Sfântul și dreptul Iov

Viața și suferințele Sfântului și Dreptului Iov le găsim în cartea care îi poartă numele din Vechiul Testament, compusă din 42 de capitole.

  • ,,Era odată în ținutul Uz un om pe care îl chema Iov și acest om era fără prihană și drept; se temea de Dumnezeu și se ferea de ce este rău” după cum citim în prima parte a cărții.

Cartea lui Iov este și una didactică, un catehism al răbdării, abnegației și iubirii necondiționate a lui Dumnezeu în fața tuturor vicisitudinilor vieții. Poem filosofic și carte a vieții, întâmplările Dreptului Iov aduc în atenție condiția ființei umane și eternul dor după Absolut.

  • ,,Atunci Dumnezeu i-a răspuns lui Iov, din sânul vijeliei, și i-a zis: ,,Cine este cel ce pune pronia sub obroc, prin cuvinte fără înțelepciune? Încinge-ți deci coapsele ca un viteaz, și Eu te voi întreba, și tu Îmi vei da lămuriri!Unde erai tu când am întemeiat pământul? Spune-Mi, dacă știi să spui. Știi tu cine a hotărât măsurile pământului sau cine a întins deasupra lui lanțul de măsurat? …(Iov, 38, 1-4)

Lupta împotriva lui Dumnezeu și a voinței sale este pierdută din start.

  • ,,Poți tu să prinzi leviatanul (N.R- leviatanul este un monstru marin) cu undița, ori să-i legi limba cu o sfoară? Îți va face el multe rugăminți și îți va spune el lucruri drăgălașe? Ori va face cu tine legământ și-l vei lua la tine rob pe toată viața? Te vei juca tu cu el, cum te joci cu o pasăre, sau îl vei lega tu ca să-ți înveselești fetele?…Ridică-ți numai mâna împotriva lui, și vei pomeni o asemenea luptă, și nu o vei mai începe niciodată! Iată, este o deșertăciune să mai nădăjduiești în izbândă; numai înfățișarea lui te dă la pământ. Cine este atât de nechibzuit să-l întărâte? Cine va îndrăzni să dea piept cu mine?”. (Iov, 41, 1-10)

Fiecare dintre noi poate să se regăsească în teribila dar și minunata istorie a lui Iov.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here