FOTO: spynews.ro

Salina Praid este în pericol să fie distrusă pentru totdeauna. Vremea severă din ultimele zile, din Harghita, au creat un dezastru și au inundat cele două niveluri din Salina Praid. Localnicii se tem că își vor pierde singura sursă de venit.

Salina Praid se află în județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului. Apa a inundat cele două niveluri ale minei de sare, iar specialiștii spun că apa ar fi foarte greu de scos. Din acest motiv, Salina Praid ar putea să nu mai fie salvată niciodată.

În Harghita, zeci de localnici au protestat în fața Salinei Praid după ce au aflat că s-a inundat și zona turistică. Autoritățile au atras atenția că, în scurtă vreme, salina va fi inundată total. Oamenii acuză Societatea Naţională a Sării S.A, SALROM, compania responsabilă de exploatarea zonei, că nu a luat măsuri pentru a evita dezastrul și cer demisii. De această salină și de turism depinde traiul a zeci de oameni, nu doar angajați ai Salinei Praid, cât și patroni de pensiuni din zonă.

Localnicii spun că autoritățile știau de câțiva ani că există infiltrații în salină

Zeci de oameni s-au adunat în fața Salinei Praid după ce au aflat că s-a inundat și zona turistică a salinei, fapt confirmat de primar. Au ieșit în stradă proprietari de pensiuni, de restaurante și alți localnici. Sunt supărați că s-a ajuns în această situație gravă. Susțin că se știa de ani buni că s-au produs infiltrații în salină. Participanții la protest au strigat „Ieșiți afară!” și „Cărați-vă”.

Directorul Salinei Praid, Sebestyén József, a încercat să le explice situația, dar oamenii nu l-au lăsat să vorbească și i-au cerut demisia. În timp ce primarul comunei Praid spune că situația este dramatică și riscă să afecteze grav economia locală, prefectul județului Harghita, Petres Sándor, consideră că turiștii pot fi convinși să vină, în continuare, la Praid.

„A pornit o acțiune a autorităților pentru salvarea Praidului, pentru a influența concetățenii noștri nu să renunțe la sejururi, ci de a veni în zonă. Sunt 1.000 de lucruri, de văzut, de experimentat în zonă chiar dacă mina va fi pe o perioadă inaccesibilă”, spune Petres Sándor.

Problemele la Salina Praid au început din 5 mai: de atunci, nivelul pârâului Corund a crescut foarte mult în urma ploilor. De atunci, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Praid a declarat stare de alertă în localitate.

Amintim că salina Praid din judeţul Harghita a fost inundată de apele pârâului Corund, pe fondul precipitaţiilor abundente din această perioadă, iar accesul turiştilor în subteran a fost suspendat. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Praid a declarat stare de alertă în localitate încă din primele zile ale lunii mai. Pentru afacerile din turism, situația e gravă, având în vedere că salina era principalul obiectiv al zonei, care atrăgea sute de mii de vizitatori pe an.

Conform datelor prezentate pe site-ul salinei, în decursul unui an se înregistrează aproximativ 400.000 de vizitatori, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pâna la 4000-5000/zi.

Situație critică la Praid, unde închiderea salinei lovește și afacerile locale din HoReCa

Președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, a transmis deja că este vital să se prevină o posibilă situație în care turiștii să-și anuleze rezervările sau să evite complet Ținutul Sării, comuna Praid și chiar întreaga zonă a județului Harghita. Asta în condițiile în care turismul este esențial pentru Praid, iar peste 80% din economie se bazează pe acest sector.

Acesta menționează că impactul în turism depășește granițele Harghitei. “Sovata e în Mureș, dar sunt localități vecine și trăiau cumva în simbioză”, spune președintele CJ.

Autoritățile menționează că antreprenorii din HoReCa resimt deja efectele închiderii salinei.

“Acum trei săptămâni, când au fost primele probleme, salina a fost închisă, iar de atunci nu mai sunt rezervări, nici la cazare, nici la hoteluri. Oamenii se tem”, a spus Barna-Botond, pentru Economedia.

“Trebuie să mergem în paralel. Salina să fie cumva protejată, după ce se opresc ploile, și să vedem ce se poate face și, în paralel, să acționăm pe zona de HoReCa, să nu rămânem fără turiști. Din ultimele informații pe care le-am primit, nu a rămas niciun loc neafectat de apă (în salină, n.red.)”, a adăugat acesta.

Celulă de criză în Harghita. Autoritățile au cerut implicarea unor specialiști din piața de turism

Miercuri, Consiliul Județean Harghita a anunțat că va fi creată o celulă de criză pentru reducerea impactului negativ al situației  asupra comunității.

Situația critică apărută la Praid, în urma infiltrării masive de apă din pârâul Corund, în mina de sare, impune acțiuni ferme și coordonate pe două direcții, tehnică și turistică, a apreciat Bíró Barna-Botond, Președintele Consiliului Județean Harghita.

Potrivit președintelui, prima direcție ține de responsabilitatea și competența Societății Naționale a Sării, Salrom SA și a Administrației Naționale „Apele Române”, pentru analizarea măsurile ce se impun, astfel încât autoritățile locale și instituțiile naționale implicate să poată acționa prompt și eficient.

Obiectivul imediat este reluarea activității de exploatare a sării în condiții optime și redeschiderea în condiții de siguranță a Salinei Praid pentru turiști. Aceste măsuri nu pot fi implementate până când condițiile meteorologice nu se stabilizează, iar specialiștii pot evalua în mod profesionist impactul acumulării de apă și pot propune soluții tehnice viabile pentru stoparea efectelor negative, a transmis ieri CJ.

Bíró Barna-Botond  a apreciat că cea de-a doua direcție, și cea mai urgentă în momentul de față,  este legată de impactul pe care închiderea temporară a salinei îl are asupra comunității, turismului local și regional.

„Este vital să prevenim o posibilă situație în care turiștii să-și anuleze rezervările sau să evite complet Ținutul Sării, comuna Praid și chiar întreaga zonă a județului Harghita. În acest context, am inițiat o celulă de criză turistică, coordonată de Szabó Károly, directorul ADI Harghita, în care am apelat la specialiști și parteneri strategici,  Fazakas Szabolcs, creatorul parcului Mini Transilvania; Trucza Adorján, fondatorul Taste of Transylvania și expertul în marketing turistic, Răzvan Pascu, ambasadorul turistic al județului Harghita. Le-am solicitat acestor profesioniști să vină cu propuneri creative, concrete și eficiente privind direcțiile de acțiune, tipurile de campanii de promovare care trebuie dezvoltate și modul în care putem comunica, eficient și empatic mesajul că Praid rămâne o destinație turistică valoroasă, chiar și în absența temporară a posibilității de a intra în  salină”, a punctat președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here