Cânepii  este strada  care mărgineşte municipiul în patea nordică şi  care dă spre Olt.   Strada a apărut prin anii 70 când Primăria Făgăraş a dat în zonă  unor persoane câte 200 mp de teren pentru a-şi construi case. S-au edificat atunci vreo 50 de imobile.  Numai că în faţa acestor case rămăsese o mlaştină cu păpuriş şi trestie.  Gospodari cum erau şi buni vecini, oamenii au transformat locul într-un parc pentru relaxare.  Acest parc  este astăzi subiect de scandal între locatarii de pe Cânepii şi o persoană care s-a instalat pe 650 mp pentru a-şi construi o casă. Cum a ajuns bucata din parc în proprietatea acestei persoane este o emigmă pe care locatarii  încearcă să o desluşească.  Deocamdată Primăria Făgăraş, cea care  a încurcat iţele din Cânepii, tace.

Parc transformat în zonă imobiliară

În parcul din Strada Cânepii este un teren de fotbal, sunt  leagăne,  o masă la care se relaxează locatarii, multă verdeaţă, pomi şi sălcii pletoase. A fost şi un foişor pentru relaxare, dar care a fost demontat. Prin 2009, oamenii  au montat şi o troiţă pe care a sfinţit-o un sobor de preoţi, la ceremonie asistând şi primarul Sorin Mânduc.  Noul proprietar şi-a făcut apariţia în zonă  în urmă cu vreo lună însoţit de topometriştii primăriei, aşa cum susţin locatarii,  care i-au măsurat şi limitat parcela. Apoi a venit cu drujba pentru a tăia sălciile. Locatarii s-au opus, dar neavând autoritate asupra locului s-au limitat doar la declaraţii. I-au cerut să le arate documetele care-i atestă proprietatea, dar n-au primit niciun răspuns . Nici reporterilor Monitorul de Făgărş nu le-a arătat documentele deşi a promis. O tăcere suspectă stă în spatele acestei acţiuni din Strada Cânepii. Iar în spatele tăcerii stă Primăria Făgăraş, singura care a putut parafa transformarea zonei verzi din Cânepii într-una imobiliară.

 

Istoria parcului relatată de un locatar

Cel mai vârstnic locatar din Cânepii, Matei Greavu, povesteşte cum s-a format acest cartier mărginaş al municipiului. ,,Am planul terenurilor care acum sunt date. În acte acest  teren este viran. A fost terenul CAP-ului. Când ne-a dat nouă terenuri aici, în faţă era o groapă cât băgai toate maşinile de aici de pe stradă. Primarul de atunci, Vlad, a zis să facem cum putem să-l astupăm. Am adus de la fabrica de cărămidă deşeuri şi am astupat groapa. Ne-a spus că rămâne teren de joacă pentru copii. Ulterior primarul Ovidiu Simen a trecut terenul în proprietatea Primăriei Făgăraş. Eu am cerut  de 4 ori Primăriei Făgăraş să-mi închirieze 50 mp să-mi fac un depozit, dar  nu mi-a dat pe motiv că este zonă verde.  Noi am amenajat  teren de joacă pentru copii, teren de fotbal, am pus leagăne, am montat o masă.  Noi l-am curăţat în fiecare an, am cosit şi l-am întreţinut. De când a venit o doamnă şi ne-a spus că are teren aici, că este proprietar, noi nu l-am mai curăţat, dar nici ea nu l-a cosit. Vedeţi cum arată astăzi? Nu ştie nimeni cum a intrat în posesia acestui teren, nu ne spune nimeni. Am stricat şi foişorul care era aici. Acum  strică parcul, nu mai este loc de relaxare pentru bătrâni, nu mai este loc de joacă. Le dăm 600 mp să construiască?   Cine le-a dat şi de ce? Cei care vor să-şi facă aici case au deja case. Eu ştiu că se dă teren celor care nu au case. Sunt afaceri aici, este clar” a spus Matei Greavu.

,,Vrem să aflăm ce măgării s-au făcut”

,,În urmă cu 3 ani  când am vrut să curăţ  copacii, mi s-a spus că nu am voie pentru că este pe terenul Primăriei Făgăraş şi îmi trebuie  autorizaţie. Acum de ce este voie? Vreau să văd şi eu autorizaţia.  Mi-au spus că mă amendează dacă tai sălciile. Acum nu mai este terenul primăriei? Ce s-a întâmplat de 3 ani? Voi suna şi la Enel să văd cum se taie copacii peste firele de curent? Eu locuiesc aici de când mă ştiu şi acest parc exista din  1971. Noi facem curat, cosim iarba, am amenajat cabana la mesele montate în parc. Am făcut troiţa care a fost sfinţită de 3 preoţi, a participat şi primarul de atunci, Sorin Mânduc.  Nu cred că venea primarul  Mânduc la sfinţire dacă era terenul cuiva. El a aprobat amplasarea troiţei. Nu ştim ce măgării s-au făcut între timp, dar vreau să aflăm” a spus d-na Greavu de la nr. 33, din strada Cânepii.

