Dosarul de urmărire penală a ,,ostașilor“ primarului PSD de la Făgăraș bate pasul pe loc. Se apropie anul de când instanța de la Făgăraș a retrimis dosarul penal nr. 4444/226/2023 pentru completarea urmăririi penale. Concret, în Dosarul penal nr. 4444/226/2023 aflat pe rolul Judecătoriei Făgăraș a fost emisă, la data de 22 februarie 2024 , decizia definitivă prin care judectorul ,,desființează“ soluția Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, cea emisă la data de 25 iulie 2023, și retrimite dosarul penal pentru completarea urmării penale. Judecătorul a fost convins că în cazul consilierilor locali agresați fizic și verbal în timpul unei ședințe a Legislativului s-a săvârșit infracțiunea de ultraj, contrar soluției emise de procurorul de caz.
- Solutia pe scurt: În baza art. 318 alin. 15 Cod procedură penală: Respinge cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraş, având ca obiect confirmarea soluţiei de renunţare la urmărire penală dispuse prin ordonanţa procurorului din data de 25.07.2023 emisă în dos. pen. nr. 605/P/2022 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraş, privind săvârşirea infracţiunii de Ultraj, prev. de art. 257 alin. 1 Cod penal. Desfiinţează soluţia de renunţare la urmărirea penală şi trimite cauza la procuror pentru completarea urmării penale în cauză. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă, conform art. 318 alin. 16 Cod procedură penală. Pronunţată prin punerea la dispoziţie a minutei prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 22.02.2024. Document: Încheiere finală (dezinvestire) 50/2024 22.02.2024
Cum s-au derulat faptele
Au fost injurii aduse de susținătorii primarului PSD al Făgărașului consilierilor locali în plenul unei ședințe organizate de primar la Casa de Cultură.
- ,,Nesimțiți ordinari!“, ,,Rușine să vă fie!“, ,,Peste 2 ani, te dă afară, n-o să mai fi nimic!“, ,,Peste 2 ani, nu mai dă nimeni 2 bani pe tine, că n-o să mai aibă nevoie de tine!“. ,,Hooo!“ țipau cu disperare ,,ostașii“ primarului PSD.
Au fost injurii și violențe fizice, ca în evul mediu, la ședința de îndată a Legislativului de la Făgăraș din data de 1 noiembrie 2022 organizată de primar, la casa de cultură. Primarul PSD de la Făgăraș, și-a dat în petic, sfidând democrația și promovând haosul și violența, susținut de vreo 50 de susținători ai lui. Au fost agresați verbal și fizic consilierii locali Corina Polmolea, preotul Johannes Klein, Lucian Cupu și Marius Ludu. S-au auzit cele mai dure invective de la unii participanți. În fața ,,bătăliei“, primarul jubila în loc să oprească o atare manifestare. Mai mult, deși ședința a fost declarată închisă, în sală primarul a continuat discuțiile prin care acești consilieri erau batjocoriți. Victimele agresiunilor au ajuns la spital, au avut certificate medico-legale și au depus plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș pentru ultraj contra autorității.
9 luni pentru a respinge dosarul
Trecuse nouă luni de la incidente, iar cercetarea bătea pasul pe loc la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș. Atunci a apărut Ordonanța din 25.07.2023, prin care procurorul de caz a dispus, ,,în temeiul art.318 C.pr.pen. renunțarea la urmărirea penală față de intimații din dosarul de urmărire penală“. Au fost invocate motivele:
- ,,Consecințele fizice reclamate de către persoanele pretins vătămate se situează la un nivel relativ redus. Împrejurările concrete în care fapta ar fi fost comisă se datorează, din câte se reclamamă presiunilor politice existente între diversele partide politice implicate în actul de bună administrare a comunității“.
Cu alte cuvinte, ar fi fost lucruri normale (bătaie, injurii) cauzate de disputele politice, chiar dacă victimele reprezentau autoritatea locală prin funcțiile deținute în Legislativ.
Victimele au cerut strămutarea judecării dosarului
În urma acestei decizii a procurorului, consilierii locali, victime ale agresiunilor de la respectiva ședință de plen, au cerut strămutarea dosarului de la instanța din Făgăraș.
