•   Studiul plătit firmei Andersen SRL din Iaşi  zace la comisia  investită să restructureze reţeaua şcolară din Făgăraş coordonată de consilierii locali
  •   Consultanţă pentru primării cu para-ndărăt pentru primarii clienţi ai  firmei   
  •   70.000 lei  din banii publici aruncaţi pe apa Sâmbetei
  •   Reţeaua şcolară nu satisface nevoile societăţii făgărăşene

 

O firmă din Iaşi cu sechele penale în spate a efectuat un studiu de specialitate pentru reţeaua şcolară din municipiul Făgăraş.  Deşi s-au plătit  din banii contribuabililor făgărăşeni aproape 70.000 de lei la nivelul anului 2017 pe acel studiu, nici n-a fost utilizat. Şcolile din municipiu merg pe aceeaşi reţea şcolară de peste 20 de ani, cei  cu atribuţii în acest sens, respectiv  funcţionari publici şi IŞJ Braşov,   folosind   copy-paste an de an pentru a bifa încă o atribuţie de serviciu pentru care sînt plătiţi. Aşa se face că reţeaua şcolară făgărăşeană  nu este în concordanţă cu nevoile societăţii, referindu-ne în special la pregătirea  elevilor şi meseriile cerute pe piaţa făgărăşeană.

Au cerut analiză şi studiu

Mare dezbatere a iscat aprobarea reţelei şcolare 2017-2018  în plenul CL Făgăraş din luna ianuarie 2017. Ca niciun alt proiect de hotărîre  prezentat în plen, acesta  a atras în dialog nu doar dascălii din legislativ ci şi  consilierii de alte preofesii.  Mai toţi însă au scos în evidenţă, un lucru normal de altfel, aprobarea reţelei şcolare după o analiză amănunţită sau chiar realizarea unui studiu pe această temă.  ,,Eu cred că anul acesta nu ar trebui să facem ce spune IŞJ Braşov, ci să gîndim noi o strategie în acest sens. Cred că ar trebui să se lucreze mai mult la această reţea şcolară şi chiar vă provoc şi vă rog pe cei care sînteţi coordonatori ai unităţilor şcolare să vă spuneţi punctele de vedere. Trebuie să echilibrăm şcolile şi reţeaua şcolară. Este o problemă şi în ceea ce priveşte şcoala profesională şi ar trebui să fie utilă şi această şcoală” spunea   consilierul local  Cătălin Cârje în şedinţa extraordinară din 9 ianuarie 2017 cînd s-a  dezbătut proiectul de hotărîre privind aprobarea reţelei şcolare. ,,Putem avea o discuţie în acest sens,  trebuie să ne gîndim şi la schimbarea personalului didactic, să analizăm această reţea pentru fiecare şcoală în parte. Trebuie să gîndim totul cu timp” a replicat  consilierul local Ion Negrilă. ,,Trebuie să ne aşeză la masă şi să dicutăm cu cadrele didactice” a spus şi consilierul local Andreea Suciu, aşa cum arată procesul verbal al şedinţei respective. Oricum reţeaua şcolară a fost votată în forma propusă şi agreată de IŞJ Braşov. În ianuarie 2018 lucrurile s-au petrecut la fel, reţeaua şcolară a fost aceeaşi. După un an, 2019, situaţia s-a repetat.

Bani pentru studiu

În urma dezbaterilor din plenul din 9 ianuarie 2017, Primăria Făgăraş a scos la licitaţie   în vederea găsirii unei firme care să întocmească un studiu  de specialitate pentru structura educaţională.  În data de 27 aprilie 2017 a fost desemnată firma care să se ocupe de acest studiu. SC Anderssen SRL din Iaşi a încasat suma de 58.500 lei fără TVA, respectiv 69.619 lei cu TVA pentru un astfel de serviciu.  Studiul a fost  plătit firmei  în trei tranşe egale a cîte 23.205 lei cu TVA inclus fiecare. La sfîrşitul lunii noiembrie 2017, reprezentanţii firmei Anderssen SRL au prezentat  consilierilor locali studiul şi concluziile obţinute, o  prezentare de aproape o oră. ,,Sînt rezultate succinte ale studiilor realizate asupra opiniei elevilor, părinţilor acestora, agenţilor economici. Aceste studii sînt parte integrantă a Studiului de specialitate în infrastructura educaţională în vederea valorificării şi corelării potenţialului elevilor cu oferta locurilor de muncă din municipiul Făgăraş şi localităţile limitrofe” a spus reprezentatul firmei în plen, spicuind din studiul realizat.

