•  Parchetul de pe lîngă Judecătoria Făgăraş a avut la conducere 7 prim-procurori în 30 de ani

 

Postul de prim procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoaria Făgăraş a rămas vacant începînd cu data de 1 ianuarie 2019 prin transferul  Marlenei Dimoftă  la Parchetul din Miercurea Ciuc.  Funcţia este ocupă pentru o perioadă de 6 luni de procurorul Elena Mirela Roncea care a fost delegată prin decizia CSM. La Parchetul Făgăraş  lucrează în prezent doi procurori,  alte două  posturi fiind vacante.

Şapte prim-procurori

Funcţie După 1990 la conducerea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Făgăraş  au fost numiţi şapte prim-procurori. Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit la conducerea Parchetului pe procurorul Liviu Visea, care s-a mutat la Sibiu în scurt timp. I-a urmat la conducerea instituţiei procurorul Ilie Orzea care a păstorit activitatea celor 4 procurori pînă în anul 1995.  În următorii 2 ani, Parchetul a fost condus de procurorul Dumitru Godan care apoi a fost transferat la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Rupea.   Au urmat în funcţie pentru perioade mai scurte de timp  procurorii Mirela Roncea şi Florin Postolache, ultimul fiind detaşat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov în 2015.

 

Cel mai longeviv prim-procuror

Cea mai lungă perioadă în funcţia de prim porocuror a fost deţinută de Adriana Şandru, 10 ani. Procurorul Şandru a condus apoi Parchetul de pe lîngă Tribunalul Sibiu.  La 1 ianuarie 2016 la conducerea parchetului a ajuns, prin concurs, Marlena Dimoftă care venea de la Galaţi. Dimoftă  a cerut însă  transferul la Parchetul din Miercurea Ciuc, cererea fiindu-i aprobată în luna decembrie 2018 de către CSM.    De la 1 ianuarie 2019, CSM a dispus ocuparea funcţiei prin delegaţie de către procurorul Mirela Roncea pentru o perioadă de 6 luni, pînă la 30 iunie 2019.

Scandal între procurori ajuns pe masa CSM

În ultimii 30 de ani, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş au activat cel mult patru procurori.  Deşi volumul de muncă a crescut de la an la an, numărul posturilor a scăzut, fiind perioade în care erau doar 2 procurori în instituţie.  Activitatea unităţii  a ajuns şi în comisia de disciplină a CSM în anul 2015, avînd în centru un scandal creat între un procuror, o grefieră şi un alt procuror.  Primul incident care a ajuns pe masa Inspecţiei judiciare din CSM s-a petrecut  în ianuarie 2015, iar al doilea în mai 2015. Era vorba de ,,comportament nedemn”  practicat de procurorul I.P. faţă de o colegă procuroare şi  faţă de o grefieră.  ,,Sectia apreciază că această faptă nu are   gravitatea cerută de lege pentru a se circumscrie abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. c) din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, fiind doar un exces de exprimare, pe fondul lipsei de comunicare şi a relaţiilor tensionate, cu atât mai mult cu cât pârâtul procuror X a avut convingerea că nu a fost auzit de către doamna procuror M2, uşa fiind închisă” este hotărârea  stabilită de CSM în iunie 2016, în cazul plângerilor de la Făgăraş privindu-l pe I.P.  (L.B.)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here