- ,,Astfel de situații nu trebuie să se mai întâmple și ne-am adresat Judecătoriei Făgăraș pentru strămutarea dosarului. Să dispuneți desființarea soluției de renunțare la urmărirea penală, trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată. Solicităm strămutarea judecării prezentei cauze la o altă instanță întrucât există o suspiciune rezonabilă privitoare la imparțialitatea judecătorilor instanței datorită împrejurărilor cauzei și calității părților“ explicau respectivii consilieri locali anul trecut.
Bugetarea participativă sau sifonarea banului public
Mobilul scandalului de la ședința de plen au fost două proiecte de hotărâre finanțate la programul ,,Bugetare participativă“, amenajarea fostei terase Litoral și fântâna arteziană de la Casa de cultură.
- ,,Suntem convocați de foarte multe ori pentru aceleași proiecte deși le-am respins. Am cerut documente justificative de la primar, dar nu le-am primit. S-au cheltuit deja bani, mai mulți decât era bugetul alocat pentru fântâna arteziană de la casa de cultură și amenajarea terasei Litoral, dar nu s-a făcut nimic. Am aprobat proiectele în 2020, am votat și o prelungire, dar tot nu s-a făcut nimic. Vrea să votăm la comandă, să-și acopere ilegalitățile. Totul a degenerat“ au spus atunci consilierii locali.
Pentru a-i forța pe consilieri să voteze proiectele, primarul a amplasat la fosta terasă Litoral de lângă Cetate și în fața casei de cultură panouri în care a afișat fotografiile consilierilor locali și numele acestora, pe care a scris că se opun dezvoltării orașului. Erau consilierii locali care au refuzat să voteze la comandă.
- ,,Ne-a supus oprobiului public, asta a făcut primarul. Ne-a afișat numele și fotografiile. A încălcat legea cu bună știință. A incitat la ură. Asta nu este democrație. Vrea să-și acopere ilegalitățile prin votul obținut la presiunea camarilei lui. Trebuie să stopăm astfel de acțiuni huliganice“ au justificat consilierii locali.
La fața locului au ajuns atunci jandarmii și polițiștii. Consilierii agresați au ajuns la spital în urma ambuscadei, obținând certificate medico-legale (Cristian Ludu pentru 3 zile de îngrijiri medicale). Ședințele de plen fiind filmate, făgărășenii s-au declarat șocați de modul în care sunt organizate și gestionate acestea.
- ,,Faceți plângere! Nu vă lăsați… deja s-a ajuns prea departe și asta datorită doar primarului Gheorghe Sucaciu care instigă populația împotriva consilierilor! Ii place mocirla, altfel nu ar face așa ceva doar ca să demonstreze cât e el de tare! Oamenii sunt alimentați de dânsul prin manipulările pe care le face! E grav ce se întâmplă… Nu poate accepta că nu mai are controlul asupra situației și deja e prea mult. Ce mă bucură e că oamenii încep să înțeleagă cum stau lucrurile! Felicitari consilierilor pentru că nu pleacă capul!“ scriau atunci făgărășenii pe rețelele de socializare.
Primar: ,,E mult pentru bugetul Făgărașului?“
Bugetarea participativă nu este altceva decât o sifonare a banului public, spun consilierii locali agresați. De la suma de 71.550 lei (15.000 euro) s-a ajuns la 160.000 de euro. Atât a cheltuit primarul PSD din Făgăraș pentru fântâna arteziană de la casa de cultură. O fântână cu becuri colorate și țâșnitori de apă. ,,Dar ce este mult pentru bugetul Făgărașului!“ spunea primarul PSD. Este o investiție prelungită intenționat 3 ani când trebuia, legal, să fie finalizată în 6 luni cu 71.550 lei pe bugetare participativă. Și amenajarea terasei Litoral era programată, în 2020, pe programul Bugetare participativă cu 71.550 lei. Tot 3 ani s-a tărăgănat implementarea proiectului, timp în care sumele s-au triplat. (Lucia BAKI)