•  Primăria Făgăraş a devenit membru într-o asociaţie plătind o taxă de înscriere 200.000 lei
  •   Cazarea unui cîine comunitar în adăpostul ADMPA costă 8,71lei/zi
  •  Serviciul public de gestionare a cîinilor fără stăpîn a fost înfiinţat degeaba
  •   ,,300 de maidanezi se capturează pe an de pe raza Făgăraşului” estimează viceprimarul Valentin Clonţ

După o serie de decizii păguboase, Municipalitatea a găsit soluţia cea mai bună pentru a stăpîni situaţia cîinilor comunitari de pe raza Făgăraşului.  O spune viceprimarul Făgăraşului, Valentin Clonţ, care se ocupă, printre altele, şi  de gestionarea cîinilor fără stăpîn, serviciu  care, susţine edilul,  a intrat în linie dreaptă.  Au fost o  serie de decizii care au făcut ping-pong cu maidanezii de pe raza Făgăraşului, dar şi cu fondurile deloc puţine alocate de la bugetul local acestei activităţi. Numai că acestea n-au redus nici numărul cîinilor comunitari şi nici al victimelor acestora. ,,Prin HCL 182/28 iunie 2018, Municipiul Făgăraş se asociază cu localităţile Râşnov, Ghimbav, Cristian, Codlea, Predeal, Bran, Hărman, Săcele, Hălchiu, Sâmpetru, Feldioara, Crizbav, Prejmer în vederea organizării activităţilor de protecţia animalelor şi gestionarea cîinilor comunitari în cadrul Asociaţiei Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor (ADMPA). A fost cea mai bună formulă pe care o putea adopta Municipiul pentru a rezolva problema cîinilor comunitari. La acea dată aveam pe raza oraşului peste 250 de cîini fără stăpîn care creau probleme cetăţenilor” a explicat  Valentin Clonţ, viceprimarul Făgăraşului.

 

  Taxa de înscriere de 200.000 lei

Municipiul Făgăraş a devenit  membru în cadrul ADMPA, dar calitatea de membru însemna plata unei taxe de înscriere în valoare de 200.000 de lei ce se putea achita în două tranşe anuale.  ,,În primul an, 2018, s-a plătit 100.000 de lei, iar în acest an urmează să fie achitată tranşa a doua de 100.000 de lei. Taxa de înscriere a fost stabilită în cadrul AGA a asociaţiei din mai 2013, iar noi, ca membru nou ne-am conformat. Pentru anul 2018  componenta fixă a cotizaţiei  datorată de membrii asociaţi este de  838.201 lei, dar repartizată la valoare de 64.477 lei/membru asociat  nu va fi plătită de Municipiul Făgăraş. Partea mobilă a cotizaţiei din 2018  s-a stabilit la 8,71 lei/cîine/zi. Se iau în calcul  cheltuielile de întreţinere  pentru cele 20 zile, atît cît rămîne în adăpostul asociaţiei  un cîine” a mai spus viceprimarul.  Aşa cum arată documentele, în anul 2018 au fost capturaţi 307 cîini de pe raza municipiului, dar  costurile suportate de la buget s-au referit la 250 cîini pentru care s-a plătit 8,71 lei/bucată/zi, iar pentru restul de cîini capturaşi anul trecut urmînd să fie plătite serviciile  acest an. ,,S-a plătit în luna decembrie suma de 43.550 lei pentru 250 cîini capturaţi în perioada iulie-decembrie ceea ce ar însemna 174 lei/cîine în condiţiile în care plăteam facturi lunare şi de 22.000 lei.  Pentru acest an estimăm cam 300 de cîini să fie duşi în adăpostul asociaţiei” a mai spus viceprimarul. Din calculele prezentate de Valentin Clonţ, prin noua variantă s-ar face o economie considerabilă la buget. ,,Pentru varianta concesionării am prevăzut un buget anual de 220.000 lei la care se adăuga întreţinerea cîinilor în adăpostul nostru. Pe cînd prin această asociere plătim anual sub 60.000 de lei. Taxa de înscriere de 200.000 de lei se achită o singură dată, la intrarea în asociaţie. Deci este o economie de bani şi în plus nu mai avem cîini comunitari pe străzi. Au fost zone din oraş unde căinii erau în haite” a explicat viceprimarul.

 Povestea ecarisajului în Făgăraş

A fost soluţia concesionării serviciului în perioada 2011-2017, a fost  înfiinţat un serviciu public local, s-au făcut studii şi proiecte pentru serviciul de gestionare a cîinilor fără stăpîn, a fost o asociere cu un ONG, s-a amenajat un adăpost propriu care ulterior a suferit lucrări de reparaţii şi extindere, au fost amenzi de la DSV pentru ,,lagărul” maidanezilor  plătite de la buget,   s-au emis HCL pentru construirea unui nou adăpost şi pentru achiziţia terenului aferent, bugetul alocat ridicîndu-se la 300.000 lei. Niciuna dintre aceste soluţii n-a dus la alungarea cîinilor comunitari care dominau cartierele în haite.  Dar din 2011 pînă în 2017, bugetul  municipiului a fost sifonat prin actvitatea de ecarisaj de ordinul a milioanelor de euro.

