Foto și Video. ,,Fromageria Giusepe“, investiție de peste 450.000 euro, la Hurez. Brânzeturi speciale produse după rețete italienești, dar cu lapte de la fermele făgărășene

0
752

Comuna Beclean se poate lăuda  cu o investiție realizată în satul aparținător, Hurez. În centrul localității, în clădirea vechii școli generale, a fost deschisă o fabrică de brânzeturi, care denumește atât investitorul, dar și specificul producției. ,,Fromageria Giusepe“ este o investiție realizată cu fonduri europene de familia Iosif (Giusepe) și Elena Șomu, făgărășeni get beget. După o muncă de peste doi ani când s-au confruntat cu birocrația și capcanele implementării proiectelor europene, cum doar în România se întâmplă, soții Iosif și Elena Șomu au ajuns la momentul mult așteptat de a inaugura fabrica de brânzeturi, singura cu specific italienesc din Țara Făgărașului. Sâmbătă, 6 decembrie 2025, în prezența unei audiențe numeroase formată din oficialități, primarul comunei, Claudiu Motrescu, preotul paroh Marius Cristian Neagu, săteni, fermieri, a avut loc inaugurarea investiției. Este o investiție ce depășește lejer 450.000 de euro, din care aportul familiei  atinge lejer jumătate din sumă. Așa cum este obiceiul, preorul paroh a oficiat o slujbă specială, după care proprietarul, Iosif Șomu, a prezentat investiția. Întreaga audiență a putut gusta din preparatele de la ,,Fromagio Giusepe“ expuse din belșug, iar fiecare a avut posibilitatea să cumpere preparatele îndrăgite de la magazinul organizat într-una din încăperile fabricii.

  • ,,Este o investiție specială așa cum este și familia Șomu. A fost muncă multă, bani la fel de mulți, dar acum toată lumea poate beneficia de produse de calitate, de brânzeturi speciale“ a declarat unul dintre invitați.

Școala veche, transformată în fabrică

De ajutor a fost și administrația publică de la Beclean, care a găsit soluția de a salva clădirea vechii școli din Hurez, unde nu mai funcționa vreo unitate școlară, grădiniță sau școală primară, de peste 20 de ani. Clădirea se degrada cu fiecare zi, iar Executivul laolaltă cu Legislativul au căzut de acord să o încredințeze vreunui investitor. Așa se face că la licitația organizată de Primăria Beclean, Iosif Șomu a obținut concesionarea imobilului pentru o perioadă de 49 de ani. Cum arăta clădirea la preluarea ei de către Iosif Șomu și cum arată acum, nu există grad de comparație. Și cele mai critice voci pot accepta evidența. Toate încăperile imobilului au fost reabilitate, modernizate și transformate în săli specifice activității de producție, astfel încât să fie autorizate de instituțiile abilitate.

Tehnologie și rețete italienești

Așa cum explică investitorul, fabrica a fost dotată cu utilaje aduse din Italia, așa cum au fost preluate și rețetele pentru brânzeturi.

,,Folosim rețete italienești pe care le-am adaptat la specificul nostru. Materia primă, laptele, îl achiziționăm de la fermele din zona Făgărașului, ferme care funcționează pe o rază de 50 km. Folosim lapte de vacă, oaie, bivoliță și capră. Producem mai multe sortimente de brânzeturi, telemea, brânză maturată, cașcaval, urdă, kefir, unt, etc. În fabrică avem dotările necesare pentru a obține produse de calitate superioară“ a explicat Iosif Șomu.

Producătorul are pusă la punct și desfacerea preparatelor, având contracte cu supermarket-uri din București și alte mari orașe din țară. Pentru localnici este deschis magazinul din Hurez, nr. 28, unde funcționează fabrica. La inaugurare a participat și un distribuitor din București (www.barbarosa.ro), care promovează produsele artizanale, naturale.

Invitație pentru elevi

Iosif Șomu intenționează să organizeze periodic acțiuni de conștientizare a tinerilor față de produsele naturale și o alimentație sănătoasă.

  • ,,Voi invita elevii de la școlile făgărășene, de la grădiniță, dar și liceeni, să învețe pe viu ce înseamnă laptele, ce înseamnă un produs natural, cum putem avea o alimentație sănătoasă. Voi invita liceenii de la școlile de profil  să facă practica la noi în fabrică“ a mai spus Iosif Șomu.

,,Fromageria Giusepe“ de la Hurez este o investiție așteptată de iubitorii de brânzeturi speciale care-și întâmpină clienții cu  multe feluri de brânzeturi preparate din laptele fermelor făgărășene, dar cu tehnologie și după rețete italienești.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here