Au existat o serie de discuții în privința stației de sortare care se va înființa la Părău, pe un teren privat. Acestea s-au accentuat în contextul inundațiilor din săptămânile trecute. Președintele ADI ,,ISO Mediu“ Brașov Szener Zoltan a explicat situația.

  • ,,Nu este teren inundabil acolo unde este locația planificată, iar inundațiile de acum au fost cea mai bună dovadă. Înainte de a face orice demersuri legate de această locație, Consiliul Județean a comandat un studiu de inundabilitate întocmit de un expert, pentru această locație. Concluziile studiului au fost că, în urma analizei limitelor de inundabilitate pentru amplasamentul propus, investiția proiectată nu poate fi pusă în pericol. Vrem sa se facă această investitie, dar în primul rând vrem să se facă bine, iar ca să fim siguri că eliminăm orice risc, nu ne-am mulțumit cu asta ci am prevăzut măsuri suplimentare de siguranță și pentru eventualitatea unor inundații catastrofale. Astfel, în cadrul Studiului de fezabilitate, s-a prevăzut suplimentar, construirea unui dig perimetral, cu înălțimea de 1–1,5 metri, în jurul întregului teren, iar cota terenului va fi ridicată față de cota terenului înconjurător. În plus, Consiliul Județean, în cadrul procedurii de aprobare a Planului Urbanistic Zonal, a obținut avizul instituției abilitate Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov. Știind că au fost inundații în zonă, vineri, 30.05.2025, am vorbit cu dl. primar din Părău și a făcut filmări cu drona, atât despre împrejurimile locației, cât și o filmare detaliată a locației în sine, în care se vede că nu este nici un pic de apă pe teren. Inundațiile de acum au fost catastrofale, puțin mai sus de Părău au fost localităti întregi inundate, au fost deteriorate poduri peste Olt, dar pe teren nu este apă“ a explicat președintele ADI ,,ISO Mediu“ Brașov.

Centrul de la Părău nu afectează mediul

Consiliul Judeţean Braşov a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov un memoriu tehnic, prin care a fost analizat posibilul impact al investiţiilor incluse în Sistemul de Management al Deşeurilor (SMID) asupra biodiversităţii din mai multe arii protejate. Din documentaţia depusă la APM Braşov rezultă să investiţiile preconizate nu au efect asupra ariei protejate din zona Părău, unde urmează să se amenajeze un Centru de Sortare şi Pregătire a Deşeurilor. Printre altele, în documentaţia depusă la APM Braşov se arată că investiţia de la Părău va fi la cel puţin 8,2 km de o arie protejată din zonă, astfel că nu vor fi afectate specii protejate, printre care şi castorul.   Centrul de Sortare şi Pregătire a Deşeurilor de la Părău va avea o capacitate de 49.100 tone/an, pentru valorificare materială şi energetică, care va deservi zonele Făgăraş şi Rupea. De asemenea, la acest centru se va face sortarea deşeurilor,  tratarea biodegradabilelor, dar şi dezmembrarea deşeurilor voluminoase.  În SMID mai sunt incluse investiţii la Măieruş, unde se va realiza o Instalaţie Integrată de Tratare a Deşeurilor ce va dezervi municipiul Braşov şi localităţile limitrofe. O altă investiţie va fi realizată la Rupea, o Staţie de transfer.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here