Începutul lunii septembrie aduce pentru comunitatea localnicilor din Bran, dar și pentru numeroșii turiști un eveniment de excepție. Astfel, în zilele de 31 august și 1 septembrie, Branul devine gazda evenimentului cultural, Festivalul MESTERI ȘI MOCANI LA POARTA DORULUI organizat de Asociația Poarta Dorului, proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov. Aflat la prima editie, Festivalul este o celebrare autentică a tradițiilor mocănești și a meșteșugurilor populare, menită să dezvolte oferta culturală a zonei Bran-Moeciu-Fundata și să aducă în prim-plan identitatea locală.
În ambele zile evenimentul se va desfășura între orele 10.00 – 21.00. Programul va include:
- ateliere pentru copii (cusut, împletituri, pictură pe sticlă și modelaj în lut) la care pot participa minim 10 de copii / atelier/zi),
- spectacol folcloric (muzică şi dansuri populare) susținut de artişti consacrați, dar şi de tineri debutanți,
- prezentare de costume populare din zonă, dar şi din alte regiuni ale țării; prezentarea va fi însoțită de explicații privind motivele populare prezente şi tehnicile de realizare a costumelor, constituind o lecție de etnografie aplicată pentru public,
- prezentare de modă, incluzând piese de vestimentație contemporană cu motive inspirate din portul popular,
- expoziție de produse artizanale realizate de meşteri consacrați.
- prezentarea procesului de închegare a laptelui și degustare.
In cadrul evenimentului, un moment aparte și cu o incărcătură specială este lansarea de carte „Pastoritul local-zonal și transhumanța din zonele Bran și Săcele” scrisă de etnologul Ionela Bran.
- „Avem invitați de excepție. Sunt bucuroasă că putem implementa un asemenea Festival cu sprijinul Consiliului Județean Brașov. Dezvoltarea culturală este un pilon important, o carte de vizită pentru Brașov pe care, avem datoria morală să o susținem cu toții. Îmi doresc să avem cât mai mulți vizitatori, turiști și de ce nu, împreună, să dezvoltam noi oportunitați de promovare a Branului, respectiv a județului Brașov.” – Ionela Bran, Președinte Asociația Poarta Dorului, organizator al Festivalului.
Intrarea este liberă