FOTO: news.ro

Fenomenele hidrometeorologice severe, prognozate de meteorologi, au provocat inundații în 62 de localități din 16 județe ale țării și în municipiul București, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Salvatorii au intervenit în forță pentru a gestiona situațiile de urgență generate de inundații, viituri și căderi de copaci.

Situația pe scurt:

  • Localități afectate: 62 din 16 județe (AG, BC, BT, BV, BZ, CJ, CV, HR, IL, IS, IF, MS, NT, SV, VS, VN) și București
  • Intervenții: Evacuarea apei din case, curți, subsoluri, degajarea unui stâlp de electricitate și a 23 de copaci prăbușiți, avarierea a 12 autovehicule.
  • Drumuri blocate: Circulație temporar blocată pe 3 drumuri naționale și 2 drumuri județene din cauza apei, aluviunilor și copacilor căzuți.
  • Izolare: Peste 1700 de persoane izolate rutier în localitatea Ciugheș (Bacău) după ce un pod provizoriu a fost luat de ape. Se asigură acces pietonal și cu autovehicule de teren.
  • Evacuări: 18 minori evacuați preventiv în Dumbrăvița (Brașov), 3 persoane evacuate preventiv în Șupitca (Botoșani).
  • Dig: Executare breșă controlată în digul de apărare al pârâului Zagon (Covasna) pentru a deversa apa pe 500 hectare de teren.
  • București: Un copac a căzut pe un autoturism, dar șoferul nu a suferit răni.
  • Ialomița: Un pod plutitor a fost luat de ape în localitatea Manasia.
  • Topoloveni (Argeș): Circulație închisă pe podul aflat pe str. Depozitelor până pe 29 mai, ora 08.00, din cauza unui pilon posibil afectat de ape.

Evacuări preventive și situații speciale:

Majoritatea persoanelor evacuate preventiv s-au întors la domiciliu. Totuși, 4 persoane rămân relocate la rude (2 în Trenu, Prahova, din cauza unei alunecări de teren și 2 în Mărgineni, Bacău, din cauza unei locuințe inundate).

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Țara Bârsei’ al județului Brașov efectuează, miercuri, o serie de intervenții în mai multe localități afectate de inundații, generate de precipitațiile abundente și avertizările hidrologice de Cod Roșu și Cod Portocaliu, valabile în perioada 27-29 mai.

ISU Brașov: Intervenții în municipiul reședință și mai multe localități din județ

Echipajele operative ale ISU Brașov intervin cu autospeciale, motopompe și alte mijloace tehnice pentru evacuarea apei din gospodării și protejarea infrastructurii critice în următoarele zone:

* Municipiul Brașov – Cartierul Stupini: lucrări de supraînălțare a digului pentru prevenirea revărsării apelor;

* Municipiul Brașov – Cartierul Șchei, zona Podul lui Grid: intervenție comună cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov pentru decolmatarea unui pod;

* Localitatea Săcele: stradă inundată și intervenții pentru evacuarea apei din gospodării;

* Localitatea Moieciu: surparea malului Pârâului Bangăleasa, cu inundarea a trei curți;

* Localitatea Bod: două locuințe afectate de acumulările de apă;

* Localitatea Timișul de Jos: gestionarea scurgerilor de pe versanți;

* Localitatea Dumbrăvița: misiuni de recunoaștere în teren.

‘Toate acțiunile se desfășoară în cooperare cu autoritățile administrației publice locale, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și celelalte instituții abilitate, în cadrul unui efort comun de gestionare a situațiilor de urgență și de sprijinire a populației afectate’, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) este în continuare activ, grupa operativă a inspectoratului se află în serviciu permanent, iar personalul din turele operative a fost prealarmat, fiind pregătit să intervină prompt în funcție de evoluția situației din teren. AGERPRES

Apel la calm și respectarea recomandărilor:

În prezent, nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice. Nici alimentarea cu energie electrică nu a fost întreruptă.

Ministerul Afacerilor Interne monitorizează permanent evoluția fenomenelor hidrometeorologice și coordonează intervențiile în teren. Autoritățile roagă populația să respecte recomandările și să se informeze din surse oficiale.

Informații suplimentare:

Pentru informații suplimentare privind modul de comportare în situații de urgență, puteți accesa platforma națională de pregătire fiipregatit.ro și puteți descărca aplicația DSU, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here