Drăguș este o comună mică din zona Făgărașului cu doar 971 locuitori, în scădere față de anul 2011, când populația număra 1.162 locuitori. Este printre puținele comune din județ care a înregistrat o scădere a populației în ultimii 10 ani. Dacă întrebăm sătenii care ar fi explicația, majoritatea dintre ei nu privesc situația sub aspect demografic, ci vorbesc despre nemulțurile lor față de conducerea comunei, păstorită în ultimele trei mandate de Gheorghe Sucacciu și Cornel Greavu, ,,nașul și finul“.  Am încercat să aflăm care ar fi nemulțumirile drăgușenilor.

  • ,,S-a format o clică pe lângă cei care conduc primăria și fac ce vor, doar lor să le meargă bine“ au spus mulți dintre săteni.

O astfel de atitudine au avut drăgușenii la adunarea satului din februarie 2022, când au reușit să salveze zona Drăgușel, edilii laolaltă cu primarul Făgărașului intenționând să o concesioneze unor firme.

  • ,,Nu vrem proiectele europene în zona Drăgușel, nu vă vrem aici!“ au strigat atunci sătenii în fața edililor.

Ne-am oprit însă la investițiile realizate în comună în ultimii 10 ani. La o simplă analiză a proiectelor implementate la Drăguș, în ultimele trei mandate (Gheorghe Sucaciu 2012-2016 și Cornel Greavu 2016-2024), este o singură concluzie: un ping pong cu fondurile alocate pentru investiții. Concret, lucrări de mântuială și proiecte eșuate.

În 10 ani, două stații de epurare neconforme și urmează a treia

Cu surle și trâmbițe se anunța în mandatul 2012-2016 al primarului Gheorghe Sucaciu  investiția legată de  stația de epurare, care a fost amplasată în extravilanul satului Drăguș. Din banii sătenilor plătitori de taxe și impozite s-a plătit pentru realizarea stației cam 1,2 milioane de lei. Numai că stația n-a funcționat niciodată, un eșec total, așa cum explică sătenii.  Apoi, în 2019, Primăria Drăguș și primarul Cornel Greavu, finul fostului primar Sucaciu, au pus pe tapet altă investiție, o nouă stație de epurare. Era proiectul ,,rețea de apă și canal cu stație de epurare în zona turistică Drăguș“. Era o investiție de 10.154.835 lei. Conform platformei publice de licitații, la 21 februarie 2019, lucrările au fost încredințate unei firme din Pitești, Europan Prod SA. Conform proiectului, investiția cuprindea stație de tratare, rezervor și grup de pompare, retea de canalizare  și rețea de distributie apă.  Și de data aceasta rețeaua de canalizare și stația de epurare au fost realizate necorespunzător, dejecțiile ajungând în pârâul Drăgușel.

Sătenii au făcut sesizări pentru a stopa poluarea, dar n-au fost ascultați. Mai mult, în sistemul de canalizare al Drăgușului, și așa deficitar, au fost deversate dejecții aduse și din alte zone. Avem ca exemplu Contractul nr. 2 din data de 16 ianuarie 2024 încheiat de Primăria Drăguș cu SC Nacu Speed SRL din Făgăraș, cu valabilitate până la 1.02.2024, în baza căruia au fost aduse dejecții de pe raza comunei Cincu, cu cisternele,  la prețul derizoriu de 1,50 lei/metrul cub.

Contractul a  fost reziliat  după o serie de sesizări din partea cetățenilor. După eșecul acestor investiții importante pentru comună, apă și canalizare, Primăria Drăguș a mai făcut o încercare. În 2023, a depus un proiect pentru construirea unei noi stații de epurare în sat pe programul ,,Anghel Saligny“ finanțat prin Ministrul Dezvoltării. Valoarea proiectului este de   7.728.828,39 lei (1.545.765 euro). Conform documentației noua stație de epurare ar fi dimensionată  pentru un număr de aproximativ 4500 locuitori. Stația de epurare este mecano-biologică și are capacitatea C=585 mc/zi, prevăzută cu 2 linii tehnologice. La data de 4 martie 2024, Primăria Drăguș a desemnat și executantul lucrărilor, Europan Prod SA din Pitești.

Aducțiunea de apă, proiect eșuat al lui Sucaciu, reluat de Greavu în 2022

Nici în cazul aducțiunii de apă și a rețelei de apă lucrurile nu stau bine. În mandatul lui Sucaciu s-a realizat la Drăguș aducțiunea de apă din sursă proprie, un proiect care a golit bugetul local al Drăgușului cu 1.606.284 lei. În 2015 a fost aprobată investiția, Ministerul Dezvoltării alocând doar suma de 400.000 de lei prin PNDL 1 (Contract de finanțare nr. 11.567/3.07.2015). După 2016, proiectul a fost  abandonat întrucât debitul de apă era insuficient. În cadrul proiectului au fost montați 33 de stâlpi pentru transportul energiei electrice și au fost achiziționate 4 bazine pentru stocarea apei (100 de metri cubi fiecare), cel puțin așa arată respectivul proiect. Sătenii spun că 1,5 km de cablu trifazic din acea rețea au fost vânduți. În 2022, Primăria Drăguș  a întocmit un alt proiect pentru același obiectiv,   alimentarea cu apă a satului din sursă proprie. Lucrările au fost scoase la licitație, iar în  februarie 2022, au fost încredințate tot firmei  Europan Prod din Pitești pentru valoarea de  997.779,81 RON. Conform proiectului, lucrările însemnau conducte, 2 rezervoare și un grup de pompare.  Era al doilea proiect cu aceeași temă și tot cu un consum mare de energie ca și primul. Nimeni n-a penalizat însă cheltuirea dezastruoasă a banului public parafată de vechiul primar și de actualul edil.

