Activitatea de sortare a deșeurilor reciclabile înseamnă pentru populație și agenți economici facturi mai mari la salubritate în loc ca acestea să scadă proporțional cu cantitatea de deșeuri selectate. Firmele de salubritate sunt obligate să încludă în taxele/tarifele de salubritate și costurile privind colectarea și sortarea deșeurilor reciclabile. Este vorba despre aplicarea Legii 101/2006, a serviciului de salubrizare a localităților, republicată, și Ordinul ANRSC nr. 640/2022, Art. 43, care prevede explicit elementele ce trebuie evidențiate distinct pe factura emisă utilizatorilor. Reamintim că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,ISO Mediu“ Brașov (ADI ISO Mediu) a delegat activitatea de sortare a deșeurilor de hârtie, carton, metal și sticlă colectate din deșeurile municipale în stația de sortare, inclusiv transportul reziduurilor din sortare la depozitele de deșeuri si/ sau la instalațiile de valorificare energetică prin Contractul nr. 821 semnat la data de 14 septembrie 2024. Ca mai apoi, prin Decizia nr. 4 emisă la data de 5.11.2024, ADI ISO Mediu a aprobat tariful pentru activitatea de sortare, valoarea fiind 860 lei/ tonă.
- ,,Baza legală pentru regularizarea aferentă perioadei ianuarie 2024 – februarie 2025 o regăsim în baza Legii nr. 51/2006 și art. 43 din Ordinul ANRSC nr. 640/2022 care prevede explicit elementele ce trebuie evidențiate distinct pe factura emisă utilizatorilor: veniturile operatorilor se constituie prin încasarea de la utilizatori, sub formă de prețuri sau tarife, a sumelor reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate și, după caz, din alocații bugetare, și recuperarea în totalitate de către operatori a costurilor furnizării/prestării serviciilor, cu excepția situațiilor în care aceștia furnizează/prestează serviciile de utilități publice în baza unui contract de concesiune.” explică Adrian Miria, directorul executiv al ADI ,,ISO Mediu“ Brașov.
Ce spune legislația
Conform legislației amintite, operatorul care se află în raporturi contractuale cu utilizatorii trebuie să evidențieze distinct pe factura emisă următoarele elemente:
- tariful aprobat aferent fiecărei activități componente a serviciului de salubrizare, exprimat în lei/persoană/lună pentru utilizatorii casnici și în lei/mc pentru utilizatorii non casnici;
- valoarea fiecărei contribuții pentru economia circulară, rezultată din aplicarea indicatorului de performanță aferent fiecărei activități/prestații, exprimată în lei/persoană/lună pentru utilizatorii casnici și în lei/mc pentru utilizatorii non-casnici;
- valoarea reducerii facturii pentru utilizatorii casnici, aprobată de către autoritatea deliberativă a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, de adunarea generală a asociației de dezvoltare intercomunitară, corespunzător sumelor încasate de la organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor, exprimată în lei/persoană/lună.
Selectarea deșeurilor, slab plătită
În realitate, includerea în factura emisă către populație a activității de sortare înseamnă în realitate facturi mai mari la salubritate. Și asta întrucât deșeurile reciclabile sortate de populație nu sunt valorificate pentru a aduce venituri suplimentare. Nicio societate de salubritate din zona Făgărașului nu valorifică întreaga cantitate de deșeuri reciclabile selectate de abonați. De exemplu, la Făgăraș societatea de salubritate colectează deșeurile reciclabile selectate de cetățeni la grămadă. Chiar și implementarea RETUR nu aduce venituri suplimentare suficiente, în fluxul public rămânând de fapt cantități care sunt slab valorificabile și care au prețuri foarte mici. Spre exemplificare avem valoarea plătită de aceste firme pentru o tonă de sticlă reciclată, 1 leu. În condițiile în care pentru transportul unei cantități de 20 tone de sticlă reciclată se plătește 4000 lei. Prin urmare, în factura de salubritate se vor insera costuri suplimentare, însemnând valori mai mari pentru tariful de salubritate plătit de populație.
HCL pentru costul activității de sortare a deșeurilor reciclate
UAT-urile din județul Brașov, membre în ADI ISO Mediu Brașov, vor avea obligația să emită Hotărâri ale Legislativelor locale care să stabilească/aprobe tarifele activității de sortare. Respectând fluxul birocratic, respectivele HCL-uri vor fi transmise apoi la ADI ISO Mediu și la operatorul de salubritate, ultimul încluzându-l în tariful de salubritate. (Lucia BAKI)