,,Când s-a montat troiţa terenul nu era dat”

,,50 de familii am primit în urmă cu cel puţin 50 de ani  terenuri pentru case pe strada Cânepii.  Acest teren l-am amenajat noi, locatarii de aici, ca parc de joacă din banii noştri, cu balansoare, teren de fotbal. Am făcut din banii noştri şanţuri pentru apă, pentru canalizare şi acum terenul de joacă s-a împărţit în locuri de casă.    De când este locul amenajat noi am cosit, noi l-am întreţinut. De 2 ani a fost dat acest teren şi eu o cunosc pe cea care zice că este proprietară.  Guga de pe Coşbuc a primit pământ  pentru casa lor, le-a dat apartament la Romarta şi  teren. Acum s-a trezit fiica ei că plăteşte impozit şi nu are teren.  Primăria i-a dat terenul aici. Cam asta este povestea.   În acest parc veneau copiii din tot oraşul şi se jucau fotbal.  Au stricat foişorul după ce a venit acest  propritar. Când s-a sfinţit troiţa terenul nu era dat” a relatat Elena Dan, locatar pe Cânepii.

,,Nu-i vom lăsa să desfiinţeze troiţa”

,,Era o mlaştină, erau rchiţi şi bălţi. Oamenii au plătit camioane cu pământ, am făcut umplutură. Prin  1975 am pus şi sălcii.  Dacă acum se taie copacii când plouă ne vor fi inundate beciurile.  Au venit de la primărie şi au măsurat cu un aparat parcele pentru 2 locuri de casă. Chiar pe acele parcele  este conducta prrincipală  de canalizare a   oraşului care  merge în staţie. Acolo este şi linia de înaltă tensiune şi nu cred că au voie să construiască. Ne-au zis că taie sălciile, teii şi vor muta şi troiţa. Nu-i vom lăsa să desfiinţeze troiţa” a declarat Valter Viorica, de la nr. 31.

,,Cei din primărie şi-au luat terenuri în zonă”

,,Ne-au anunţat că terenul de aici este dat. Prin anii 80 voiau să facă nişte blocuri aici. Au făcut forări şi au  constatat că nu se poate construi. A fost mlaştină, locul e aproape de Olt. Şi grădinile de aici le folosim din 80, ele nu aparţin nimănui, dar mai încolo terenurile  au fost  vândute. Cei de prin primărie au dobândit terenurile” a declarat locatarul de la nr. 15.

Dialog cu proprietarul

Reporter:  Aveţi documente de proprietate pe teren? V-a pus în posesie Primăria Făgăraş? Aveţi procesul verbal de punere în posesie? Când aţi dobândit terenul?”

Ionel Oancea: Avem documente. Suntem proprietari de 20 de ani. Soţia mea, Maria Oancea, este proprietarul suprafeţei de 650 mp. Locatarii de aici  vorbesc în necunoştinţă de cauză. N-am cum să mă înţeleg cu ei pentru că ei nu vor să le stric parcul. Troiţa o voi lua frumos cu buldoexcavatorul  şi o voi muta mai încolo. Ce să fac  cu ea?  Am 650 mp aici, este terenul meu. Credeţi că  făceam ceva dacă nu aveam acte?

Reporter:  Se fac multe în ziua de astăzi…Aveţi autorizaţie de construire?

Ionel Oancea: Avem actele băgate la primărie

Reporter: Deci nu aveţi autorizaţie.

Ionel Oancea: Păi numai acum ne-am apucat.  Curăţ terenul. De ce nu l-au curăţat ei dacă tot spun că-l întreţin?

Reporter: Dacă sunteţi proprietar de ce nu l-aţi curăţat d-voastră?

Ionel Oancea:  Nu  l-am curăţat pentru că nu am avut nimic de gând cu el până acum, iar acum vrem să construim. Facem o casă frumoasă. Sunt deranjaţi că  le-am stricat depozitul de construcţii.

Reporter: Dar toţi vecinii sunt deranjaţi de ceea ce faceţi   aici.  Îmi arătaţi actele de proprietate?

Ionel Oancea: Ne întâlnim şi vă arăt actele.

Reporter: Când aţi intrat în posesia terenului?

Ionel Oancea: Nu ştiu, era al soacrei.

Reporter:  Folosiţi  apartamentul primit de la primărie ca despăgubire pentru casa demolată pe strada Coşbuc?

