Hirokazu Kanazawa, unul dintre cei mai mari maeștri din istoria Karate-ului,   a intrat în veșnicie. ,,Legenda vie a Karate-ului mondial devine legendă! Recunoștință veșnică Soke Hirokazu Kanazawa!”a  scris Cătălin Bucur, președintele S.K.I.F. România pe pagina sa de facebook. Publicația ,,shotokantimes.com” a titrat: ,,Hirokazu Kanazawa has passed away”, anunțând decesul maestrului în dimineața zilei de 9 decembrie a.c.   ,,Am urmat calea maestrului Hirokazu Kanazawa încă de la începutul anilor 90, când ne-am afiliat la S.K.I.F. și am obținut 3 dan în urma unui stagiu efectuat în Austria  sub supravegherea lui. Pentru mine a rămas un mentor, un maestru și un adevărat părinte. Îi voi purta mereu recunoștință veșnică” a spus Sensei Gheorghe Țețu, directorul tehnic al S.K.I.F. România. Mesaje au început să curgă din toate țările.

  •  ,,Ne pare foarte rău să auzim de trecerea lui Soke Kanazawa, fondatorul SKIF, un mare om, profesor și karateka. Gândurile și rugăciunile noastre se duc înspre familia lui. Am avut privilegiul de a mă antrena sub îndrumarea lui din anul 1986 și, de asemenea, să împărtășesc cu el câteva momente unice. Trimit cele mai sincere gânduri, rugăciuni și sincere condoleanțe familiei sale: Nobuaki Kancho, Daizo Sensei, Fumitoshi Sensei (N.R- Nobuaki, Daizo și Fumitoshi sunt fiii marelui maestru) și întregii familii SKIF din întreaga lume” a transmis antrenorul israelian Avi Klau pe pagina sa de face-book.
  •  ,,Este o mare pierdere pentru lumea Karate-ului. Aș fi vrut atât de multe să-i spun, mereu adevărul din inima mea, dar nu mi s-a dat șansa. El mi-a dat numele meu și m-a pus pe calea cea bună pentru un viitor mai bun. El este cel care m-a învățat să mă ridic pentru adevăr. L-am iubit și îl voi iubi mereu așa cum este cea mai mare ființă umană. Ne vom întâlni din nou într-o zi. Mi s-a frânt inima și am doar o singură persoană cu mine care înțelege totul. De azi înainte, ,,gi”-ul (N.R- kimono-ul, uniforma de karate) este comoara mea” a spus Sensei Katsu Tiru, un apropiat al marelui maestru.

,,Karate-ul nu are limite. În karate ne învingem pe noi înșine”

Maestrul Hirokazu Kanazawa s-a născut în anul 1931, în localitatea Iwate din Japonia. Începe să studieze Karate din anul 1951 sub îndrumarea lui Gichin Funakoshi- fondatorul Karate-ului modern și a lui Masatoshi Nakayama. Studiază la celebra universitate ,,Takushoku” pe care o absolvă în anul 1956 și devine instructor în cadrul JKA. În anul 1957 câștigă titlul de campion al Japoniei la kumite, luptând cu o mână fracturată. Se spune că mama sa, care era în sală, i-a strigat din tribune: ,,Tu nu ai picioare?” încurajându-l și motivându-l să câștige. În anul 1961 este trimis în Hawaii unde înființează un dojo și devine președintele inaugural al Hawaii Karate Congress. În perioada 1963-1965 predă karate în Japonia și Europa. În anul 1965 este trimis în Anglia, alături de alți mari maeștri- Enoeda, Shirai și Taiji Kase. Între anii 1966-1968 este primul instructor șef al KUGB. În anul 1967 devine instructor-șef al JKA pentru Europa și Germania. În anul 1977 părăsește asociația JKA și își întemeiază propria federație- ,,Shotokan Karate-Do International Federation (SKIF)”. În anul 2013 se retrage în favoarea fiului său, Nobuaki. ,,Karate-ul pe care îl predau eu este produsul a peste treizeci de ani de studiu spiritual și fizic al adevăratului înțeles al artelor marțiale…S-ar putea să fie și din cauza modului cum văd eu Karate-ul- eu predau pentru toată lumea, nu doar pentru cei tineri și puternici. Din punctul meu de vedere, Karate-ul nu are limite. Întotdeauna am spus despre Karate că este o formă de automasaj terapeutic. Karate-ul nu e doar un sport…Sportul e ceva accesibil și agreabil. Karate-ul nu e întotdeauna agreabil, pentru că nu e ușor să faci întotdeauna ce trebuie. Karate-ul e pentru noi înșine. În sport învingem un adversar, în karate ne învingem pe noi înșine” spunea maestrul Hirokazu Kanazawa într-un interviu acordat lui Jose M. Fraguas, un alt practicant  al artelor marțiale,  dar și unul dintre cei mai cunoscuți scriitori care s-au ocupat îndeaproape de fenomenul artelor marțiale. Maestrul Hirokazu Kanazawa a fost de câteva ori și la Făgăraș, după care și-a aici trimis asistenții, cel mai cunoscut fiind Manabu Murakami. (Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here