O explozie puternică, urmată de incendiu s-a produs, vineri, la magazinul Dedeman din Botoșani. A fost activat planul roșu de intervenție. Magazinul a fost evacuat imediat după explozie. 13 oameni sunt răniți, toți angajați ai magazinului, dintre care patru sunt în stare gravă. Încă sunt căutate eventuale victime. 110 angajați și clienți s-au autoevacuat. Este investigată o posibilă problemă la centrala termică, aflată sub etajul administrativ al complexului comercial.

UPDATE, ora 12:20: Ministerul Sănătății a transmis că până în momentul de față s-au înregistrat 13 victime, “dintre care 4 în stare gravă, doi dintre pacienți fiind intubați. Pacienții prezintă arsuri de diferite grade într-o proporție de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului. Doi dintre pacienții aflați în stare gravă vor fi transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar doi la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), pe cale aeriană, transportul fiind asigurat de DSU“.

UPDATE, ora 12:00. Potrivit noului bilanț, au rezultat 13 victime, 12 dintre acestea salvate de pompieri, plus o persoană care s-a prezentat singură la Unitatea de Primiri Urgențe, a transmis IGSU. Un bărbat intubat, ventilat mecanic, a fost preluat de elicopterul SMURD și transportat la spital.

La fața locului continuă căutările.

UPDATE Ora 11:13: Numărul persoanelor transportate la spital a ajuns la 12, conform DSU, care precizează că una dintre victime este în stare gravă, intubată.

Potrivit ministrului Sănătății, din cele 12 persoane rănite, toți angajați ai magazinului, patru au arsuri de gradul I și II, pe 10-15% din suprafața corpului, iar una este în stare gravă, intubată. Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că au fost trimise patru elicoptere SMURD, inclusiv aeronava Black Hawk, iar avionul SMURD este pregătit să aducă victimele la București. Restul victimelor sunt conștiente și cooperante.

Potrivit IGSU, 110 persoane, clienți și angajați s-au autoevacuat după explozie. Au fost constituite echipe de căutare salvare, care verifică dacă există și alte persoane rămase blocate.

Update Ora 10.50: Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat, la Antena 3, că zece victime au fost transportate la spital, cu arsuri cu diverse grade.

„Înțeleg că a fost o defecțiune la rețeaua cu alimentare cu gaze din interiorul magazinului. Despre victime înțeleg că sunt angajați, pentru că explozia s-a produs în zona de birouri”, a mai precizat edilul.

Acesta a precizat că deocamdată nu se știe dacă sunt victime prinse sub dărâmături.

Update Ora 10.41: Din primele informații, șapte persoane au fost rănite și primesc îngrijiri medicale. Alte 30 de persoane au ieșit singure din magazin, a anunțat ISU Botoșani.

La faţa locului s-au deplasat 12  echipaje din cadrul Detaşamentului Botoşani, cu patru autospeciale de stingere, trei ambulanţe SMURD şi două ambulanţe aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Se intervine pentru căutarea altor persoane care ar fi putut fi surprinse în magazin și pentru stingerea incendiului.

Știrea inițială

„Explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la fața locului, au fost alocate 2 autospeciale de stingere, 1 autospecială transport personal victime multiple, 2 ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă.

Misiunea este în dinamică”, a anunțat ISU Botoșani.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi anunţă, vineri, că traficul este îngreunat pe DN 29 la ieşire din Botoşani spre Suceava pentru a permite intervenţia echipajelor.

”Plan Roşu de Intervenţie în urma unei explozii produse la un magazin de materiale de construcţii de la ieşirea din municipiul Botoşani spre Suceava, pe DN 29. Sectorul de drum este în administrarea municipalităţii botoşănene, însă traficul este îngreunat (pe un sens, alternativ) pentru intervenţia echipajelor ISU/SMURD/Poliţie ”, a transmis DRDP Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here