Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, împreună cu Szenner Zoltan, administratorul public al judeţul Braşov şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov, au avut marţi, 3 iunie, o discuţie cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, pe tema stadiului proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Braşov.
- „SMID este într-o fază avansată de elaborare, astfel că în cursul acestui an vom putea depune cererea de finanţare pe Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Vom putea accesa din fonduri europene o sumă impresionantă – 149 de milioane de euro (fără TVA) – destinată implementării acestui proiect major pentru viitorul verde şi sustenabil al judeţul Braşov”, a precizat preşedintele CJ Braşov.
HCL-uri și avize obținute
Până în prezent, în cadrul proiectului au fost definitivate locațiile pentru viitoarele investiţii, care vor fi situate la Măieruş, Părău şi Hoghiz. Planurile urbanistice zonale au fost finalizate, avizele au fost obţinute şi hotărârile de consiliu local privind aprobarea PUZ-urilor au fost emise de către cele trei autorităţi locale. În ceea ce priveşte stadiul elaborării documentaţiilor SMID, oficialul judeţean a menţionat că Studiul de Fezabilitate, Documentul de Poziţie, Analiza Instituţională şi Analiza Cost-Beneficiu urmează să fie transmise la JASPERS pentru verificarea finală.
- „Am făcut acest lucru la fiecare fază parcursă în întocmirea documentaţiilor, deoarece ne-am dorit să operăm eventualele modificări necesare în urma observațiilor JASPERS, încă din faza de elaborare a documentelor. Ne asigurăm, astfel, că după depunerea solicitării de finanțare, în etapa de evaluare a proiectului vom avea mai puţine observații și astfel vom fi în măsură să semnăm contractul de finanțare cât mai repede”, a precizat Adrian-Ioan Veştea.
Următoarele etape premergătoare depunerii cererii de finanţare sunt aprobarea Documentului de Poziţie în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov, după ce în prealabil acesta va fi aprobat de JASPERS, precum şi emiterea Acordului de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov.
Ce presupune investiția SMID
Proiectul SMID este implementat de Consiliul Judeţean Braşov şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov. Cu ajutorul fondurilor europene, gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului Braşov se va realiza în mod durabil şi în conformitate cu reglementările prevăzute de legislația națională și cea europeană. Investiţiile preconizate în cadrul proiectului includ o instalație integrată de tratare a deșeurilor care include un modul de producere și stocare a biogazului, un centru de sortare, pregătire şi tratare a deșeurilor, precum şi o staţie de transfer. Termenul de finalizare a proiectului este anul 2029. După operaţionalizarea SMID, treptat, cantitatea de deşeuri ce ajunge la rampa ecologică de la Săcele va fi redusă treptat.
Szener Zoltan: ,,Nu este inundabil terenul de la Părău“
Au existat o serie de discuții în privința stației de sortare care se va înființa la Părău, pe un teren privat. Acestea s-au accentuat în contextual inundațiilor din această perioadă. Președintele ADI ,,ISO Mediu“ Brașov Szener Zoltan a explicat situația. ,,Nu este teren inundabil acolo unde este locația planificată, iar inundațiile de acum au fost cea mai buna dovadă. Înainte de a face orice demersuri legate de această locație, Consiliul Județean a comandat un studiu de inundabilitate întocmit de un expert, pentru această locație. Concluziile studiului au fost că, în urma analizei limitelor de inundabilitate pentru amplasamentul propus, investiția proiectată nu poate fi pusă în pericol. Vrem sa se facă această investitie, dar în primul rând vrem să se facă bine, iar ca să fim siguri că eliminăm orice risc, nu ne-am mulțumit cu asta ci am prevăzut măsuri suplimentare de siguranță și pentru eventualitatea unor inundații catastrofale. Astfel, în cadrul Studiului de fezabilitate, s-a prevăzut suplimentar, construirea unui dig perimetral, cu înălțimea de 1–1,5 metri, în jurul întregului teren, iar cota terenului va fi ridicată față de cota terenului înconjurător. În plus, Consiliul Județean, în cadrul procedurii de aprobare a Planului Urbanistic Zonal, a obținut avizul instituției abilitate Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov. Știind că au fost inundații în zonă, vineri, 30.05.2025, am vorbit cu dl. primar din Părău și a făcut filmări cu drona, atât despre împrejurimile locației, cât și o filmare detaliată a locației în sine, în care se vede că nu este nici un pic de apă pe teren. Inundațiile de acum au fost catastrofale, puțin mai sus de Părău au fost localităti întregi inundate, au fost deteriorate poduri peste Olt, dar pe teren nu este apă“ a explicat președintele ADI ,,ISO Mediu“ Brașov.