Un serviciu înfiinţat degeaba

,,Prin HCL 264/29 noiembrie 2017 s-a aprobat înfiinţarea Serviciului specializat pentru gestionarea cîinilor fără stăpîn la nivelul Municipiului Făgăraş şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a acestuia, a formei de gestiune şi a Caietului de sarcini.  Ulterior, prin HCL 299/20 decembrie 2017 s-a aprobat Studiul de oportunitate privind delegarea prin concesiune a noului Serviciu înfiinţat. Am estimat ca valoarea contractului de concesiune să fie  de 229.800 lei /an inclusiv TVA. A fost organizată licitaţie pentru atribuirea contractului începînd cu luna februarie 2018. Pînă în iunie 2018 au fost derulate două astfel de proceduri de achizţie, dar nu a fost desemnat niciun cîştigător. La prima licitaţie nu s-a înscris ninio firmă, iar la a doua oferta depusă  nu a îndeplinit condiţiile” a explicat Valentin Clonţ, viceprimarul Făgăraşului. Dacă privim urmările acestui demers care a ţinut ocupată agenda Municipalităţii un an, constatăm că a fost  doar timp şi bani pierduţi.

 

Lagărul maidanezilor de pe platforma chimică

La Făgăraş funcţionează şi astăzi  adăpostul pentru cîinii comunitari în incinta platformei chimice. Obiectivul a fost amenajat încă din 2011, iar activitatea a fost încredinţată unui srl care a primit bani de la buget pentru îngrijirea, hrănirea, capturarea şi adopţia cîinilor fără stăpîn de pe raza Făgăraşului. Numai că adăpostul a fost închis în iunie 2017 de către autorităţile sanitar-veterinare întrucît nu era conform, iar condiţiile în care trăiau cîinii erau sub orice critică. Adăpostul devenise un focar de infecţie pentru cei 97 de cîini cazaţi. Din acest motiv, Primăria Făgăraş a reziliat contractul cu SC Pablotin SRL şi a încuviinţat asocierea cu un ONG pentru administrarea adăpostului. Este vorba despre Asociaţia Saving Orphaned Souls Sheila’s Animal Rescue Mission cu sediul în Braşov administrată de  Georgiana Neagu, asociere parafată prin HCL 188/31 august 2017 şi contractul nr. 25.258/1 septembrie 2017 valabil pînă la  delegarea gestiunii Serviciului public de gestionare a animalelor fără stăpîn din Municipiul Făgăraş.

Un alt adăpost în proiect

Tot în 2017, dar pe la milocul anului, în plin scandal cu adăpostul de pe platforma  chimică, Primăria Făgăraş și-a propus să construiască un alt adăpost pentru cîini, unul mai spațios, iar consilierii locali au votat investiţia. În plenul din  31 iulie 2017 s-a aprobat  achiziţionarea unui teren de 5800 mp amplasat la intersecţia rîului Berivoi cu contracanalul amenajării hidrografice a rîului Olt pe care să fie construit adăpostul pentru cîinii comunitari care să respecte legislaţia în vigoare.   Construcţia noului adăpost a fost trecută  în planul de investiţii prognozat pentru anul 2018. Pînă atunci însă  ADP a amenajat noi boxe și a reparat boxele existente de la adăpostul de  pe platform chimică, costurile ridicîndu-se la suma de 5.200 lei. În noile condiţii,  DSV a autorizat adăpostul. Conform legii un adăpost pentru animale trebuie    să aibă un sistem de încălzire, cuşti acoperite, cuşti individuale, cuşti comune de 6,5 mp unde să să fie cazaţi 4 cîini, prosoape, sală de chirurgie, iar fiecare animal trebuie să aibă o fişă de evaluare. După avizarea adăpostului, începînd cu luna august  2017, cîinii fără stăpîn capturaţi de pe raza municipiului Făgăraş au fost  găzduiţi din nou pe platforma chimică în  adăpost. Asociaţia Georgianei Neagu  n-a pretins niciun ban de la buget pentru întreţinerea cîinilor capturaţi de pe raza oraşului. Era o noutate pentru că anterior,  Pablotin SRL încasa lunar de la buget pentru serviciile prestate  sume de la 14.00 lei pînă la 27.000 de lei lunar.  Dar,  prin HCL 182/28 iunie 2018  legisativul ia act de încetarea Contractului încheiat de Primăria Făgăraş cu asociaţia Georgianei Neagu şi aprobă o nouă asociere, cea cu ADMPA.

Adăpostul a fost închiriat

În prezent adăpostul ar trebui să fie gol, să nu mai adăpostească maidanezi. Şi asta pentru că ADMPA capturează cîinii de pe raza municipiului şi îi cazează în propriul adăpost de la Braşov. Asociaţia Georgianei Neagu mai activrează însă la Făgăraş, dar viceprimarul spune că activitatea acesteia nu se intersectează   cu activitatea ADMPA.  Primăria Făgăraş  a închiriat asociaţiei Georgianei Neagu, Asociaţia Saving Orphaned Souls Sheila’s Animal Rescue Mission,  adăpostul de pe platforma chimică pentru o chirie lunară simbolică, de cel mult 700 lei/lunar.  Fiind amplasat pe platforma chimică unde accesul este interzis, nu ştim dacă aici sînt cazaţi cîini comunitari şi care este soarta lor. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here