A fost stabilit managerul Spitalului Municipal Făgăraş. Dr. Mihaela Pandrea  va conduce spitalul  pentru următorii 4 ani. Pe site-ul spitalului au fost afişate rezultatele  concursului  desfăşurat  marţi, 11 februarie a.c., sub forma unui proces verbal  semnat de Mariana  Câju şi de  secretara Adriana Tănase.   Membrii comisiei, doi medici  din Braşov,   dr. Ioan Grigoriu, dr. Liviu Muntean, aduşi în ziua concursului de Câju, nu şi-au pus semnătura pe acest proces verbal, aşa cum s-a procedat la  concursul organizat în 2019.

Pandrea:

  •   Anexa 1 însemnând ,,Model-cadru degrilă general  de evaluare  a proiectului de management”: 9,60
  •   Anexa 2 însemnând ,,Fişă de evaluare abilităţi manageriale”: 9,74
  •   Media: 9,67

Tîmboiu:

  •   Anexa1: 4,93
  •   Anexa2: 6,25
  •   Media: 5,59

Privind notele,  refuzul de a accepta public în sala de concurs şi teama lui Câju de a-i lăsa pe cei doi medici braşoveni să vorbească cu presa, nu putem să nu suspectăm modul în care a fost organizat concursul. Nu contestăm calităţile medicilor braşoveni, dar la concursul anterior, din 2019, aceeaşi comisie a notat-o pe ec. Persida Ţîmboiu cu media 9,01, iar acum doar cu 5,59.  O diferenţă foarte mare în condiţiile în care Regulamentul de concurs a avut aceleaşi  condiţii ca şi în 2019.    Conform unor surse, favorita binomului era  Pandrea.  Persida Ţîmboiu are posibilitatea, conform Regulamentului de concurs, să depună contestaţie.   Mariana Câju a fost numită în consiliul de administraţie al spitalului de către primar în 2017 şi de atunci îşi spune preşedinte al acestui for decizional, iar toate deciziile care privesc activitatea unităţii spitaliceşti, medicală, administrativă, economică, investiţii  poartă amprenta ei.  În acelaşi timp figurează şi ca director al unor proiecte de investiţii din spital şi din administraţia publică locală,  postură  remunerată cu un procent generos din valoarea fiecărui proiect.  Câju este de loc din Constanţa.

Concursul  de manager din 2019

  •  În ianuarie 2019 au intrat în concurs doi candidaţi,  ec. Persida Ţîmboiu şi dr. Constantin Iordache.
  •  Comisia de concurs a fost formată din Mariana Câju, preşedinte, secretar fără drept de vot Adriana Tănase, iar membri dr. Ioan Grigoriu, dr. Liviu Muntean, ambii manageri la spitale din Braşov.
  •    Punctajul final obţinut de fiecare candidat a fost: 9,01 puncte Persida Ţîmboiu şi 5,53 dr. Constantin Iordache.
  •   Planul de management propus  de ec. Ţîmboiu s-a axat pe Centrul de hemodializă, iar planul de management prezentat de  dr. Iordache s-a axat pe Ambulatoriu şi CPU.

Planurile de management la concursul din 2020

Dacă proiectul de management al Mihaelei Pandrea reda  ideea  binomului Câju-Sucaciu, respectiv transformarea spitalului municipal public în spital de urgenţă categoria III,  Persida Ţâmboiu  îşi propunea  să reorganizeze spitalul, numărul de paturi să fie astfel redistribuit pentru a satisface cererile bolnavilor, 15 paturi la secţia Ortopedie şi reînfiinţarea compartimentului Urologie  cu 5 paturi. Pandrea susţinea  dezvoltarea Urgenţelor în condiţiile în care aici sunt doar 2 medici specialişti în urgenţe  şi un spaţiu neadecvat, iar laboratorul spitalului neacreditat RINAR.    Pandrea îşi propunea şi achiziţia a 2 fluxuri laminare pentru 2 săli de operaţii, investiţii de 2,3 milioane de lei (500.000  euro) şi alte 9 milioane  de lei pentru dotarea ATI. Sunt  costuri care deşi nu sunt bugetate, sunt  puse déjà pe tapet.  Ţîmboiu vrea  să refacă reţeaua electrică a spitalului  care este subdimensionată şi necesită reparaţii periodice costisitoare, achiziţia a două maşini de spălat  şi a unui lift pentru targă, eliminarea stresului la care este supus personalul, o strategie de promovare a serviciilor, organizarea de concurs pentru directorul medical şi angajarea lui, dar şi desemnarea unei persoane pentru relaţiile publice.  În prezent, spitalul duce o politică lipsită de transparenţă decizională, toate informaţiile fiind ascunse publicului prin decizia aceluiaşi binom Câju-Sucaciu.

În 2009 Pandrea a fost numită politic la şefia Spitalului

Medicul Viorica Mihaela Pandrea lucrează în Spitalul Municipal Făgăraş din anul 2004 la secţia de Urgenţe deşi este medic de medicină general, fără rezidenţiat la acea vreme.   În 2009, Pandrea a urmat un curs de specializare pentru medicina de urgenţă organizat la Arad, curs plătit de spital, vreo  60 milioane de lei vechi la acea vreme. Deşi nu obţinuse specializarea, a  fost numită politic  (PDL) manager interimar la spital   de   Adrean Videanu, ministru interimar la Sănătate pe atunci,   prin Ordinul 2116/16.11.2009  care a fost remis spitalului prin fax. Astfel a fost înlocuit managerul Ion Mehedinţiu, tot interimar,  deşi  era în concediu. A fost înlocuită însă de alţi manageri numiţi tot politic.  A mai fost numită  director medical  în echipa directorului Erik Coccheti adus la conducerea spitalului tot de Sucaciu în 2017, şi mai apoi în echipa managerului interimar Persida  Ţâmboiu. Pentru a-şi păstra postul de la CPU, Pandrea a urmat  al doilea modul pentru specializarea în urgenţe în 2019, la Tg. Mureş, tot pe banii spitalului. La finele cursului   a fost numită manager interimar la spital de binomul Câju-Sucaciu.

 Ce leafă are managerul

Una dintre cele mai mari lefuri din spital o încasează managerul. Managerul spitalului are un salariu de bază de 16.398 lei aşa cum arată lista aferentă lunii septembrie 2019 afişată pe site-ul instituţiei . Managerul beneficiază de un spor de pericol de 55%, respectiv 2.152 lei, spor psihic de 15%, respectiv 1076 lei şi de indemnizaţia de hrană de 330 lei, totalizând 19.956 lei.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here