Spitalul Orășenesc Victoria este în plină dezvoltare. Fiecare spațiu al clădirii a fost reabilitat și amenajat pentru o nouă destinație medicală. În prezent, șantierele sunt pe final, rând pe rând secțiile și compartimentele fiind date în funcțiune. Au fost dotate cu aparatură medicală modernă și utilă pacienților. Este o promisiune îndeplinită a primarului Camelia Bertea făcută cetățenilor în urmă cu patru ani ca în oraș să funcționeze un spital modern. Dacă la partea de reabilitare, dotări, administrare lucrurile sunt realizate, în prezent se pune accent pe atragerea de personal specializat, medici și asistente medicale. De la 1 iunie, a fost ocupată funcția de director medical în urma unui concurs. Medicul Ionuț Poinăreanu s-a stabilit la Victoria și își dorește prin metode inovative să aducă beneficii pacienților și implicit spitalului. Este funcția executivă din spital care se ocupă de serviciile medicale.
- ,,După trei ani de căutări, avem bucuria de a anunța că postul de director medical a fost, în sfârșit, ocupat. Este un pas esențial pentru dezvoltarea spitalului nostru și pentru întreaga comunitate. Dr. Ionuț Poinăreanu este medic primar în anatomie patologică, doctor în științe medicale, absolvent cu atestat în management sanitar și cadru didactic universitar. A început activitatea la spitalul nostru la 1 iunie 2025. Ne bucurăm extrem de mult că îl avem aici. Este de loc din Constanța, a profesat la Constanța, la Săcele și acum a venit la noi. Și-a cumpărat o casă la Victoria, astfel că suntem siguri că va rămâne la Victoria. L-am întâlnit în urmă cu 3-4 ani la DSP Brașov când așteptam o audiență la director pentru a afla care sunt pașii pentru redeschiderea spitalului. Mi s-a explicat atunci că există un medic care a înființat, la Săcele, un spital. Atunci am luat legăura cu medicul Ionuț Poinăreanu, care m-a ajutat, iar cu documentația întocmită am mers la Ministerul Sănătății. Ne-a însoțit ani la rând pentru demersurile de care am avut nevoie pentru spitalul nostru. Am insistat să vină printr-un transfer la Victoria, dar nu a venit. Poate nu era momentul. Acum ne bucurăm că a venit la concurs și este directorul medical al spitalului“ a explicat Camelia Bertea, primarul orașului Victoria.
Cine este medicul Ionuț Poinăreanu
A absolvit Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța (promoția 2004) și activează în învățământul superior medical din 2005, fiind în prezent Șef de Lucrări Universitare la aceeași instituție.
- Doctor în științe medicale din 2011
- Medic primar din 2018
- Absolvent al Facultății de Arte (2020)
- Absolvent Master în Meloterapie (2023)
- Cadru didactic asociat la Universitatea Transilvania din Brașov, în două facultăți, Știința Materialelor și Muzică
Metode inovative pentru Spital
Directorul medical Ionuț Poinăreanu are planuri mari pentru Spitalul de la Victoria. Am stat de vorbă cu medicul Ionuț Poinăreanu de la care am aflat cum vede spitalul din Victoria în viitor.
Reporter: Ce v-a atras la Victoria?
Dr. Ionuț Poinăreanu: M-a atras dorința de nou, provocarea de a face ceva să funcționeze. M-a atras orașul, arialul geografic, muntele, centrul țării.
R.: Ce proiecte aveți, în calitatea de director medical, pentru spitalul din Victoria?
Dr. I.P.: Ca director medical voi propune o reactualizare și o readaptare a structurii organizatorice a spitalului pe istoricul celor 4 ani de funcționare. Estimăm un număr de paturi necesare pentru pacienții care se adresează pentru anumite specialități în special pentru medicină fizică și reabilitare. Pentru partea de acuți, de medicină internă, endocrinologie, cardiologie, diabet zaharat și multe altele, ar trebui să ne axăm pe spitalizare de zi și ambulatoriu. Este trendul în România, dar și la nivel european pentru a se finanța aceste activități din spital. Aici, să rămână preponderant spitalizare pentru medicina fizică și reabilitare și restul să se dezvolte într-un centru de diagnostic și tratament. Bineînțeles, să rămână numărul de paturi pentru acuți, dar nu așa cum sunt aprobate acum pentru că niciodată nu se realizează internarea continuă pe toate paturile.
