•  Angajaţii Centrului cer ajutor prin 112 foarte des
  •   Cazul de la Săpoca i-a speriat pe angajaţii de la centrul  din Victoria
  •  Bolnavii aduşi la Victoria de la Timişul de Jos nu au cu ei dosarele medicale

 

Angajaţii  Centrului de  Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Gheorghe” pentru persoanele cu dizabilităţi din Victoria solicită mereu ajutor prin apel 112 atunci  când  beneficiarii  fac crize de nebunie şi  devin agresivi.  Ultimul evenimentul de acest gen a fost înregistrat luni, 19 august a.c., în jurul orei  23.30.  La faţa locului a ajuns un poliţist şi un asistent  medical de la Ambulanţă care a monitorizat cazul. Pacientul de 28 de ani a fost transportat de urgenţă la Spitalul Municipal Făgăraş de unde a fost transferat la Spitalul de Psihiatrie Braşov. Centrul găzduieşte, în prezent, 24 de persoane, dar vor mai fi aduse şi altele în următoarea perioadă. Centrul este despărţit de azilul de bătrâni ,,Castanul” de o singură uşă, barieră care în faţa agresivităţii beneficiarilor de la ,,Sfântul Gheorghe” este mult prea uşor de trecut.

Beneficiarii au şi probleme psihice

Angajaţii Centrului  ,,Sfântul Gheorghe” cer  ajutor foarte des  prin apel 112. În curtea unităţii ajung asitenţii medicali de la Ambulanţă, paramedicii SMURD şi oamenii legii.  Luni, 19 august a.c., în  jurul orei 23.00, la etajul II al instituţiei, unul dintre beneficiari a fost  agitat şi a devenit agresiv. Acesta s-a năpustit cu pumnii şi picioarele la  colegul de cameră. Totul s-a întâmplat repede, iar infirmiera de serviciu s-a văzut neputincioasă în faţa agresorului. Criza s-a manifestat prin violenţe,  beneficiarul lovindu-şi cu pumnii colegul de cameră,după care s-a lovit puternic cu capul  de pereţ şi de uşi.  Infirmiera, în faţa unui astfel de caz de violenţă a intrat în panică şi a sunat după ajutor, la 112.  ,,Este cumplit ce se întîmplă la noi în instituţie. Beneficiarii sunt persoane cu dizabilităţi şi cu  probleme psihice. Am văzut de ce sunt în stare, au momente de furie când sunt atât de puternici încât scot uşile din balamale,  lovesc în stânga şi în dreapta,nu mai ţin cont de nimic. Noi nu avem ce face decât să solicităm ajutor prin apel unic 112.  Șefii de la DGASPC Braşov nu ne-au spus că beneficiarii suferă şi de probleme psihice. Știam doar că sunt persoane adulte cu dizabilităţi. Mereu apelăm la ambulanţă şi la poliţie,  altă soluţie nu avem. Aceşti beneficiari sunt în stare de orice şi nu au discernământ, iar noi nu suntem în siguranţă la locul de muncă” au spus angajaţii de la Centrul ,,Sfântul  Gheorghe”.

Predaţi fără dosare medicale

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Gheorghe” pentru persoane cu dizabilităţi din Victoria găzduieşte,  din luna aprilie a.c., 24 de beneficiari, 12 femei şi 12 bărbaţi. Aceştia au fost transferaţi de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Anton” din Timişul de Sus. ,,Perioada de acomodare a fost grea şi pentru beneficiari şi pentru noi. Ne-am şocat când i-am văzut prima dată. Un sentiment de milă ne-a cuprins, sunt bolnavi şi nevinovaţi, iar noi facem ce putem  să-i ajutăm, doar că sunt necesare măsuri de protecţie. Din păcate nu cunoaştem evoluţia bolii acestor pacienţi, nu avem deocamdată dosarele  medicale ale lor, deci nu ştim nimic despre ei. Unii beneficiari trebuie să fie izolaţi de ceilalţi pentru a evita evenimentele agresive” au mai spus angajaţii centrului.

Angajaţii: ,,Ne este teamă să venim la locul de muncă”

,,Beneficiarii centrului uneori sunt agresivi, au momente în care fac crize, iar noi trebuie să acţionăm. Crizele îi transformă,  din oameni neajutoraţi devin agresivi şi au o  putere de nedescris. Este trist ce se întâmplă, dar de când am văzut ştirile cu crimele de la spitalul de psihiatrie din Săpoca, din judeţul Buzău, ne este teamă. Abia acum am realizat la ce pericol suntem expuşi. Doamne fereşte,  sperăm să nu mai avem parte de evenimente neplăcute” au mai spus angajaţi.

Un centru cu 48 de locuri

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Gheorghe,, va găzdui în total 48 de beneficiari, iar structura de personal va fi  modificată în conformitate cu legislaţia în domeniu. ,,În prezent suntem 30 de  angajaţi şi avem 24 de beneficiari. Imediat după ce s-a decis desfiinţarea centrului de plasament ,,Azur”, s-a aprobat noua organigramă cu 61 de funcţionari plus un post de conducere. Nu de mult, s-au făcut angajări, dar pentru  postul de medic nu s-a prezentat nimeni”, au mai spus angajaţii centrului.  În urma concursului s-au ocupat posturile de asistent medical, infirmiere şi bucătar. În următoarea perioadă vor mai fi aduşi şi alţi  beneficiari. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here