Dacă nu vrei să lucrezi, faci o comisie

După aproape 2 luni de la predarea studiului, legislativul a format o comisie  de analiză a rezultatelor obţinute în urma efectuării studiului de către firma desemnată prin licitaţie. Prin HCL 31/31 ianuarie 2018  s-a stabilit componenţa comisiei:

  •  4 consilieri locali: Ion Negrilă, Ion Bogdan, Andreea Suciu, Cătălin Cârje
  •  6 reprezentanţi ai şcolilor din municipiu: Racu Maria, Spiridon Liliana, Drăgoi Corina, Judele Mihaela (ulterior înlocuită cu Tincu Felicia, Paler Aurel, Aldea Iuliana
  •  un reprezentant al primarului: Corina Mesaroş

Comisia trebuia să-şi înceapă activitatea la 1 martie 2018 şi în termen de 6 luni să prezinte concluziile şi implicit o nouă formă a reţelei şcolare din municipiu.

Studiul plătit degeaba

Săptămîna trecută, înaintea plenului CL Făgăraş în care se vota reţeaua şcolară pentru 2019-2020,  am  cerut rezultatul activităţii comisiei  instituită prin HCL 31/ianuarie 2018. Spre surprinderea mea,  nu am primit  vreun document legat de această activitate. Am solicitat procesele verbale ale şedinţelor comisiei. Corina Mesaroş, reprezentantul primarului în această comisie şi funcţionarul public din Primăria Făgăraş  care răspunde de Învăţămînt, a spus că această comisie s-a întîlnit de vreo 6 ori, dar nu s-a finalizat  nimic. ,,Vă rog să cereţi d-lui Cătălin Cârje detalii că este preşedintele comisiei. Din ce ştiu eu, comisia  se va mai întruni prin aprilie. Nu vă pot pune la dispoziţie studiul sau alte documente, le căutăm. A fost prima etapă a studiului, firma va mai continua ” a spus Corina Mesaroş.   Oricum, perioada  stabilită prin HCL 31  pentru activitatea comisiei a fost de 6 luni, pînă la data de  31 august 2018.  Primarul Gheorghe Sucaciu susţine că firma şi-a încheiat activitatea şi  a predat studiul. ,,A  rămas ca mai departe comisia să-şi facă treaba aşa cum s-a stabilit prin HCL. Pentru că nu am avut un raport al comisiei, reţeaua şcolară  propusă este la fel ca anul trecut” a spus primarul Gheorghe Sucaciu. O concluzie este clară, studiului  a fost plătit degeaba.

Patronii arestaţi pentru dare de mită unui primar

Firma care a realizat studiul , SC Anderssen SRL cu sediul în Iaşi ,  a avut ,,peripeţii” penale.  Anderssen este un complex de firme care a derulat o serie de contracte în România pe diferite domenii de activitate:  consultanţă, lucrări edilitare, cursuri, etc.  La data de 30 decembrie 2015, un comunicat  al Biroului  de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău arăta  că firma şi patronii ei au fost trimişi în judecată pentru săvîrşirea infracţiunilor de luare de mită  ,,La data de 29.12.2015 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor persoană juridică SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL Iaşi şi a persoanelor fizice SPIRIDON CONSTANTIN, COSTIA MARIN şi ZBERIANU LAURENŢIU, aceştia din urmă în stare de arest preventiv pentru săvârşirea unor infracţiunilor de dare de mită, respectiv luare de mită. În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: în perioada mai 2015 – decembrie 2015, inculpatul Spiridon Constantin, primar al oraşului Dărmăneşti, a pretins de la reprezentanţii SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL Iaşi 10% din valoarea a două contracte de consultanţă încheiate cu firma respectivă şi menite să atragă fonduri ale Uniunii Europene pentru modernizarea drumurilor din oraşul Dărmăneşti şi a primit de la reprezentanţii SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL Iaşi suma totală de 20.000 de lei cu titlu de mită. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bacău”. În urma procesului, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la închisoare  cu suspendare, atît reprezentanţii firmei cît şi primarul.    Aceeaşi companie a oferit conultanţă Spitalului de Urgenţă Piatra Nemţ, contractul  fiind criticat în presa locală în 2011, unul dintre articole avînd titlul  ,,Bani de la gura bolnavilor”.  Începînd cu 2016, firma s-a ocupat de GAL-uri oferindu-le strategii de dezvoltare comunităţilor din judeţele Bacău, Teleorman, Călăraşi, Iaşi dar şi lucrări pentru reţele de canalizare în comune din Teleorman.  În 2017, a cîştigat licitaţii pentru achiziţii de  utilaje grele precum buldoexcavatoare pentru unele primării.  S-a implicat şi în realizare de PUZ-uri la unele primării, ca de exemplu Tg-Jiu.  La Primăria Limanu din Constanţa a  reabilitat şcoala, aşa cum scrie Ziua de Constanţa.   Anul trecut Anderssen Consulting Group a intrat în faliment, Dosar 8886/99/2017/a1 din 09.02.2018. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here