Mare scandal a fost în plenul Legislativului de la Părău desfășurat miercuri, 28 mai a.c., transmis online, când s-a vorbit despre pădurea comunală și de administrarea ei de către Ocolul Silvic ,,Pădurile Șincii“. Spiritele s-au încins când a fost prezentată pierderea înregistrată de Ocol în contul Primăriei Părău. O pierdere care este rostogolită an de an, iar în loc să fie diminuată acesteia i se adaugă peste 100.000 lei anual. Pentru a se vedea negru pe alb dimensiunea ,,jafului“, primarul Ovidiu Ovesea a pus la dispoziția consilierilor Raportul financiar al activității Ocolului. Urmărind ședința online lesne s-a putut constata că profitul pe care-l aștepta comuna Părău, s-a transformat ca prin minune în pierdere, iar datornicii s-au făcut nevăzuţi fără să fie deranjaţi de cei care au condus ocolului silvic. Reamintim că Regia Ocolul Silvic ,,Pădurile Șincii“ a fost înfiinţată în anul 2009 prin asocierea a 4 comune, Şinca Nouă, Şinca Veche, Părău, Şercaia, în prezent rămânând în asociere doar Părău cu 40% şi Şinca Veche cu 60%.
Filmul ședinței CL Părău
Redăm câteva dintre pozițiile aleșilor locali de la Părău din ședința ordinară în privința subiectului ,,pădurea comunală“.
- ,,Am cerut un raport financiar anul trecut, dar l-am primit de la Ocol doar anul acesta. Vi-l pun la dispoziție să-l analizați. Dacă la 30 iunie 2024 aveam o pierdere de 887.405 lei, iar șeful de ocol a spus că se va recupera pierderea, acum s-a ajuns la un million de lei pierdere. A crescut!“ a explicat primarul comunei în ședința de plen.
Acesta a adăugat și cheltuielile pe care le-a înregistrat ocolul.
- ,,Sunt servicii de reparații auto în condițiile în care ocolul are angajat un mecanic auto. Sunt contracte de sponsorizare și protocol. Cum a fost aleasă firma care taie lemnul (prestație)? Vă spun eu, o firmă înființată în preajma licitației care apoi a închiriat utilaje pentru a respecta contractul. Au fost licitații fără caiete de sarcini. Mai mult, ocolul a achiziționat diverse bunuri, dar a acordat și beneficii angajaților, prime de Crăciun, uniforme și pentru personalul TESA. Legislația spune altceva în cazul firmelor aflate pe pierderi. S-au cumpărat 200 litri de combustibil/lună! Amenzile pentru lipsă ITP, asigurare, RCA au fost plătite de Ocol, deși un angajat plătit trebuia să urmărească starea mașinilor pentru a evita amenzile. Se plătește pază unei firme la sediul Ocolului cu 98.000 lei, când au fost montate camere video, gratii la geamuri, sisteme de siguranță. Sunt cheltuieli nejustificate! Pierderea va crește dacă se continuă în acest fel“ a explicat primarul Ovidiu Ovesea.
Șeful de Ocol: ,,Ce a fost a fost, trebuie să vedem ce vom face în continuare pentru a ieși din impas“
La ședință a fost prezent ing. Ghrcoiaș, șeful de ocol desemnat după pensionarea ing. Sorin Urdea.
- ,,Avem nevoie de sprijinul primăriilor. Ce a fost a fost, trebuie să vedem ce vom face în continuare pentru a ieși din impas“ a spus noul șef de ocol.
Un consilier local l-a întrebat ce rol are consiliul de administrație din moment ce s-a ajuns la această situație. Explicația a fost de forma: ,,Proprietarii numesc membrii CA și șeful de ocol. Vechiul CA a fost desființat în 2024“ a spus ing. Ghircoiaș. Primarul Ovidiu Ovesea a cerut un plan de management cu indicatori de perforanță pe care conducerea ocolului să-l prezinte consilierilor. ,,Ne cereți să aprobăm în CL această situație, adică pierderea de un million de lei. Cum o veți reduce? Cum vom recupera noi pierderea? Din ceea ce se vede în acest raport pierderea tot crește, nu s-a redus deloc“ a spus primarul.
Primarul comunei Șinca s-a impus
Telefonic a intrat în ședință primarul comunei Șinca, Daniel Goilă, care s-a adresat consilierilor locali, tranșând situația.
- ,,Să expun problemele. Ocolul pe partea comunei Părău funcționează pe profitul obținut de la Șinca. Cum voi recupera eu paguba? Trebuie să ieșim din impas, vin eu acolo, să vină și cei de la ocol să găsim o soluție împreună. Dar cred că nu se dorește rezolvarea. Este treaba dumneavoastră cum ați ajuns aici! Noi, Șinca, am avut bani. Din septembrie 2024, trebuie să recuperăm banii. Dacă nu, să ieșiți afară (n.r. ca membrii în ocol) și să mă lăsați să funcționez. Eu plătesc salarii pentru angajații ocolului pentru Părău din banii Șincii. Ce va zice Curtea de Conturi când va veni în control? Reduceți personalul pe Părău, nu pe Ocol. Noi avem prețul mai mare la lemn, iar la Părău majorarea de preț nu a fost aprobată. Eu nu vreau să închid Ocolul, mai bine ieșiți și atrag alte primării. Sunteți toți în ședință, vă rog să luați o decizie acum, eu rămân și urmăresc ședința în continuare. Aștept o soluție de la dumneavoastră“ a încheiat apelul telefonic primarul comunei Șinca.
