Strânsul cetelor de feciori de Sf. Nicolae
În fiecare an, în preajma sãrbãtorilor de iarnã, tradiţiile populare renasc în Ţara Fãgãraşului. La Sfântul Nicolae se formează cetele, aşa numitul ,,strâns al cetelor” când cei mai destoinici feciori din sate organizează ceata şi activitatea ei pe durata sărbătorilor de iarnă. Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus şi pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.
,,Ridicatul vătafului“, obicei străvechi
La Beclean s-a păstrat un vechi obicei practicat în seara de Ajun a praznicului Sf. Nicolae. La căminul cultural pentru străvechiul obicei ,,ridicatul vătafului“ s-au aducat cetașii, fetele și localnici. În acest cadru cetașii și-au ales vătaf, care pe toată perioada sărbătorilor de iarnă va avea rolul de a organiza și supraveghea activitatea Cetei. S-a strigat de trei ori ,,Vivat!“ după care vătaful ales a fost ,,ridicat“ de toți cetașii.
În aceeași atmosferă cetașii și-au împărțit funcțiile, după care s-a organizat și primul joc al Cetei de feciori. Un alt obicei al satului din ajunul Sf. Nicolae este ,,gratularea persoanelor care poartă numele Nicolae“.
- ,,Este un cântec specific, ,,Nepoții romanilor“, pe care cetașii îl cântă la casa sărbătoriților, aceștia fiind recompensați și omeniți de gazde“ explică primarul Claudiu Motrescu.