Joi, 29 mai 2025, românii sărbătoresc Înălțarea Domnului, un praznic împărătesc cu o puternică semnificație religioasă. Această zi sfântă coincide cu Ziua Eroilor, sărbătoare națională de profundă recunoștință față de toți cei care și-au jertfit viața pentru libertatea, unitatea, credința și demnitatea poporului român.
În semn de omagiu național, clopotele tuturor lăcașurilor de cult din Patriarhia Română vor fi trase simultan la ora 12:00, în această zi de sărbătoare creștină și națională. Acest moment solemn simbolizează unitatea spirituală a poporului român în jurul valorilor care au definit și definitivat identitatea noastră de-a lungul secolelor.
Înălțarea Domnului marchează, în calendarul ortodox, urcarea lui Iisus Hristos la ceruri, la 40 de zile după Înviere. Este una dintre cele 12 sărbători împărătești ale creștinismului, prilej de rugăciune și speranță pentru mântuire.
Dar în România, această zi are o dublă însemnătate, fiind consacrată și comemorării eroilor neamului.
Semnificația clopotelor trase la 12:00
Momentul solemn al tragerii clopotelor la ora 12:00, în toate bisericile din țară, nu este doar o tradiție, ci un act de comuniune spirituală și națională. În acel moment, întreaga Românie își oprește pașii și își pleacă fruntea în fața memoriei celor căzuți pentru țară.
Este un gest simbolic puternic, prin care poporul român își reafirmă respectul față de trecut și angajamentul față de valorile moștenite.
Istoria proclamării Zilei Eroilor în Înălțarea Domnului
Pomenirea eroilor români la sărbătoarea Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească. De asemenea, prin adoptarea legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată și Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.
Cine sunt eroii pomeniți de Ziua Eroilor
La fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în locașurile de cult sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.
Prin credința, curajul și jertfa lor, eroii români au contribuit la consolidarea conștiinței și demnității naționale, afirmate concret prin dobândirea independenței, realizarea unității statului și apărarea constantă a libertății în istoria poporului nostru.