•  Sala de spectacole a Casei de Cultură a fost arhiplină la dezbaterea publică privind taxa de salubritate, dar taxa a rămas tot la 13 lei/persoană/lună

  •   Făgărăşenii au părăsit sala dezamăgiţi spunând pas la proiectele  ,,Făgăraşului modern” 

  •  Proiectele primăriei prezentate cu jumătăţi de măsură  ascund  interese

 

Nici o dezbatere publică  programată în municipiul Făgăraş în ultimii 25 de ani n-a adunat laolaltă atâţia cetăţeni precum cea care a avut loc joi, 11 aprilie 2019, la Casa de cultură,  având ca subiect taxa de salubritate. Pentru această acţiune  s-au organizat cetăţenii, iar  Primăria Făgăraş  n-a promovat-o, mai ales că primarul municipiului a numit-o ,,informare” şi nicidecum o dezbatere  în care să fie ascultate doleanţele cetăţenilor, iar deciziile să se ia ţinând cont şi de părerile lor.  Numărul mare al cetăţenilor prezenţi  a fost un semn că făgărăşenii contestă decizia luată déjà de Primăria Făgăraş de a majora substanţial tariful de ridicare a gunoiului menajer şi de a transforma acest serviciu într-o nouă taxă obligatorie.    Sala de spectacole a fost arhiplină, dar  împărţită în două tabere, pe de o parte au fost cetăţenii cu doleanţele lor, iar de partea cealaltă  primarul cu staff-ul lui.

Staff-ul de campanie pus la muncă

Dezbaterea publică pentru taxa de salubritate organizată de cetăţeni  m-a dus cu gândul la campania electorală de la alegerile locale din 2016. Mai précis  la campania derulată de primarul actual al Făgăraşului.  Forfotă mare în staff-ul primarului, camere de transmitere live a  dezbaterii,  susţinători, voci care să intervină, angajaţi pregătiţi  cu replici, de toate.  Iar când Gheorghe Androne de la Rromi  şi-a făcut auzită vocea, atacând un vorbitor, era   semnul evident că ,,o diversiune” ar mai stopa  din elanul vorbitorilor.  A fost prima manifestare publică  de când a preluat mandatul primarul Făgăraşului transmisă pe facebook în direct. Un lucru foarte bun de altfel întrucât făgărăşenii care n-au putut participa la dezbatere  au putut viziona discuţiile.  De bun augur  ar fi fost ca fiecare proiect de interes public să  fie dezbătut în această  formulă înainte de a deveni HCL. Chiar şi taxa de salubritate.

Dezbaterile organizate de primărie,  fără public

Dacă sala Casei de cultură a fost neîncăpătoare  la dezbaterea publică pentru taxa de salubritate, nu la fel s-a întâmplat la celelalte dezbateri publice organizate, de data aceasta de primărie,  tot săptămâna trecută.  La dezbaterea publică pentru bugetul local 2019 a fost o singură persoană, iar la  dezbaterea publică privind taxele şi impozitele locale din 2020 n-a fost nicio persoană. Se poate înţelege că făgărăşenii n-au fost informaţi despre organizarea acestor  acţiuni în sala de şedinţe a primăriei.  Şi asta întrucât nici la dezbaterile anterioare organizate de primărie pentru  taxa de salubritate sau transportul public n-a fost public la primul anunţ, iar la  a doua strigare numărul cetăţenilor n-a depăşit  30. Chiar şi aşa deciziile s-au luat, au fost legalizate prin HCL şi se aplică. Putem spune că în ultimii ani, dezbaterile publice organizate de Primăria Făgăraş au doar scopul de a bifa acele acţiuni stipulate în legislaţie,  astfel ca actele normative locale să nu poată fi penalizate în vreun fel.

Pas la doleanţele făgărăşenilor

Făgărăşenii s-au declarat total nemulţumiţi  de cuantumul taxei de salubritate  stabilit de Primăria Făgăraş la 13 lei/lună/persoană şi au sperat că la dezbaterea publică se va ţine cont de doleanţele lor.  N-a fost însă aşa. Primarul Făgăraşului a prezentat de la pupitrul instalat pe scenă  proiecte şi cifre care să sprijine decizia luată déjà în urmă cu  aproape două luni. Din sală, când au primit microfonul, cetăţenii au adus justificări  care să ducă la micşorarea valorii prea mari  a taxei comparativ cu veniturile lor lunare.  Vocile făgărăşenilor  au explicat  că veniturile mici ale familiilor nu pot acoperi taxa de salubritate:

