Majoritatea locuitorilor din satele făgărășene își încălzesc locuințele cu lemne. Dacă înainte vreme aprovizionarea cu lemne de foc nu reprezenta o problemă, de câțiva ani costurile se apropie sau chiar le depășesc pe cele aferente încălzirii cu gaz metan sau curent electric. Și nu vorbim doar de sursa de aprovizionare cu lemn de foc ci mai ales de transportul până în gospodăria cetățenilor. O cantitate de lemn de foc din pădurea comunală sau de la vreun composesorat are un preț stabilit de legislativul comunei sau de către membrii composesori. În zona Făgărașului, un metru cub de lemn de foc oscilează între 80 lei și 200 lei/mc, însemnând un cost de 240 lei până la cel mult 600 lei pentru cantitatea minimă necesară pentru o iarnă, respectiv 3 mc lemn de foc. În timp ce transportul lemnului (o remorcă încărcată cu  3 mc) se taxează de persoanele care fac acest serviciu între 700 și 1000 lei. La aceste cheltuieli se adaugă pregătirea lemnului pentru consum (tăierea la dimensiuni mici) care depășește 600 lei pentru 3 mc. Un localnic care se aprovizionează cu 3 mc lemn de foc scoate din buzunar pe ușor 2.200 lei, iar dacă are nevoie de 2 remorci, costul, firește, se dublează.  Am găsit pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CL Părău programată pentru 28 mai 2025 un proiect de hotărâre care vizează situația expusă mai sus. Este vorba despre înființarea unui depozit pentru lemnul de foc destinat cetățenilor din comună. Ce impresionează la acest proiect de hotărâre este faptul că vine în sprijinul oamenilor, reducând cheltuielile de aprovizionare pentru sezonul rece cu lemn de foc în detrimentul acelor factori decizionali care și-au format o sursă generoasă de venit pe spatele localnicilor.

Scad costurile pentru cetățeni

Am stat de vorbă cu inițiatorul proiectului HCL de la Părău, primarul Ovidiu Ovesea, pentru a obține detalii despre scopul proiectului.  ,,În zona numită ,,La târg“ din Veneția de Jos intenționăm să  amenajăm o platformă pentru depozitarea lemnului de foc pentru cetățenii din satele comunei. Proiectul pe care l-am inițiat și care va fi pe ordinea de zi a ședinței ordinare din 28 mai a.c.,  îmi doresc să fie votat de consilierii locali. Este un ajutor pentru cetățenii din comună. Lemnul de foc buștean va fi  adus din pădure pe acea platformă de firma desemnată prin licitație de ocolul silvic. Aici, buștenii vor fi tăiați de angajații ocolului, iar cetățenii se vor aproviziona direct de pe platformă, nu vor mai fi nevoiți să ajungă în pădure sau la drum auto.  Lemnul va fi aranjat și măsurat corect pe platformă. În primul rând scad costurile substanțial pentru transportul lemnului până la gospodăria fiecărui localnic. În loc să plătească, de exemplu prețul transportului pentru o remorcă de lemne adusă de la 17 km, vor plăti acea remorcă doar pentru 5 km, în loc de 1000 lei vor plăti doar 250 lei. Un mare avantaj pentru sătenii, care oricum   au venituri mici. În plus cantitatea de lemn de foc ce revine fiecărei familii va fi măsurată corect“ a explicat primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea, inițiatorul proiectului.

Investiție din fondul ocolului silvic

Conform proiectului, Primăria Părău pune la dispoziția Ocolului Silvic ,,Pădurile Șincii“ care administrează pădurea comunală, terenul pentru a fi amenajată platforma. ,,Banii necesari lucrărilor de amenajare provin din fondul de accesibilitate format de ocolul silvic din administrarea pădurii comunale. Platforma care va avea un hectar va fi împrejmuită cu gard, va fi supravegheată video, va avea un gestionar, angajat al ocolului, va avea un cântar, o gheretă pentru gestionar“ a explicat inițiatorul proiectului HCL. Proiectul primarului de la Părău este primul de acest fel din zona Făgărașului, care vine în ajutorul sătenilor, în sensul scăderii costurilor de aprovizionare cu lemn de foc. Rămâne să aducem la cunoștința publică modul în care consilierii locali de la Părău vor vota proiectul agreat de cetățenii comunei. (Lucia BAKI)

 

.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here