Creștinii îi prăznuiesc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Biserica noastră îi sărbătorește împreună pe data de 29 iunie, zi în care au fost martirizați, în anul 67. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați ocrotitorii sistemului penitenciar din România. Tot astăzi, este Sânpetrul de Vară, divinitatea care marchează în Calendarul popular mijlocul verii agrare și perioada secerișului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero. Sărbătoarea populară Sânpetru marchează miezul verii agrare și perioada secerișului. Sânpetru de Vară a preluat data (29 iunie) și numele Sfântului Apostol Petru din Calendarul creștin. În Panteonul românesc Sânpetru de Vară este despărțit de fratele său, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an.  În popor se spune că Sânpetru ia forma fie a unui personaj pământean, fie se arată ca divinitate celestă. Se mai spune că, în trecut, când oamenii erau foarte credincioși, Sânpetru de Vară umbla pe Pământ, singur sau însoțit de Dumnezeu. În povestirile și snoavele populare, Sânpetru este un om obișnuit, care se îmbracă în straie țăranești; se ocupă cu agricultura, creșterea animalelor și, mai ales, cu pescuitul. Se mai povestește că intră slugă la Diavol, sau că este iscoada lui Dumnezeu pe Pământ și altele. Fiind credincios, foarte harnic și bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer unde îi încredințează porțile și cheile Raiului. Sânpetru este cel mai cunoscut „sfânt“ al Calendarului popular.

  • Ce e e bine și ce nu e bine să faci azi
  • Azi, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.
  • Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă
  • Pentru sporul casei tale şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru:   oamenii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morții. Este bine să se împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor și să le urăm spor la muncă și sănătate.
  • Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
  • Pentru a fi feriți de cele rele, în ziua de Sfântul Petru, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare
  • Nu este bine să scuturi merii până pe 29 iunie, deoarece poate cădea grindina peste culturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here