Guvernul Orban a trecut azi în Parlament, în contextul crizei generate de pandemia de noul coronavirus. Votul a avut loc în condiții de criză și s-a desfășurat în regim de urgență după audierile care au avut loc tot azi. Amintim că în urma retragerii premierului desemnat Florin Cîțu, cu 15 minute înainte de votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pentru funcția de premier pe Ludovic Orban.

Guvernul Orban a primit 283 de voturi pentru și 23 împotrivă. Guvernul Orban 3 a trecut cu sprijinul masiv al PSD, în contextul pandemiei de COVID-19.

Audierea miniştrilor s-a făcut prin dialog online, mulţi dintre demnitarii liberali fiind în autoizolare. Miniştrii nu au fost audiaţi de comisiile de specialitate ci de o singură comisie, formată din parlamentari de la toate partidele. Unii aleşi au purtat măşti, alţii nu. Guvernul Orban a trecut cu voturile PSD, în condiţiile în care cei mai mulţi liberali sunt izolaţi. Jurământul va avea loc în condiţii speciale.

Măsuri speciale la depunerea jurământului: 

Pentru desfăşurarea acestei ceremonii, Administraţia Prezidenţială a luat măsuri stricte de protecţie şi prevenţie în conformitate cu recomandările organismelor internaţionale de sănătate publică: la sosire, fiecare demnitar se va dezinfecta, îşi va pune masca, mănuşile apoi se va dezinfecta încă o dată; măsuri pentru păstrarea distanţei sociale, cu respectarea unui culoar dedicat, cu lipsa oricărui contact direct, pe traseul Intrarea Oglinzi – Galeria Basarabilor – Sala Unirii; înainte de intrarea în Sala Unirii, demnitarul primeşte Jurământul şi pixul; se va deplasa la pupitru, va rosti jurământul în faţa Preşedintelui României, cu mâna dreaptă pe Constituţia României şi Biblie; va semna jurământul, apoi îl va aşeza pe masa din dreapta pupitrului. Pixul nu va fi refolosit, va fi aruncat, împreună cu mănuşile, la ieşirea din sală;  demnitarul va părăsi sala pe culoarul pentru plecare; se vor folosi consumabile de unică folosinţă, iar documentul semnat va urma o procedură specifică de manipulare şi păstrare; între depunerile de jurământ de către fiecare demnitar vor fi dezinfectate obiectele folosite în timpul ceremoniei, de către persoane autorizate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here