•  La Cincu exerciţiul a avut loc în perioada 7-12 aprilie

 

Vigorous Warrior 19 – VW19, cel mai mare exerciţiu cu focus medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice, s-a desfăşurat  în perioada 1-15 aprilie în mai multe unităţi ale Armatei Române.  La Centrul Naţional de Instruire Întrunită ,,Getica” din Cincu au avut loc exerciţii terestre, la   Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii s-au desfăşurat exerciţiile aeriene, iar cele navale,  în zona Constanţa.  Scopul exerciţiului VW19 a fost  instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinaţional în operaţiile desfăşurate de NATO. Astfel, s-au exersat procedurile necesare oferirii îngrijirii medicale continue, evacuării medicale strategice, creşterii nivelului de pregătire şi răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic sau cu dispozitive improvizate. De asemenea, s-a avut în vedere  dezvoltarea conceptelor, experimentarea şi încorporarea sistemelor de pregătire avansată pe bază de tehnologie în acest domeniu.  La exerciţiul medical întrunit multinivel şi multinaţional al NATO, organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară, au participat  reprezentanţi din 38 de naţiuni, majoritatea fiind membre ale NATO şi o  componentă civilă formată din  10 organizaţii diferite. În cadrul exerciţiului VW19 ,  peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari au sprijinit  eforturile Ministerului Apărării Naţionale şi ale celorlalte state implicate în acţiunile de acordare a asistenţei medicale de urgenţă victimelor, în cele trei locaţii stabilite pentru organizarea lor: Bucureşti, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu şi Constanţa.  Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ,,Dr. Carol Davilla”, Bucureşti, a participat cu 70 medici militari şi personal auxiliar, 10 ambulanţe, un autocamion cu un grup generator.

Tabere mobile la Cincu

Componenta practică a exerciţiului (LIVEX) s-a derulat  între 7 şi 12 aprilie, la Centrul de Instruire din Cincu, ultima zi fiind dedicată Distinşilor Vizitatori. Au participat  la exerciţiul dela Cincu aproximativ 2.000 de militari și voluntari civili (800 militari străini, 850 militari români, 50 voluntari străini, 300 reprezentanți DSU și IGSU).   În baza militară de la Cincu, pompierii au sprijinit măsurile de protecţie civilă a populaţiei prin evacuarea şi cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Acest tip de tabără mobilă are în compunere o bucătărie rulantă auto, corturile destinate cazării şi hrănirii, cu echipamentele necesare (paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire şi răcire accesorii pentru servit masa şi iluminare). Totodată, în această locaţie sunt dislocate spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum şi Caravana „Fii Pregătit” unde pot fi simulate acţiuni militare şi de intervenţie în situaţii de urgenţă, prin intermediul sistemului de realitate virtuală.   În cadrul scenariilor dezvoltate, echipajele IGSU au  acţionat pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.

Exerciţii şi la Bucureşti

Şi la Bucureşti a avut loc exerciţiul  VW19 în zilele de  11 şi 12 aprilie, şi a avut  ca scop acţiunea coerentă şi combinată a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale cât şi multinaţionale. Acţiunea s-a desfăşurat în cooperare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu sprijinul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ,,Dr. Carol Davila” în trei locaţii din Bucureşti, Calea Rahovei, Şoseaua Viilor şi strada Veseşliei.   În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălţime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, forţe specializate din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi servicii de urgenţă din Ungaria (Hunor) au desfăşurat acţiuni comune de intervenţie pentru căutarea-salvarea victimelor, precum şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.   În noaptea dinspre 11 spre 12 aprilie, a fost  organizat şi un amplu exerciţiu la metrou, staţia Romană, menit să testeze capabilităţile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă. Pentru gestionarea acestui eveniment, cu peste 200 de victime implicate, au fost  alocate două echipe de căutare-salvare, autospeciale de transport personal şi victime multiple, un spital mobil, precum şi un număr impresionant de echipaje de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here