R.: Cum vedeți secția de paleație aprobată pentru spitalul din Victoria?
Dr.I.P.: În prezent este compartiment cu 12 paturi aprobate, dar amenajarea este pentru 25 paturi ceea ce înseamnă că va fi secție. În momentul de față există un medic care are atestat pentru îngrijiri paleative și asistenții medicali déjà angajați ai spitalului au demarat procesul de formare în îngrijiri paleative. Pe lângă tratamentul paleativ dorim să introducem meloterapia, o terapie la limita dintre alopat și hemeopat. Este o noutate pentru România, se practică la Brașov, la Hospice, dar serviciile nu sunt decontate de CAS. În institutele mari din Europa și SUA s-au obținut efecte foarte bune, favorabile pentru pacienți folosind această terapie inovativă. Intră în specialitățile medicale asociate cu reabilitarea, psihoterapia, dar încă nu sunt finalizate toate demersurile pentru autorizare, codul COR. Cu personal care finalizează cursuri de specialitate, iar în Brașov se fac aceste cursuri, vrem să facem și la Victoria, să fie un ajutor pentru pacienți.
R.: Spitalul din Victoria are dotări moderne realizate prin proiectele Primăriei Victoria.
Dr. I.P.: Dotarea este la cote înalte la spital, cu echipamente moderne, dar din nefericire din lipsă de personal nu sunt utilizate la maxim. Tocmai de aceea atragerea de personal specializat este un alt subiect pe care trebuie să-l rezolvăm. Punerea la dispoziție a aparaturii performante este un atuu, întrucât un medic tânăr își dorește să lucreze cu o astfel de aparatură. Pe viitor dorim să mai achiziționăm noi echipamente care să completeze dotarea existentă, astfel se va putea face o diagnosticare promptă și corectă. Apoi să putem transfera pacientul unde este necesar dacă depășește posibilitățile spitalului nostru. Pe lângă atragerea personalului medical superior prin aparatura medicală existentă, și în conformitate cu prevederile Legii 95, m-am gândit, și asta a reprezentat principala temă a concursului pe care l-am susținut, să atragem personal medical prin consorții medicale, parteneriate între instituțiile publice medicale care au contrate cu CAS. Astfel, vom putea atrage la Victoria medici de acolo unde există surplus de medici. Se practică destul de puțin în țară, legislație există din 2021, dar nu au fost norme de aplicare. Se pune problema transportului, a cazării, serviciile unde se decontează la spitalul mamă sau la cel de consorțiu. Lucrurile s-au stabilit acum și se poate aplica acest mod de servicii medicale de consorțiu.
R.: Cu specialitatea dumneavoastră, ce veți aduce nou la spitalul din Victoria?
Dr. I.P.: Aș vrea să dezvolt activitatea de anatomie patologică, specialitatea mea. Pentru început, citologie ca prevenție. Atragem astfel la spitalul nostru și alte spitale care nu au aprobate astfel de servicii medicale. Sunt servicii costisitoare, dar vor aduce fonduri pentru spital. În Brașov nu există în prezent biologie moleculară și secvențială, dar putem face la Victoria. De asemenea, vrem să întrăm în programul național oncologic pentru diagnostic molecular. Aceste servicii se decontează de CAS 100%, nu este un plafon, se merge pe protocoalele aprobate la nivel european. În acest caz, pacientul nu merge pentru teste la spitalele din țară, trimitem noi probele, un ajutor pentru pacient. Dar nu putem face peste noapte, va trece un timp pentru a vedea aceste beneficii. Mă bucur că există sprijinul Primăriei și al CL Victoria. (Lucia BAKI)