•   Ana Maria Ioniţă este arestată pentru pruncucidere şi riscă cel mult 7 ani de închisoare
  •   Marian, Ştefan, Mihail şi Alexandru au ajuns la   familii din Braşov, Zărneşti şi Bucureşti
  •   Mihăiţă a fost vîndut pentru 8000 de lei, spun sătenii, la o asociaţie patronată de un preot
  •   Ce spune asociaţia ProVita despre Mihăiţă?

 

Ana Maria Ioniţă a fost arestată de poliţişti suspectată că şi-ar fi ucis pruncul abia născut. Femeia are 29 de ani şi este din Lisa şi va fi cercetată în stare de arest suspectată de pruncucidere, faptă pedepsită de Codul Penal. ,,Art. 177- Pruncuciderea: Uciderea copilului nou-născut, săvârşită imediat după naştere de către mama aflată într-o stare de tulburare pricinuită de naştere, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”.  Oamenii legii strîng dovezi care să elucideze cazul copilului găsit mort  şi al cărui corp a fost depus la Serviciul de Medicină Legală Făgăraş pentru necropsie.   „La nivelul IPJ Brașov este înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la o posibilă ucidere a nou-născutului de către mama sa, o femeie în vârstă de 29 ani din comuna Lisa. Cadavrul nou-născutului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Făgăraș, în vederea efectuării necropsiei. Cercetările se efectuează sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, în vederea stabilirii întregii stări de fapt”, au declarat  poliţiştii, vinery, 24 noiembrie a.c.

Ana Maria a şocat comunitatea din Lisa

Cazul a şocat comunitatea din Lisa unde oamenii vorbesc despre faptele Anei Maria, mamă care a adus pe lume încă 4 copii, dar pe care nu i-a dorit.  Monitorul de Făgăraş a scris despre Ana Maria Ioniţă şi despre copiii pe care i-a adus pe lume şi pe care i-a vîndut sau i-a abandonat.  În noiembrie 2013, în urmă cu 4 ani, Monitorul de Făgăraş titra  despre  cei 4 băieţi născuţi unul după altul de Ana Maria Ioniţă şi pe care i-a abandonat în Maternitatea din Făgăraş.  Nici n-a vrut să le simtă respiraţia ţinîndu-i la piept că a plecat  de lîngă ei şi dusă a fost.  De atunci n-a mai vrut să ştie nimic de ei.   Medicul de familie Nicolae Boulescu a declarat că i-a oferit un loc de muncă la dispensar, o muncă simplă care să o ajute să supravieţuiască. ,,Mi s-a părut că s-a îngrăşat şi am întrebat-o. N-a recunoscut că este gravidă, dar de atunci a plecat motivînd că şi-a găsit un alt loc de muncă. N-am mai văzut-o de atunci. Acum  m-am trezit cu poliţiştii la dispensar care m-au întrebat de ea” a spus medicul de familie.

Patru copii unul după altul

 Pe Ana Maria cu greu o puteai găsi acasă.  Casa amplasată în centrul satului are scînduri bătute la geamuri, iar poarta este veşnic încuiată, semn că nimeni nu ar avea acces înăuntru. Am încercat să obţinem chiar de la ea adevărul despre cei patru copii pe care i-a adus pe lume, dar nu s-a putut. Atunci am apelat la reprezentanţii autorităţilor tutelare şi de la unităţile statului la care au ajuns copiii. În anul 2009 femeia a născut primul copil, pe Marian, pe care l-a abandonat însă la Maternitatea de la Făgăraş. După doi ani, în 2011, Ana Maria l-a năcut pe Ştefan, care a avut aceeaşi soartă ca şi primul copil. Ştefan a fost lăsat fără remuşcări în grija personalului de la Maternitate. Bebeluşii au fost preluaţi la scurt timp de Direcţia pentru Protecţia Copilului Braşov, care i-a încredinţat unei familii din Braşov în vederea adopţiei. Ana Maria nu s-a oprit însă aici. În anul 2012, la 3 noiembrie, a mai adus pe lume un băieţel căruia i-a pus numele Mihail. A scăpat şi de acest bebeluş. Rămasă singură, fără obligaţii, în octombrie 2013 l-a născut pe Alexandru tot la Maternitatea Făgăraş. În noiembrie 2018 a născut al 5-lea copil, dar  de data aceasta l-a ucis.

Şi-ar fi vîndut al treilea copil

,,Ana Maria a refuzat orice consultaţie, a venit de-a lungul anilor la cabinetul medical dar nu pentru ea ci pentru a ridica reţetele bunicului. Chiar dacă a avut 4 sarcini a refuzat consultaţiile. Se ştie că tînăra nu a ajuns acasă cu niciun copil şi locuieşte de cîţiva ani singură   în casa părintească. Ana Maria este un copil problemă şi face doar ce vrea ” a spus medicul de familie din Lisa, Boulescu Nicolae. Tot satul vorbeşte despre această tînără în cuvinte dure, aducîndu-i multe acuzaţii. ,,Femeia şi-a vîndut unul din copii pentru 80 de milioane de lei vechi. Este al treilea băiat al ei care a ajuns la Bucureşti” spun sătenii.