 Europan Prod, firma preferată la Făgăraș și Drăguș

Precum la Făgăraș, Europan Prod din Pitești este preferată și la Drăguș pentru lucrări.  De ce?  Pentru că așa a vrut primarul de la Făgăraș, care ,,dictează“ și la Drăguș. Astfel, lucrările de anvergură din comună, bineînțeles și cu fonduri consistente, sunt direcționate la comandă. Firma Europan Prod a ajuns în Țara Făgărașului prin 2019, obținând lucrări la Primăria Făgăraș. De atunci, de la bugetul Făgărașului au trecut în conturile acestei firme din Pitești pentru lucrări  nu mai puțin de 11,3 milioane de euro, adică 56,8 milioane de lei. Iar la Primăria Drăguș  a obținut lucrări în valoare de 3,7 milioane de euro.

Și la unitățile școlare, aceleași firme ca la Făgăraș

Primăria Drăguș a mai avut două proiecte de lucrări, unul privind modernizarea și extinderea grădiniței și altul pentru modernizarea și extinderea școlii gimnaziale. Proiectul ,,reabilitarea și extinderea grădiniței din Drăguș“ a fost atribuit, la data de 1 octombrie 2023, în valoare de 1.051.051,26 lei, firmei CSID Construct, o firmă din satul Carcea, județul Dolj. Proiectantul acestei investiții a fost SC Road Construct S.R.L. din Bucuresti,  o firmă abonată la bugetul local al Făgărașului. Road Construct, acest ,,Meșter Manole“ al Făgărașului a proiectat majoritatea investițiilor din municipiu de unde a încasat  peste 2 milioane de euro din 2019 până astăzi pe proiecte tehnice, studii și consultanță. A ajuns și la Drăguș, precum Europan Prod. De la bugetul comunei Drăguș a încasat  210.210 euro alături de CSID Construct.  În cazul  Școlii Gimnaziale Drăguș, lucrările au fost încredințate, la data de 16 ianuarie 2020,  tot firmei Europan Prod, în valoare de 2.788.861,97 lei.

Ce spun drăgușenii

,,Am așteptat ani la rând, trei mandate, să fie asfaltate toate hudițele, vreo  3 km, dar nu s-au asfaltat toate. Sunt hudițe care n-au văzut niciodată asfaltul, iar când plouă mergi cu cizme din cauciuc. La Primărie era  un buldoexcavator care-l folosea firma primăriei,  Servicii Drăgușana SRL. Il foloseau fermierii cand aveau nevoie, contracost. A fost vândut fără licitație unui sătean cu 8.000 lei, când pe OLX se vinde cu zeci de mii de euro, mai ales că era echipat cu anvelope noi, de 6000 lei.  Muzeul sătesc era bine dotat și îngrijit printr-un proiect de 39.000 euro, fonduri nerambursabile. Acum este închis și neîngrijit.  Costumele populare achiziționate pentru ehipa ,,Mugurii Drăgușului“ nu se mai știe nimic de ele, nu mai sunt.  La evenimentele organizate în sat, apare, în fiecare an, aceeași firmă, Proinvest, care practică prețuri foarte mari la preparate, iar pentru cazare este folosită, în fiecare an, aceeași firmă cu tarife ca în marile orașe. Să nu mai vorbim de plantarea arborilor ornamentali din specia platan, cei care sunt atacați de ploșnițe (tigrul platanului). Acești arbori cresc la 12-15 m înălțime și au fost plantați la 2 m de case și le va afecta. Un puiet s-a plătit cu 320 lei. Probleme sunt și cu terenurile și titlurile de proprietate, unele grave. Dacă mergeți spre satul de vacanță se văd arborii tăiați și valorificați. Sunt tot firmele lor“ reiese din dialogul cu sătenii, unii dintre ei funcționari în Primăria Drăguș.

Servicii Drăgușana, societatea sinecurilor

Pe modelul din Primăria Făgăraș condusă de Gheorghe Sucaciu și în Primăria Drăguș se practică aceleași metehne. Sătenii se declară revoltați de faptul că în Primăria Drăguș și unitățile subordonate angajările se fac pe nepotisme și recompense. SC Servicii Drăgușana SRL este societatea CL Drăguș, dar a fost transformată într-o societate a sinecurilor aleșilor locali.

  • ,,În primărie și la societatea Servicii Drăgușana sunt angajați cu contracte de muncă, care sunt plătiți de la bugetul local, dar care nu s-au prezentat niciodată la locul de muncă. De exemplu, o persoană din Pitești  a fost angajată timp de un an, dar n-a văzut-o nimeni la serviciu. Toți angajații sunt ba rude, ba prieteni. Dacă nu ești obedient și își ceri drepturile legale, te concediază“ spun unii angajați.

Groapă de gunoi clandestină

O problemă gravă a comunei sunt deșeurile. Deși există contract cu firma de salubritate pentru ridicarea deșeurilor colectate din sat, iar oamenii plătesc taxă de salubritate, totuși în extravilanul comunei a apărut o groapă de gunoi clandestină întinsă pe o bună suprafață de teren. Acolo sunt aruncate în voie deșeuri de toate felurile, poluând terenul și mediul, fără ca Primăria Drăguș să ia măsuri. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here