•   Cinci fraţi  minori din Victoria, cel mai mare de 11 ani, iar mezinul de 1,6 ani,   au rămas în grija tatălui lor, după ce mama a fugit la Viena cu alt bărbat

  •  Flămânzi şi fără speranţă, copiii îşi aşteaptă mama în fiecare zi

 

,,De ce a plecat mama?” ,,Se mai întoarce mama la noi?” Sunt întrebări   la care nu are un răspuns Adrian Moise din Victoria pentru cei  cinci copii ai lui.   Denis Laurenţiu de 11 ani, Eduardo Emanuel de 8 ani, Cristian Florin de 7 ani, Anais Maria de 4 ani şi Iosif Nicolae de 1,6 ani sunt cinci fraţi minori care au fost părăsiţi de mama lor, Maria Iancu, de 26 de ani, care a fugit cu un bărbat cunoscut pe reţelele de socializare.  De la începutul lunii ianuarie, când femeia a  luat drumul Europei, copiii au rămas în grija tatălui lor,  Adrian Moise de 35 de ani.  De atunci micuţii stau cu privirile fixate pe telefonul mobil   pentru a afla veşti de la mama lor. De cele mai multe ori însă veştile nu ajung în baraca sărăcăcioasă în care locuiesc  ei.   ,,În data de 4 ianuarie 2020, Ana Maria a fugit de acasă. Era într-o zi de sâmbătă, când a plecat  la farmacie să cumpere medicamente şi nu s-a mai întors. Am căutat-o ore în şir, am crezut că i s-a făcut rău pe stradă pentru că se simţea rău când a plecat, însă am constatat mai târziu că ea ne-a părăsit, plecând cu un alt bărbat” a spus Adrian Moise, tatăl copiilor.

A fugit cu un bărbat cunoscut pe facebook

Acea zi a fost cea mai tristă pentru fraţii Moise şi pentru tatăl lor.  Bărbatul a căutat-o pe concubina lui cu care convieţuia de 10 ani, dar fără rezultat.  Într-un târziu a aflat că Ana Maria plecase la Viena cu un alt bărbat.   ,,O cumnată mi-a spus că Ana Maria a fugit în Viena cu un bărbat. Efectiv şi-a abandonat  copiii pentru unul  pe care l-a cunoscut pe reţelele de socializare.   Nu am ştiut că are o relaţie pentru că eu munceam cu ziua, plecam dimineaţa şi doar seara veneam acasă. Credeam că relaţia noastră era stabilă, trăim împreună de zece ani şi avem cinci copii.  Supărat am fost la poliţie şi la primărie şi am declarat că mi-a fugit soţia şi am rămas singur cu cinci copii. Situaţia financiară a  noastră  este modestă, avem doar alocaţiile copiilor şi  ceea ce câştig muncind cu ziua. Trăim într-o baracă sărăcăcioasă.  Cred că Ana Maria a fugit de acasă încântată de  promisiunile acelui bărbat şi cu gândul ca micuţii să aibă un viitor mai bun”  a mai spus Adrian Moise.

 Flămânzi şi fără speranţă

Fraţii Denis, Eduardo, Cristian, Anais şi Iosif  locuiesc împreună cu tatăl lor în baraca nr. 9 de pe strada Muncii din Victoria. O locuinţă sărăcăcioasă  formată din două încăperi mobilate sumar.  În prima încăpere şi-au amenajat o bucătărie cu o  masă, câteva scaune, un frigider vechi,  o maşină de spălat, un dulap şi o sobă, iar în a doua încăpere au  două paturi, o măsuţă şi o servantă.  I-am găsit pe copii în uşa locuinţei, iar pe tatăl lor la soba cu  lemne la care  pregătea cartofi prăjiţi micuţilor. Copiii  priveau în lungul străzii, aşteptând parcă de la orice străin ivit în zonă vreo veste despre mama lor.  ,, La noi în familie Ana Maria avea grijă de copii, făcea mâncare,  iar eu mergeam la muncă cu ziua. Acum trebuie să gătesc, să splăl şi să mă ocup de copii.    De când a plecat Ana Maria viaţa noastră s-a schimbat. Nu mai pot merge  la muncă pentru că nu am cu cine lăsa copiii. Este foarte greu cu cinci copii.  Cel mai greu îmi este atunci când nu am ce le pune pe masă şi sunt multe zile în care copiilor le este foame şi eu nu a ce să le ofer.  Mă mai împrumut de la  cunoscuţi, iar când iau alocaţiile le restitui banii.  Este foarte greu pentru noi’’ a mai spus tatăl copiilor.

Minorii îşi aşteaptă mama

Nu este zi  în care micuţii să nu plângă după mama lor. Chiar dacă mai vorbesc la telefon cu ea, le lipseşte căldura maternă şi acele mângâieri de care au nevoie  când merg seara  la culcare.  ,,În fiecare zi copiii mă întreabă când vine mama?  De ce a plecat mama?  Câte zile mai stă acolo  mama? La aceste întrebări nu ştiu ce să le răspund. De când a plecat de acasă, Ana Maria spune că a muncit doar câteva săptămâni. Ne-a  trimis  în câteva rânduri câte  20, 40 euro, poate în total vreo 500 euro. Dar copiii au nevoie de ea şi de mâncare pe masă” a mai spus Adrian Moise.

Ajutor de la Primăria Victoria

După ce s-a plâns la Primăria Victoria, asistenţii sociali au întocmit documentele pentru a acorda un ajutor social acestei familii. Astfel că începând cu  luna  ianuarie 2020   beneficiază de alocaţie de susţinere a familiei în valoare de 400 de lei pe lună.   (CarlaTATU)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here