De câțiva ani încoace gura nu-i mai tace primarului PSD de la Făgăraș când este vorba despre terenurile urbei pe care a pus ochii Codreanu. Sunt două suprafețe de teren din intravilanul municipiului deloc neglijabile ca suprafață despre care edilul spune că nu mai prezintă niciun interes pentru oraș. Cu alte cuvinte sunt numai bune de scos la mezat. Dar nu oricum, fără licitație și doar pentru Codreanu, cu încredințare directă. Este vorba despre 5.764 mp pe strada Parcului și 5.337 mp pe strada Dr. Ioan Șenchea.  Pentru a-și atinge scopul, primarul a pus în mișcare toată mașinăria creată în cele două mandate, care acum, în al treilea, doar răspunde la comenzi. Proiectul de hotărâre privind vânzarea acestor terenuri va fi din nou pe ordinea de zi în ședința ordinară programată joi, 29 mai 2025. Dar povestea  ,,afacerii“ este însă mai veche.

Prima încercare, în mandatul trecut

Prima strigare a fost în 2022. Edilul a cerut Legislativului să voteze proiectul prin care vindea prin negociere directă cele două terenuri, cu 13 euro/mp pe cel de pe strada Parcului și cu 15 euro/mp pe cel de pe strada Dr. Ioan Șenchea, la un pas de centrul urbei. În condițiile în care prețurile practicate pe piață erau mult mai mari. HCL nr. 255/28 iulie 2022 a avut doar 11 voturi, iar HCL 254/28 iulie 2022 a întrunit  12 voturi. Atunci cele două terenuri au fost salvate de la vânzare.

Soluția liberalilor

Ulterior, când mobilitatea primarului a distrus un număr mare de parcări, consilierii PNL au venit cu propunerea de a se folosi terenurile proprietate a Municipiului pentru amenajarea de parcări.

  •  ,,Proiectul de mobilitate urbană implementat în Mun. Făgăraș a schimbat radical situația locurilor de parcare din oraș. Pe axul central al orașului au dispărut multe locuri de parcare. În prezent este nevoie de cel puțin 1000 locuri noi de parcare la nivelul orașului pentru a satisface nevoia actuală. În acest sens crearea unor noi locuri de parcare ar trebui să devină prioritatea numărul 1.   Soluția găsită este utilizarea terenul intravilan în suprafață de 5337 mp, în locul în care a funcționat MIXTA de Transport Local și actualmente este stația de autobuze utilizată de Transbus Codreanu. Acest teren are acces la doua străzi. Un acces din strada Doctor Ioan Șenchea (existent), iar al doilea se poate realiza din str. 1 Decembrie 1918, din dreptul sălii de sport a Colegiului Național Radu Negru. Utilizarea acestui parking va fi făcută prin plata cu ora și abonamente anuale vândute posesorilor de mașini din zona parkingului, care nu au mai prins locuri de parcare în jurul locuințelor. Acest proiect ar rezolva problema arzătoare a locurilor de parcare din zona specificată, concomitent cu relaxarea presiunii pe parcările existente în zona centrală a Făgărașuluia explicat Cristian Urs, consilier local, președinte PNL Făgăraș.

Propunerea consilierilor liberali prezentată la dezbaterea și votarea  bugetului local pe anul 2025 a fost ironizată de primarul PSD, care în continuare a susținut că terenurile nu prezintă interes pentru  urbe.

Din nou la vânzare

Așa se face că pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna mai 2025  se regăsesc din nou cele două proiecte de hotărâre care se referă la vânzarea terenurilor către Codreanu. De data aceasta prețul de vânzare a crescut la 25 euro/mp pentru terenul din strada Parcului, însemnând 717.186 lei, și la 29 euro/mp pentru terenul de pe strada Dr. Ioan Șenchea, însemnând 743.743 lei. Dar cum primarul are în Legislativ o majoritate confortabilă, 16 voturi, proiectul de hotărâre va fi adoptat. Cei 16 consilieri nici nu mai aveau nevoie să parcurgă documentația ce însoțește proiectul inițiat de primar întrucât scopul lor la ședințe, așa cum știu déjà făgărășenii,  este doar să ridice mâna și să aprobe pe bandă orice propunere a edilului.

 Avocatul personal al primarului este și al Municipiului, dar și al cumpărătorului terenurilor

Oare chiar nu pricepe primarul Făgărașului că Primăria și Municipiul nu sunt afacerea lui de familie? A ajuns la al treilea mandat de primar la Făgăraș și a avut alte două la Drăguș. Pe perioada mandatelor sale a încheiat nenumărate  contracte de asistență juridică, atrăgând Municipiului Făgăraș în cauze la care făgărășenii nici nu se puteau gândi. Majoritatea dintre ele însă au fost pierdute, Municipiul fiind obligat să plătească sume deloc puține către terți. Cele mai multe contracte de asistență juridică ale Municipiului au fost încredințate de primar avocatului lui personal, Cristian Drăghici, plătite din banii făgărășenilor. Și asta chiar dacă edilul știa că legislația îi interzice acest lucru. Așa se face că av. Cristan Drăghici apare ca reprezentant al Municipiului Făgăraș în dosare importante pentru urbe, dar în același timp îl reprezintă pe primar ca persoană fizică în procesele acestuia.   Au fost multe dosare în care primarul Făgărașului (perioada 2016-2024) l-a propus ca avocat pe Cristian Drăghici să apere interesele Municipiului, iar mașina lui de vot din CL Făgăraș a aprobat pe bandă rulantă. Vom aminti doar câteva cazuri. În septembrie 2022, prin HCL  a fost angajat av. Cristian Drăghici să reprezinte  Municipiul în contradictoriu cu Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei- Direcţia Generală Programul Operaţional Regională, dosar 503/2/2022,  recurs. Avocatul a fost plătit  cu 5000 lei plus câte 2500 la fiecare prezentare şi deplasare. Tot Drăghici a fost desemnat să reprezinte Municipiul în războiul cu Ministerul Dezvoltării care refuza să deconteze serviciile achiziţionate de UAT Făgăraş.  Au fost 2 procese pe rol la Curtea de Apel Bucureşti, (Dosarul nr. 5433/2/2020 și Dosarul cu nr. 5441/2/2020) onorariile cerute de av. Drăghici fiind de  5000 lei/ dosar plus câte 2500 lei la fiecare înfăţişare. Și în  Dosarul nr. 1331/117/2021 aflat pe rolul Tribunalului din Cluj Napoca,  (SC Nova Power&Gas SRL a chemat la bară Municipiul Făgăraș, Consiliul Local Făgăraș, Ecoterm SA și Ecoterm SA prin lichidator Top Expert SPRL) avocat a fost desemnat tot Cristian Drăghici. În același timp o serie de procese au fost înregistrate pe numele primarului Făgărașului ca persoană fizică. Astfel că edilul și-a pus  la treabă avocatul personal, care era nevoit să se împartă între procesele primarului și cele ale Municipalității. Cu generoase recompense. Acum, același avocat apără interesele firmei Codreanu în fața Municipiului și cere aleșilor locali printr-o adresă  trimisă la data de 30 aprilie 2025 să vândă terenurile acestei firme, invocând ,,tărăgănarea“ sau ,,blocarea unor investiții“ sau chiar faptul că o parte din terenul de pe strada Parcului, Codreanul îl va dona  bisericii din apropiere. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here