Povestea lui Mihai   

În data de 3 noiembrie 2012 a venit pe lume Mihai la Maternitatea din Făgăraş. După cîteva zile a fost externată împreună cu copilul. ,,Cel de-al treilea copil a fost externat împreună cu mama lui în data de 6 noiembrie 2012. Femeia ne-a declarat că a luat legătura cu Asociaţia ProVita pentru născuţi şi nenăscuţi de la Vălenii de Munte să o ajute să locuiască acolo împreună cu bebeluşul. Directorul asociaţiei Mihai Tănase a venit la Făgăraş în ziua externării. Acesta a fost însoţit de o doamnă din Bucureşti, Ileana Olteanu. Nu se ştie cum Ana Maria a luat legătura cu această asociaţie. Din declaraţiile directorului asociaţiei Mihai Tănase reiese că acesta nu a luat copilul pentru că mama a refuzat să-l însoţească copilul. Dar copilul a fost luat de către Ileana Olteanu din Bucureşti. În mod normal procedura de adopţie se face prin noi şi implică anumiţi paşi pe care trebuie să-i parcurgem. Acest caz este o adopţie mascată şi cazul este cercetat de către poliţiştii de la Sectorul 4 Bucureşti şi de către colegii de la DGASPC Bucureşti. Cert este că acest copil se află la domiciliul acestei doamnei de la Bucureşti” a spus Cristina Călin de la DGASPC Braşov. Cunoscînd cazul Ana Mariei poliţiştii din Lisa i-au cerut femeii actul de adopţie pentru al treilea copil. ,,În data de 24 ianuarie 2013, Ana Maria a făcut un act notarial prin care a dat copilul pentru îngrijire, creştere şi adopţie ui Ileana Olteanu. Actul notarial este ilegal, notarul care a parafat acest act trebuia să cunoască legile” a mai spus Cristina Călin.

 Ce spune ProVita?

Am contactat Asociaţia ProVita din Vălenii de Munte. Am purtat un dialog cu reprezentanta acesteia pe numele Tatiana:
Reporter.: Bună ziua. Sîntem de la ziarul Monitorul de Făgăraş şi ne interesăm de cazul unui copil din zona Făgăraşului, comuna Lisa şi de mama acestuia, Ana Maria? Ne puteţi spune dacă a ajuns la dumneavoastră acest copil, Mihăiţă îl cheamă?
Tatiana: Nu cunosc exact cazul, dar reveniţi după 15 minute şi discutăm, după ce mă voi informa.
R.: Cunoaşteti o anume Ileana Olteanu din Bucureşti, cea care a fost la Maternitatea Făgăraş pentru acest copil împreună cu preotul Tănase?

Tatiana: Nu ştiu, mă interesez şi reveniţi.
Am revenit cu telefonul aşa cum ne-a îndrumat Tatiana. După multe insistenţe, o colegă a ei ne-a răspuns la telefon, spunîndu-ne că ,,Tatiana este în şedinţă cu părintele” (N.R. directorul asociaţiei, preotul Mihai Tănase).
După alte minute, ne-a sunat Tatiana. ,,Am discutat şi orice caz doriţi să abordăm trebuie doar prin intermediul DGSPC pentru că nu putem da date despre minori fără ştirea lor. Luaţi legătura cu cei de la Direcţie„. Asociatia Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi are tabăra în Sat Valea Screzii, com. Poseşti, jud Prahova, iar sediul pe strada N. Iorga nr. 72, Vălenii de Munte.

Alexandru a ajuns la Zărneşti


Ultimul copil  adus pe lume la data de 18 octombrie 2013 şi se numeşte Alexandru. Şi acesta a fost abandonat la Spitalul Municipal Făgăraş. Copilul a fost preluat de Direcţie şi a ajuns în regim de urgenţă la un asistent maternal din Zărneşti. Ana Maria este acum singură fără obligaţia de a creşte, întreţine şi educa vreun copil din cei patru pe care i-a adus pe lume. Povestea copiilor lisencei seamănă foarte bine cu cele care au circulat în perioada 1992-1996 în Făgăraş prin care foarte mulţi copii au fost vînduţi la străini. Exista la acea vreme o filieră bine organizată, copiii preluaţi şi vînduţi aparţinînd unor familii numeroase de ţigani care trăiau în sărăcie şi în condiţii mizere. Monitorul de Făgăraş a titrat la acea vreme ample materiale despre copiii vînduţi din Făgăraş. (M.F.)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here