Ionel Oancea: Păi dacă ştiţi povestea, de ce mă întrebaţi? Dacă mă evervează aceşti oameni, renunţ la casă şi le fac  adăpost de câini sau fermă de porci, doar ca să-i deranjez şi eu pe ei.  Pentru că-mi bagă numai beţe-n roate. Dacă e nămol în zonă construiesc  pe piloni.

Declaraţii sumare din partea Primăriei Făgăraş

Deşi a promis, Ionel Oancea nu ne-a arătat documentele de proprietate. Aşa cum susţine Liliana Boer, şefa Serviciului de Urbanism din Primărie, Ionel Oancea a depus o cerere pentru certificatul de urbanism în data de 22 iulie 2020, dar n-a adus încă avizele solicitate pentru a se elibera autorizaţia de construire.  Este chiar perioada în care locatarii s-au revoltat pentru că primăria a aprobat  desfiinţarea parcului. Monitorul de Făgăraş a cerut explicaţii asupra situaţiei din Strada Cânepii de la Primăria Făgăraş. Jurista primăriei, Camelia Crişan, ne-a arătat o dispoziţie  de primar din anul 2008, fără număr,  prin care  Guga Maria şi Dobrin Tatiana, născută Guga, au solicitat despăgubiri şi restituirea în natură a terenului rămas liber după ce imobilul, casă şi curte, din strada George Coşbuc, a fost demolat în baza Decretelor Consiliului de Stat nr. 408/1981 şi nr. 33/1988. Au existat 2 notificări ale celor două proprietare ale imobilului din Coşbuc depuse la Prefectura Braşov, nr. 1124/19.07.2001 şi nr. 156/1.08.2001, şi la Primăria Făgăraş sub nr. 13521/8.08.2001. Imobilul din strada Coşbuc care a fost demolat avea suprafaţa de 990 mp şi aparţinea celor două, în cotă de ½ pentru fiecare. Conform dispoziţiei din 2008, proprietarele au primit  80.000 lei drept despăgubire. Conform HCL nr. 43 din 29.03.2004, a fost trecut din domeniul public în domeniul privat suprafaţa de 220 mp care, prin dispoziţie de primar,  terenul ajunge în proprietatea Mariei Guga şi a Tatianei Dobrin. Aceeaşi dispoziţie prevedea predarea suprafeţei de 648 mp din strada Cânepii celor două, calitatea de proprietar fiind valabilă abia după semnarea procesului verbal de predare-primire. Jurista Camelia Crişan n-a putut prezenta respectivul proces verbal. Dispoziţia semnată de primarul de atunci, Ioan Bărbuţi, putea fi atacată în termen de 30 de zile. Niciun reprezentant al Primăriei n-a putut confirma valabilitatea Dispoziţiei în cauză. Arhitectul Făgăraşului, Liliana Boer, a mai declarat că în anul 1999,  a fost întocmit un PUZ al zonei prin care au fost înfiinţate 9 parcele de teren în Cânepii, 8 dintre ele  destinate construirii de locuinţe, iar una pentru reţeaua de canalizare. ,,Oancea Maria a primit aici 2 parcele a câte 324 mp fiecare. Fiecare parcelă are 12×27 mp” a spus Liliana Boer fără să ne prezinte şi documentul aferent.  Joi, 30 iulie 2020, Ionel Oancea s-a prezentat în parcul de pe Cânepii şi a tăiat sălciile de pe proprietatea sa.

 

 Solicitare în baza Legii 544

Ziarul Monitorul de Făgăraş vă solicită, în baza Legii 544, următoarele  informaţii publice privind situaţia  terenului din Strada Cânepii din Făgăraş pe care a fost amenajat un parc de relaxare  de către locatarii din zonă.

  1. Care au fost, de-a lungul timpului (1974-2020), proprietarii terenului de pe strada Cânepii, în faţa imobilelor cu nr 31-39 , cunoscut ca ,,parc-zonă verde”? Vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie şi documentele care atestă dreptul de proprietate (copii).
  2. Când a ajuns o parte din acest teren, 650 mp, în proprietatea persoanei Oancea Maria (fiica Tatianei Dobrin- Dispoziţie de primar nr. 129/2008) ? Care este prevederea legală  prin care această suprafaţă de teren şi-a schimbat proprietarul? Vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie documentele aferente (copii)
  3. Mai sunt şi alte persoane fizice cu drept de proprietate pe acel teren din strada Cânepii? De când? Vă rugăm să justificaţi cu documente (copii).

(Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. Cunosc persoane care au avut casa pe Strada Tabacari…SI nu li s-a dat nici o urma de despagubire pentru teren…nici acum.
    Poate me explica domnul Primar Sucaciu pe CE criterii de fac despagubirile…in natura sau in banii cash???
    Daca SI aici te faci CA ploua…inseamna CA NU meriti din nou votul Fagarasenilor,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here