,,Refugiile montane sunt salvatoare de vieţi’’ susţine Tomas Bross de la Salvamont Victoria

  •   În Munţii Făgăraşului există nouă  refugii montane

Munţii Făgăraşului sunt consideraţi cei mai  periculoşi din Carpaţi, traseele montane  fiind de multe ori  fatale pentru turiştii fără experienţă, fără condiţie fizică şi neechipaţi corespunzător.  O spune cel mai vechi salvamontist din Victoria, Tomas Bross. Tot el susţine că traseul cel mai dur şi lung din masiv leagă cabanele Valea Sâmbetei şi Podragu şi se parcurge în minim 10 ore, iar pe vreme nefavorabilă în 16 ore.  Acest traseu a luat multe vieţi omeneşti, fiind denumit ,,traseul morţii”. Salvamontiştii de la Victoria au venit în sprijinul turiştilor şi au construit 9 refugii montane, spaţii adăpostite unde turiştii pot înnopta şi odihni. Au bătut mereu la  uşile Guvernului şi Consiliului Judeţean pentru a putea finanţa  construcţia refugiilor. Insistenţele lor s-au finalizat abia în anul 2010, când pe lista refugiilor montane s-au adăugat încă 7 construcţii. Primele două s-au edificat însă până în 1985, în  Curmătura Zârnei şi pe Viştea Mare.  ,,Unele trasee montane sunt  lungi şi greu de parcurs, iar unii turişti   care nu aveau  condiţie fizică bună, au murit pe aceste trasee. Cele mai multe tragedii s-au înregistrat în perioada anilor 1975 – 1985.  Atunci, am căutat soluţii şi am construit primele două refugii montane de tip cameră la Curmătura Zârnei şi pe Viştea Mare. În perioada 2008 – 2010 au fost construite alte şapte refugii montane, dar de tip sferă.  Refugiile  montane sunt salvatoare de vieţi, iar utilitatea acestora s-a dovedit în timp. După edificarea  refugiilor  montane, în Munţii Făgăraşului  nu s-au mai înregistrat victime din cauza epuizării fizice” a explicat  Tomas Bross, salvator montan.

 

Cel mai dur traseu din masiv

Mulţi turişti dornici să urce în Munţii Făgăraşului n-au ţinut cont de regulile nescrise ale muntelui şi de avertismentele salvamonţilor, punându-şi  astfel vieţile în pericol.   Traseul ce leagă Cabana Valea Sâmbetei de Cabana Podragu este cel mai dur din masiv, aici înregistrându-se cele mai multe accidente, majoritatea mortale. Tocmai de aceea a fost denumit ,,traseul morţii”. Acest traseu   se parcurge în zece ore dacă vremea este favorabilă. ,,Distanţa  este mare, iar traseul este foarte greu cu multe coborâşuri şi urcuşuri. L-am denumit ,,traseul morţii’’ pentru că mulţi turişti şi-au pierdut viaţa în urma epuizării. Cele mai multe victime au fost înregistrate în perioada anilor 1970 – 1985’’ a mai spus Tomas Bross.

Victime ale ,,traseului morţii”

Majoritatea cazurilor de epuizare fizică au fost înregistrate în sezonul de vară şi au fost cauzate de  lipsa echipamentului  corespunzător şi de pregătirea fizică precară a turiştilor.  ,,Îmi amintesc un caz care ne-a impresionat. Un grup de trei turişti din Bucureşti au plecat de la Cabana Valea Sâmbetei către Cabana Podragu şi au murit pe traseu epuizaţi, deşi  mai aveau puţin până  la Cabana Podragu.  Fără pregătire fizică nu poţi parcurge un astfel de traseu. În condiţii  nefavorabile traseul de la Cabana Valea Sâmbetei până la Cabana Podragu se face şi în  16 ore. Ultima victimă a fost înregistrată în anul 1987.  Doi turişti, soţ şi soţie, au plecat de la Cabana Valea Sâmbetei spre Cabana Podragu, bărbatul a cedat fizic  şi a murit. Soţia a continuat traseul  până la Cabana Podragu, unde a cerut ajutor. Din păcate nu s-a mai putut face nimic, bărbatul decedase. Pe traseu, cei doi au trecut pe lângă o cruce, atunci bărbatul a spus şi mie îmi vei face aici o cruce” a mai spus Bross.

Refugii cu 12 locuri  în Curmătura Zârnei şi pe Viştea Mare

,,Până nu s-au construit refugiile montane, turiştii dormeau sub cerul liber, în ploaie şi vânt. Aceştia nu reuşeau să parcurgă distanţa de la o cabană la alta până se lăsa  întunericul şi erau nevoiţi să doarmă afară, deşi nu aveau corturi. Primul refugiu montan din Munţii Făgăraşului a fost construit în Curmătura Zârnei la cota de 1.900 metri altitudine. Acesta nu mai funcţionează, dar la o distanţă mică am construit,  în 2008, un alt refugiu nou. Construcţia este  solidă în  stil cameră şi bine izolată şi are 12 locuri  de odihnă cu paturi supraetajate. De la acest refugiu se ajunge la Cabana Urlea în trei ore. Tot în anul  2008  am renovat şi  refugiul de la Viştea Mare,  de la cota de 2.300 metri altitudine. Construcţiile sunt aproape la fel, stil cameră, cu câte 12 locuri la prici. Aceste refugii sunt foarte utile şi au fost concepute pentru situaţii de urgenţă” a mai spus salvamontistul Bross.

 Refugiile montane, salvează turiştii epuizaţi fizic

,,Unii turişti nu respectă unele reguli nescrise. Refugiile se folosesc doar în caz de necesitate, nu pot fi ocupate  2 – 3 zile ca şi cum ai sta la cabană, iar turiştii trebuie să înţeleagă acest lucru. În plus ei  trebuie să facă curăţenie în refugii şi să închidă uşa la plecare. Pentru ca aceste refugii să fie în stare bună de funcţionare, periodic salvamontiştii din Victoria le verifică. De multe ori facem curăţenie  şi reparăm ce strică turiştii” a mai spus salvamontistul.

Şapte refugii de tip sferă

Ultimele şapte refugii montane construite în Munţii Făgăraşului au fost de tip sferă şi sunt la dispoziţia turiştilor care au nevoie de odihnă. Aceste refugii sunt amplasate în zona Vârfului Comisul,  lângă Vârful Berevoiescu,  pe Muchia Scoarţa,  sub Vârful Moşu,  pe Muchia Scara,  lângă Lacul Urlea,  pe Muchia Sâmbăta de sub Vârful Caţavei.  Reamintim că primele trasee montane organizate în Munţii Făgăraşului aparţin asociaţiei  SKV, la 1881, iar  prima cabană montană edificată, tot de SKV, a fost Cabana Negoiu, la 1890.  A urmat apoi lanţul de cabane : Cabana Podragu, Cabana Valea Sâmbetei, Cabana Turnuri, Cabana Urlea, Cabana Fata Pădurii, Cabana Bâlea. Astăzi unele dintre ele nu mai sunt funcţionale, Urlea care a ars în întregime anul trecut şi Fata Pădurii. (Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here