarelui,
 • nuci pecan,
 • alune de pădure,
 • alune.

Nucile sunt de două ori utile, deoarece sunt, de asemenea, bogate în omega-3.

Merele

Merele sunt bogate într-un compus numit quercetină. Acest antioxidant, un tip de flavonoid, poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate.

În ceea ce privește sexul, quercetina joacă un rol în:

 • promovarea circulației,
 • tratarea disfuncției erectile,
 • gestionarea simptomelor prostatitei.

O analiză din 2016 raportează că quercetina poate reduce cu succes tensiunea arterială în doze mai mari de 500 mg pe zi.

Tensiunea arterială ridicată poate duce la disfuncții sexuale, deoarece deteriorarea vaselor de sânge afectează fluxul sanguin către organele genitale. Aceasta este una dintre cauzele disfuncției erectile.

De fapt, un studiu din 2016 a raportat o reducere cu 14% a cazurilor de disfuncție erectilă la bărbații care au avut un aport mai mare de fructe. Acest lucru se poate datora conținutului lor de flavonoide.

La femei, tensiunea arterială ridicată poate duce la scăderea libidoului și la mai puțin interes pentru sex, în special dacă provoacă oboseală. Fluxul sanguin mai scăzut la nivelul vaginului poate afecta modul în care organismul lor răspunde la activitatea sexuală.

Sfecla roșie

Sfecla roșie este bogată în antioxidanți și vitamine, constituind un adaos sănătos pentru orice dietă. De asemenea, este bogată în nitrați dietetici, ceea ce înseamnă că ar putea contribui la îmbunătățirea vieții sexuale.

Nitrații dietetici dilată vasele de sânge, un proces cunoscut sub numele de vasodilatație, care îmbunătățește fluxul sanguin. Acest lucru are efecte benefice asupra contracției musculare. Din acest motiv, unii sportivi folosesc nitrați pentru a-și stimula performanța.

Unele studii sugerează chiar că o singură doză de suc de sfeclă roșie, sau doze pe parcursul câtorva zile, ar putea îmbunătăți performanța oamenilor la exerciții fizice intermitente, de intensitate ridicată, cu perioade scurte de odihnă.

Cercetările sugerează, de asemenea, că nitrații alimentari din sucul de sfeclă roșie pot ajuta la gestionarea tensiunii arteriale. Cercetătorii spun că de acest lucru pot beneficia atât persoanele cu tensiune arterială sănătoasă, cât și cele cu hipertensiune arterială.

Aceleași mecanisme ar putea, în teorie, să ajute, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului sanguin și a rezistenței în timpul sexului, îmbunătățind în același timp sănătatea inimii în general.

Alte alimente bogate în nitrați includ:

 • spanacul,
 • rucola,
 • cresonul,
 • salata verde,
 • țelina,
 • ridichea.

Vinul roșu

Ca și merele, vinul roșu conține quercetină, un antioxidant care stimulează fluxul sanguin.

Un studiu din 2009, care a implicat 798 de femei, a constatat că un consum regulat și moderat de vin roșu a fost legat de o dorință sexuală mai mare și de lubrifiere.

Cercetătorii au observat că mai mult de două pahare de vin roșu consumate pe zi sau consumul altor tipuri de băuturi alcoolice nu a produs aceleași rezultate.

Acestea fiind spuse, consumul de vin sau de orice alcool în exces poate avea efectul opus, ducând la disfuncții sexuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here