Preotul Laurențiu Urian a inițiat, în urmă cu trei ani, o serie de studii biblice pentru credincioșii bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din cimitir (Parohia Făgăraș VI) începând de la primele cărți ale Vechiului Testament, continuând cu Noul Testament și învățăturile Domnului Iisus Hristos. Scopul acestui demers l-a constituit zidirea sufletească a credincioșilor și cunoașterea revelației biblice, lucru esențial în trăirea autentică a vieții creștine. Joi, 20 iunie a.c., aceste întâlniri au continuat cu explicarea ,,Fericirilor”, importanța rugăciunii și a iubirii în viața de zi cu zi. Proiectul preotului paroh Laurențiu Urian se numește, succint ,,Seară biblică”.
,,Seară biblică” este un proiect pe care l-am început la Făgăraș în urmă cu trei ani, atunci când am fost transferat de la Părău. Astfel, în fiecare joi seara, adresăm invitație credincioșilor interesați de studierea Sfintei Scripturi să vină la biserică pentru ca, după vecernie, să dezbatem o temă biblică. Am ales ca zi de întâlnire Joia, o zi neînsemnată în cadrul săptămânii liturgice, pentru a intensifica prezența credincioșilor la sfintele slujbe și în zilele mai puțin importante sau neconsacrate de peste săptămână. Ați putut observa că, deși afară au fost 33 de grade Celsus, totuși credincioșii au venit la biserică. Noi le mulțumim și-i încurajăm și pe alții să vină la aceste întâlniri cu tematici biblice. După prezentarea temei sunt angajate discuții libere, întrebări și răspunsuri. Vă mulțumim că ne-ați surprins și dumneavoastră cu prezența și, de asemenea, mulțumim părintelui dr. Ciprian Bîlbă care ne-a vizitat inopinat, așa cum a făcut-o și cu alte ocazii, aflând despre întâlnire din mediul online și aducând o contribuție importantă în dezbaterea unei anumite teme, cum s-a întâmplat și în seara asta. Ne dorim ca aceste întâlniri să fie întăriri vii, neregizate. Dacă joia trecută am vorbit despre cei doisprezece apostoli: Andrei și Petru, Iacob și Ioan, Filip și Bartolomeu, Toma și Matei, Iacob al lui Alfeu, Levi, Iuda Iscarioteanul și Simon Zilotul pe care i-am prezentat în această ordine care rimează, tocmai pentru a fi mai ușor de memorat, astăzi credincioșii noștri ne-au făcut bucuria de a arăta că i-au învățat pe de rost. Nu este un lucru lipsit de importanță. Zilele acestea este Campionatul European de fotbal. Am constatat că creștinii noștri cunosc numele foarte multor fotbaliști, cunosc numele multor vecini, colegi și prieteni, dar nu pot înșirui numele celor doisprezece apostoli. După recapitularea temei anterioare, timp de o jumătate de oră, am prezentat exegetic capitolele 5 și 6 de la Matei care fac parte din Predica de pe munte. Am fi dorit să abordăm și capitolul 7, dar pentru a nu lungi prea mult, am lăsat abordarea pentru întâlnirea următoare. Au urmat apoi intervenții din partea auditoriului, întrebări și răspunsuri, timp de aproape 20-25 de minute. Mulțumim părintelui Ștefan, precum și părintelui Ciprian pentru precizările și completările binevenite. Să nu uităm că este important să cunoaștem și să punem în practică cuvântul Domnului din Sfânta Scriptură” a spus preotul Laurențiu Urian.
Câteva precizări pe marginea subiectului a făcut și preotul Ciprian Bîlbă din parohia Toderița, prezent și el la întâlnire.
- ,,Ați observat că Mântuitorul acorda importanță cărții de despărțire între soți doar în pricină de adulter, dar să ne gândim la faptul că El a iertat infinit de mult în privința păcatului. Gândiți-vă doar la femeia prinsă în adulter, pe care a salvat-o de la moarte spunând: ,,Cine este fără de păcat să arunce primul cu piatra!” Astăzi asistăm la foarte multe deschideri în cadrul familiei creștine, soți care iartă din iubire necondiționată, sau soți care nu pot trece cu vederea durerea infidelității. Dar peste toate acestea primează dragostea arătată de Domnul Iisus Hristos” a spus Ciprian Bîlbă.
Seriile de studiu biblic inițiate de preotul Laurențiu Urian au adus ceva nou și inedit în cadrul vieții religioase dar și culturale a făgărășenilor. (Ștefan BOTORAN)