De săptămâna trecută Satul Pojorta şi o parte din Lisa  au fost racordate la sistemul de distribuţie al gazului  metan.  Reprezentanţii Distrigaz Sud au fost prezenţi în comuna Lisa pentru a verifica  reţeaua stradală a gazului metan şi pentru a face probele de presiune.  De acum sătenii îşi pot racorda gospodăriile la reţeaua de gaz. Cele peste 200 de familii vor avea nevoie de proiecte tehnice şi de aprobări pentru a realizainstalaţiile interioare  din gospodării, costurile aferente lucrărilor fiind suportate din veniturile lor.   Investiţia din comună a fostîncepută în urmăcu un deceniu, dar  readusă în actualitate de Primăria Lisa, primarul Gheorghe Moga fiind cel care a urmărit toate procedurile.

  •  ,,În 2000  s-a investit în reţeaua de gaz a comunei, folosindu-se banii cetăţenilor. Nu s-a finalizat acel proiect, lucrările fiind abandonate. În noiembrie 2018 am reluat investiţia  de la Pojorta şi un inel de la Lisa.   Au fost reparate conductele, s-au probat sub presiune, s-au realizat expertize tehnice care ne-au dat  posibilitatea de a continua investiţia. Totul a durat până în luna aprilie 2019. Apoi am urmat  procedurile legale pentru a concesiona reţeaua de gaz. Astfel   a  fost emisă o HCL  în baza căreia s-a contractat un expert în domeniul gazelor care să realizeze  caietul de sarcini. O firmă din Tg. Mureş a realizat această documentaţie. S-a publicat apoi  anunţul în Monitorul Oficial pentru organizarea licitaţiei prin care să fie desemnată firma care să preia distribuţia de gaz metan. Era  vorba despre preluarea investiţiei la nivelul la care se afla ca ulterior  să continue investiţia şi să furnizeze gaz metan. Aveam nevoie şi de  avizul ANRE. După ce toate aceste etape au fost realizate a venit şi timpul în care  să avem gazul la poarta sătenilor, iar ei să-şi racordeze gospodăriile” a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Primăria Lisa este singura din ţară care a reuşit să concesioneze reţeaua de gaz unei firme specializate. Aşa cum susţine primarul Gheorghe Moga,  o investiţie  similară va fi  realizată la Breaza şi pentru  partea din Lisa care n-a fost prinsă în proiectul din acest an.

  •  ,,Proiectul a fost depus deja pentru finanţare la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Extinderea reţelei de gaz în Lisa şi Breaza costă 19 milioane de lei şi sperăm să fie aprobată” a adăugat primarul comunei Lisa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here