dav

La Urgenţe şi la Pediatria din cadrul Spitalului Municipal Făgăraş  numărul persoanelor cu afecţiuni respiratorii este în creştere cu fiecare oră ce trece. Dintre acestea mare parte sînt testate pentru virusul gripal, starea lor fiind destul de gravă. Pînă în prezent numărul adulţilor care au gripă confirmată de medicii făgărăşeni  depăşeşte numărul 30, iar în cazul copiilor încă pe atît. Persoanele depistate în urma testelor cu virusul gripal de tip A sînt internate la secţia Infecţioase a spitalului. ,,Numărul paturilor de la secţia Infecţioase este complet ocupat.  Au fost internate doar persoane cu gripă, alte afecţiuni nu mai sînt acceptate în această perioadă” a spus dr. Mihaela Pandrea, directorul medical de la spitalul din Făgăraş. Zilnic se prezintă la UPU Făgăraş peste 50 de persoane  cu afecţiuni respitatorii, iar la Pediatrie peste 60 de copii. De cîteva zile s-a luat decizia de a se limita accesul persoanelor care însoţesc bolnavii cu afecţiuni respiratorii, iar întreg personalul şi pacienţii sînt  obligaţi să poarte mască de protecţie. Spitalul municipal Făgăraş a achiziţionat 300 de  teste pentru gripă, costul unui test fiind de 20 lei. În cabinetele medicale private însă un test de gripă costă 54 de lei.

Vaccinul antigripal costă 54 lei în farmacii

O parte din medici recomandă vaccinul antigripal, dar sînt medici care recomandă tratamente naturiste. Toţi însă spun că sînt  interzise antibioticele şi se impun repaus şi izolarea la domiciliu. Vaccinul antigripal se distribuie gratuit prin intermediul medicilor de familie, dar în farmacii un vaccin antigripal costă minim 54 lei.

 

Medicii şcolari  supraveghează elevii

 

Şi medicii şcolari supraveghează, spun ei, situaţia din şcoli. În ajutorul lor a venit însă decizia Ministrului Educaţiei de a suspenda cursurile în învăţămîntul preuniversitar şi vineri, 25 ianuarie, după ziua de joi, 24 ianuarie, declarată  liberă la nivel naţional.   Decizia a fost luată miercuri, 23 ianuarie,  după ce specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică au declarat a doua săptămînă cu caracter epidemic. În cazul în care va urma şi a treiasăptămînă cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă.

 

Şcoli inchise

Săptămîna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca şi săptămîna anterioară acesteia, conform raportărilor INSP. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a treia săptămînă consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă, precizează Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a informat ieri Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor în unităţile de învăţămînt preuniversitar pentru data de 25 ianuarie. Aceasta măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de patru zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi, anunţă Ministerul Sănătăţii. „Vom continua să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţara. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continua triajul epidemiologic în unităţile de învăţămînt săptămîna viitoare, odată cu reluarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor patru zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

117.576 de infecţii respiratorii acute 

Un număr de 34 de persoane au murit din cauza gripei, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Conform sursei citate, din cele 34 de decese confirmate, 23 au avut virus gripal A, subtip (H1)pdm09, şase – tip A, subtip H3 şi cinci – tip A, nesubtipat. „Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme faţă de sezonul precedent“, spune INSP.  Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrat la nivel naţional a fost de 117.576, cu 21,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămînă a sezonului precedent (79.459) şi cu 29,2% mai mare comparativ cu cel din săptămîna anterioară (90.963)“, se arată în informare.

Gripă în mare parte din Europa 

Vaccinul antigripal oferă cea mai bună protecţie, iar în aceste zile, 10 mii de fiole vor fi redistribuite în ţară la solicitarea Direcţiilor de Sănătate Publică. Dozele sînt pentru copii, bătrîni şi bolnavi cronic. Restul populaţiei ar trebui să ia vaccinul din farmacii, dacă îl mai găseşte. În tot acest timp, autorităţile au cerut măsuri suplimentare de protecţie. În spitale sînt restricţionate sau chiar interzise vizitele, iar în şcoli copiii trebuie verificaţi înaintea orelor. Şi camerele de gardă sînt pline de oameni cu simptome de gripă. Cei mai afectaţi rămîn adulţii trecuţi de 60 de ani şi copiii. Şi în alte state europene virusul face ravagii. Cele mai afectate sînt Franţa, Italia şi Marea Britanie. Virusul a mai fost confirmat în unele regiuni din Bulgaria, Ungaria, Austria şi Germania. Pentru un sistem imunitar puternic, medicii spun că trebuie să avem un stil de viaţă sănătos, care înseamnă odihnă, alimentaţie şi sport. În plus, trebuie să fim atenţi la tratamentele cu antibiotice, care distrug flora intestinală, extrem de importantă pentru sistemul imunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here