  •  multe familii trăiesc din salariul minim pe economie,
  •  mulţi pensionari au pensii mici care se duc pe medicamente
  •   sunt mulţi bolnavi de cancer ale căror venituri nu acoperă nici medicaţia
  •  60% din făgărăşeni sunt plecaţi în străinătate, iar cei rămaşi în Făgăraş  trăiesc din banii primiţi din diaspora
  •  dispora asigură veniturile oraşului
  •  sunt familii care au de la 5 membri în sus şi nu-şi permit să plătească
  •  au cerut facilităţi pentru bebeluşi şi copii
  •  s-au adus exemple de oraşe în care taxa are valori mai mici sau se calculează în aşa fel încât să poată fi plătită de cetăţeni, iar firma de salubritate să nu falimenteze

Lista justificărilor aduse de cetăţeni a fost completată şi de situaţii financiare. Primarul Făgăraşului însă  le-a aprobat verbal afirmaţiile, dar a pus în faţa lor zidul calculelor Salco bazat pe cheltuieli de 3,5 milioane  pentru colectarea şi transportul gunoaielor. ,,Scădem valoarea taxei la cât spuneţi, dar cine va acoperi pierderile?” a fost concluzia primarului.

Dezamăgirea oamenilor

Reamintim că taxa de salubritate a dus la iniţierea campaniei de strângere de semnături de la cetăţenii nemulţumiţi  care să ducă la  anularea  ei. ,,Am aflat prea târziu de această nouă taxă şi nu mai puteam contesta oficial, era termenul depăşit pentru contestaţii. Am recurs la această modalitate” au spus iniţiatorii campaniei. În două săptămâni, iniţiatorii au reuşit să strângă peste 2880 semnături care au fost depuse la Registratura Primăriei Făgăraş împreună cu contestaţia asupra taxei de salubritate. ,,Aşteptăm răspunsul oficial de la Primăria Făgăraş pentru a putea continua demersul legal pentru anularea taxei. Modul cum a decurs dezbaterea publică ne-a dezamăgit. Să se ignore 2900 de cetăţeni care solicită să se reducă taxa, iar în alte oraşe  se foloseşte o taxă mult mai mică, dar totuşi se susţine în continuare cuantumul de13 lei şi se prezintă managementul deşeurilor pe o foaie Excel. Noi, ca şi cetăţeni, nu avem acces la informaţii din interiorul firmei şi nu putem prezenta date contabile, dar puteam prezenta şi noi o socoteală unde taxa să fie de 5 lei, nu? Păcat,  pentru că în momentul în care s-a anunţat o dezbatere publică am crezut că va fi o renegociere şi o discuţie deschisă cu cetăţenii, dar n-a fost aşa” a spus Mihaela Chiliman, iniţiatoarea campaniei.

 

Monitorul, un chiriaş incomod

La capătul a peste 4 ore de discuţii, cetăţenii au părăsit sala atunci când primarul a anunţat că va prezenta proiectele de viitor ale primăriei.  Cu câteva zeci de persoane în sală (se vede pe înregistrarea video) s-a vorbit şi de reabilitarea casei de cultură. În acest context, primarul a anunţat că va folosi spaţiile primăriei pentru a muta unele unităţi publice. A făcut referire la imobilul din strada Republicii nr. 6,  care în cea mai mare parte este închiriat la firme, partide şi asociaţii,  de unde va scoate chiriaşii. A nominalizat Fundaţia Culturală Negru Vodă, PER şi  redacţia Monitorul de Făgăraş pe care vrea să le evacueze. N-a amintit însă primarul de Partida Romilor şi Asociaţia Pro Europa a lui Androne, PNL,   Asociaţia pensionarilor,  firma  care va comercializa păsări exotice,  etc. ,,Vreţi să mutăm Evidenţa Persoanei în chirie când noi avem spaţiile noastre? Vreţi să plătim chirie?“ a spus primarul de la pupitru.   N-a spus însă primarul că Primăria Făgăraş are în proprietate clădirea fostei unităţi militare din cartierul Tudor Vladimirescu  care stă de mai mulţi ani nefolosită şi care  are  ca destinaţie, prin HCL, sediu administrativ  al UAT Făgăraş. Şi pentru această clădire există un proiect pentru care s-au cheltuit bani publici, dar nu s-a făcut vorbire despre el.  Aici  vor fi mutate, cândva,  toate unităţile publice din cadrul administraţiei publice locale.  Primăria Făgăraş mai are în proprietate şi baia comunală aflată în paragină şi multe  clădiri de patrimoniu care şi acelea sunt uitate de zeci de ani, unele adevărate focare de infecţie. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here