Dacă vorbim despre proiecte finanțate din bani europeni, Orașul Victoria este campion la absorbția acestor fonduri. Un simplu calcul demonstrează că un oraș cu puțin peste 7.000 de locuitori a atras în ultimii ani aproape 50 milioane de euro, proiecte  implementate sau în curs de implementare. În condițiile în care bugetul propriu al orașului nu a atins un million de euro anual.

  • ,,Pentru a se realiza din venituri proprii ceea ce ne-am propus am fi avut nevoie de cel puțin 50 de ani. Prin urmare am accesat fonduri europene, depunând proiecte la toate programele posibile. Avem proiecte pe infrastructură, canalizare, stație de epurare, rețele de apă, pe eficientizare energetică, școli, primărie, spital, casa de cultură, blocuri, dotări pentru spital, școli, regenerare urbană, reabilitarea heleșteului și a parcului de lângă casa de cultură, iluminat public, digitalizare, etc. Nu ne vom opri ci vom continua să atragem fondurile europene  prin proiectele ce vizează dezvoltarea orașului“ a spus Camelia Bertea, primarul rașului Victoria.

Secție paleativă la spital

Spitalul Orășenesc Victoria este în continuare o prioritate pentru primarul Camelia Bertea. Începând cu anul 2022, de când a fost redeschisă unitatea spitalicească după o pauză de 10 ani în care orașul nu a beneficiat de servicii medicale spitalicești, investițiile  sunt îndreptate și spre spital. Spitalul a fost reabilitat  complet și dotat .

,,Pe partea de spital ne apropiem cu investițiile de final. Ambulatoriul l-am finalizat, suntem la faza de raportare. La partea de eficientizare sperăm să finalizăm lucrările undeva în septembrie“ a spus primarul Camelia Bertea.

Au devenit funcționale secțiile de recuperare medicală, pediatrie, chirurgie,  interne, laborator de analize. Ca o provocare, spitalul va avea o secție paleativă care va funcționa, din luna septembrie, la etajul IV-al clădirii spitalului.

  • ,,Paleația are o adresabilitate foarte mare întrucât sunt doar două spitale în Brașov și sunt liste de așteptare  extreme de lungi. Avem solicitări foarte multe din Victoria pe care nu le-am putut onora, dar și din restul județului. Această secție va fi  un sprijin real pentru pacienți și pentru familiile acestora. Am identificat un medic oncolog care dorește să vină la Victoria, un medic rezident, care este  din Viștea. Pentru autorizarea secției, o procedură anevoioasă, s-a lucrat mult sub supravegherea DSP.   Avem aprobate, în prezent, 12 locuri, dar  am solicitat o suplimentare, dorind să avem 25 de paturi, ținând cont că județul Brașov este extrem de deficitar în partea paleativă“ a declarat primarul Camelia Bertea.

Proiect pentru dotarea secției paleative

Pentru secția paleativă a spitalului, Primăria Victoria a obținut fonduri de la Ministerul Sănătății.

  • ,,Cu sprjinul Ministerului Sănătății,  anul trecut am primit o finanțare de 1,1 milioane de euro, fonduri cu care  am acoperit complet lucrările de reabilitare a etajului IV.  În plenul CL Victoria de miercuri, 14 mai a.c., au fost aprobați indicatorii  pentru proiectul privind dotarea acestei secții de paleație, este vorba despre un generator electric, ministație de epurare, un bazin de captare. Proiectul are valoarea de  2 milioane de euro, iar cota noastră de finanțare este de 2% și va fi depus  pe POR“  a explicat primarul orașului Victoria.

Așa cum susține primarul Camelia Bertea, secția de paleație va fi inaugurată în luna septembrie 2025.

,,Estimăm să deschidem secția de paleație în septembrie  pe numărul minim de paturi pentru că aparatura minimală o avem. Colegii de la spital au fost la cursuri în domeniu, medicul chirurg Alexandru Simionescu a făcut cursuri de paleație și  avem personal care poate fi transferat la această secție. Secția va fi  în corelație și cu partea de fizioterapie unde putem să ajutăm pacienții. Am  autorizat și computerul tomograf, urmând să semnăm un contract, dar din păcate greu găsim medici radiologi și încercăm  să folosim serviciile medicale la distanță așa cum procedează majoritatea spitalelor care au deficit de personal astfel să se interpreteze în timp real, de la distanță, rezultatele. Directorul spitalului este în discuții pe partea aceasta, urmând ca în această lună să semnăm un contract“ a explicat primarul Camelia Bertea.

Fonduri europene de 50 milioane de euro

,,Am depășit 35 milioane de euro la lucrări fără să punem proiectele aprobate anul trecut, respectiv  cele de  canalizare, iluminat, digitalizare pe primărie de 500.000 euro, proiecte câștigate la care urmează să semnăm contractele. Sperăm ca și în acest an să ne apropiem de 6 milioane de euro fonduri europene atrase. Putem vorbi de un total de 50 milioane de euro, o parte proiecte implementate, iar o parte care urmează să fie implementate. Bugetul propriu al orașului este de  5 milioane de lei/an. Deci ne-ar fi trebuit vreo 50 de ani  să putem realiza aceste investiții din bugetul propriu al orașului.  Din păcate, în 2025  avem o  scădere a veniturilor proprii, Ministerul Finanțelor s-a raportat la numărul de populație de la recensământul din 2021,  când atunci am pierut 2000 de  oameni. Deci dacă luăm cei 7000 de locuitori câți avem ori  900 lei/persoană, bugetul orașului coboară cu 300.000 euro.   Probabil sunt printre puținii primari care a declarat populația reală deși   o populație mai mare te ajută la buget, la numărul de angajați din primărie, etc. Până în 2021 populația orașului era peste 9000 de persoane. Ne-a afectat și trecerea unor suprafețe de teren la Ucea, dar și agenții economici, iar cotele defalcate din TVA au scăzut. Drept consecință este scăderea bugetului local la 700.000 euro. Dar partea bună este că avem investiții de peste 50 milioane de euro“ a explicat primarul orașului.

Investitori pentru parcul industral

O salvare a orașului din punct de vedere al veniturilor este parcul industrial. Așa cum susține primarul Camelia Bertea există déjà un investitor care intenționează să deschidă aici o fabrică de ambalaje.

  • ,,Singura salvare la noi este altă industrie, dezvoltarea parcului  industrial. Avem o solicitare de la cineva pentru o fabrică de ambalaje în parcul industrial. Am făcut déjà dezmembrarea, avem HCL, acum lucrăm la utilități.  Am făcut proiectarea și trecem la faza de execuție. Vom avea în parc rețea de  apă și de canalizare.  În acest an se vor realiza aceste lucrări, banii necesari fiind prinși în bugetul pe acest an. Ne va ajuta și viitoarea fabrică de pulberi despre care se vorbește că se va înființa la Victoria“ a spus primarul  Camelia Bertea. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here