În faţa Şcolii Gimnaziale din Beclean au fost plantaţi joi, 18 aprilie a.c.,  65 de  puieţi de măr. Acţiunea a fost organizată de Şcoală, Primărie şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighişoara.  Încă de dimineaţă elevii de la această şcoală împreună cu dascălii şi directorul Ioan  Grama erau pregătiţi pentru activitatea inclusă în programul Şcoala altfel. Reprezentanţii Fundaţiei din Sighişoara au ajuns în jurul orei 10.00 şi au adus puieţii de măr. În prealabil,  Primăria a pregătit terenul din faţa şcolii unde urma să fie plantaţi puieţii. ,,Este o acţiune pe care am pregătit-o din timp.  Am trimis fundaţiei din Sighişoara necesarul de puieţi şi soiurile care se pretează în zona noastră.  Terenul a fost pregătit, gropile au fost făcute, astfel ca elevii  care plantează să poată lucra uşor. Şi conducerea şcolii a fost deschisă pentru această acţiune. O livadă de meri în curtea şcolii este bine venită. Mulţumim Fundaţiei Mihai Eminescu Trust pentru colaborare şi ne dorim ca şi alte proiecte să putem realiza împreună” a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Proiectele Fundaţiei Mihai Eminescu

,,Am organizat în septembrie  împreună cu CJ Braşov şi Consiliul Europei o conferinţă care a avut scopul de a indentifica şi a pune în valoare patrimoniul din Ţara Făgăraşului. Am fost fascinată de Asociaţia Pro-turism Ţara Făgăraşului unde sunt multe comune partenere. În martie 2017 am fost invitată prima dată de preşedintele asociaţiei la o întâlnire a lor şi mi s-a părut important ca ei, primarii din Ţara Făgăraşului,  să afle de proiectele noastre. Noi identificăm problemele şi căutăm soluţii pentru rezolvarea lor.   Noi nu cerem proiecte ci aşteptăm ca oamenii să vină spre noi, să căutăm împreună, să scriem împreună o aplicaţie, să găsim fonduri împreună. Fundaţia nu are fonduri ci atrage fonduri. S-a înfiinţat acum 19 ani fundaţia şi am implementat 1238 de proiecte, unele mici, altele foarte mari. Unul este o staţie de epurare ecologică la Viscri care nu implică costuri pentru oameni şi pentru primărie, a costat 50.000 de euro, s-a folosit gravitaţia lacurilor, iar purificarea apei se face cu bacterii aerobe şi anaerobe, ca în Belgia.  Am făcut şi canalizarea de 3200 m. Astfel de staţii de epurare se pretează la comunităţi de până la 2000 de locuitori” a spus Caroline Fernolend, vicepreşedinte al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust

Livada de meri la Beclean şi Şoarş

,, Dl primar de la Beclean a dorit să facem aici o livadă şcolară, este a 8-a livadă plantată de noi, iar în Ţara Făgăraşului este a doua, prima a fost la Şoarş. Plantăm la Beclean  65 de puieţi de meri de toate soiurile, dar mai ales cele care se pot adapta la climatul de aici. Puieţii i-am adus de la pepinierele de la Aiud şi de la Giurgiu” a spus Alexandru Neagu, coordinator proiecte în cadrul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.

Livada va intra pe rod în 3 ani

Reprezentanţii fundaţiei au stat de vorbă cu copiii şcolii de la Beclean într-o sală de clasă, dialogul  dintre Caroline Fernolend şi copii fiind  pigmentat cu întrebări şi răspunsuri, dar şi cu proiecţii legate de activitatea fundaţiei şi proiectele implementate de aceasta.  Apoi, fiecare copil şi-a luat uneltele şi secondaţi de adulţi au plantat puieţii de măr. Primarul Claudiu Motrescu a lucrat cot la cot cu copiii. Aşa cum spun specialiştii în cel mult 3 ani, merii plantaţi vor intra pe rod, astfel că în faţa şcolii se va forma o frumoasă livadă.  (M.F.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here