Un haos generalizat în plen
După această prezentare a primarului de la Șinca, în ședința de plen s-a instalat haosul. Fiecare țipa, se vorbea încrucișat, erau întrebări și nedumeriri. Nicidecum soluții. ,,Am intrat într-un cerc vicios“ a fost observația unui consilier local. S-a vorbit despre reducerea numărului de pădurari, dar propunerea nu s-a finalizat întrucât unii dintre aleșii locali au sărit în apărarea pădurarilor. ,,Ocolul are 6 pădurari pentru Părău și 6 pădurari pentru Șinca, iar suprafața Șincii este mult mai mare“ a precizat ing. Ghircoiaș de la Ocol. O bună bucată de timp s-a pierdut discutându-se despre prețul la un mc de lemn de foc și subvenția acordată de la bugetul local. Toți au fost de acord ca prețul la lemnul de foc să crească de la 80 lei/mc cât este în prezent la 120 lei/mc sau 150 lei/mc. Nici în acest caz nu s-a luat o decizie. Nici în privința subvenției nu s-a stabilit nimic concret. Într-un final, aleșii locali de la Părău au stabilit că vor participa la o întâlnire la sediul Ocolului.
S-a vrut ieșirea comunei Părău din Ocol și în 2019
Reamintim că în 2019, Legislativul de la Părău a avut de aprobat două proiecte de hotărâre prin care renunțau la Ocolul ,,Pădurile Șincii“ din cauza redevenței neîncasate. Era vorba despre Proiectul de hotărâre privind anularea HCL Părău nr. 8 din 22.02.2019 și Proiectul de hotărâre privind retragerea comunei Părău din R.P.L. Ocolul Silvic “Pădurile Şincii” R.A”. CL Părău de atunci n-a adoptat respectivele HCL-uri.
Nereguli semnalate de Curtea de Conturi
În următorii ani, situația nu s-a schimbat, pierderea a crescut, iar de la datornici nu s-a încasat nimic, firmele intrând în insolvență. Au semnalat acest lucru și auditorii Curții de Conturi care au luat la puricat activitatea Regiei Publice Locale Ocolul Silvic „Pădurile Șincii” RA Șercaia din perioada cuprinsă între ianuarie 2020 și 30 iunie 2022. Obiectivele controlului au vizat exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, îndeplinirea obligațiilor bugetare, administrarea contractelor de achiziție publică și a contractelor de vânzare masă lemnoasă, gestionarea patrimoniului public și privat, întocmirea și fundamentarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe principii economice Auditorii Curții de Conturi au identificat la această unitate o serie de abateri.
- ,,Nerespectarea dispozițiilor legale/a clauzelor contractuale la administrarea contractelor de vânzare a masei lemnoase pe picior, în sensul că: eliberarea autorizației de exploatare și predare a parchetelor spre exploatare s-a efectuat anticipat plății integrale a contravalorii masei lemnoase, fapt ce a condus la existența unor venituri neîncasate de la beneficiarii exploatării. Modificarea graficului de eșalonare a tăieri parchetelor. Urmare a eliberării autorizației de exploatare la altă dată decât cea stabilită inițial, nu a fost asumată de părțile contractante prin încheierea de acte adiționale. Deși contravaloarea masei lemnoase nu a fost încasată conform clauzei contractuale, respectiv anterior începerii exploatării fiecărei postațe, nu s-a procedat la calcularea penalităților de întârziere prevăzute în contract și implicit la încasarea acestora. Nerespectarea prevederilor legale privind organizarea auditului intern și a controlului financiar de gestiune prin externalizarea acestor activități, contrar dispozițiilor legale“ au explicat auditorii Curții de Conturi în raportul întocmit la finele controlului.
Așa cum a expus în Raport Curtea de Conturi, la această regie n-a existat un control financiar preventiv propriu așa cum impune legislația, unele operațiuni neavând viza celor în drept. Mai mult, actele care reglementează modul de organizare și funcționare al operatorului economic nu au fost aprobate de autoritatea deliberativă a Comunei Părău.
- ,,Calitatea gestiunii a fost afectată prin neevidențierea distinctă în cadrul bugetului de venituri și cheltuieli elaborate pentru anii 2020, 2021 și 2022, a prevederilor aferente cheltuielilor pentru investiții, neîntocmirea programelor de investiții, anexă la buget, nerespectarea prevederilor legale referitoare la alimentarea fondului de accesibilizare a fondului forestier la nivelul valoric constituit“ au mai explicat auditorii CC în Raport. (Lucia BAKI)