bdr
  •   Primăria Făgăraş a achiziţionat  servicii de consultanţă imobilară de 105.000 lei

  •  Deşi nu există HCL, primarul orchestrează preluarea a  150 ha de teren de pe platforma chimică

  •   Negocierle pentru achiziţia de terenuri pentru firma Bosch orchestrate de oamenii primarului

  •  ,,La mine a venit Adrian Grovu, în numele primarului, şi mi-a oferit 4 euro/mp. Nu am vândut” spune un făgărăşean

  •   Firma Bosch a ocolit Făgăraşul

  •   Primăria Făgăraş vinde şi cumpără terenuri şi locuinţe

  •  Din bugetul local s-a achitat o jumătate de milion de euro pentru imobilele expropriate în 2018, dar care zac nefolosite

De parcă toate problemele Făgăraşului au fost rezolvate, iar municipiul arată ca unul european, Primăria Făgăraş s-a transformat în agent imobiliar.  Vinde şi cumpără terenuri, apartamente şi clădiri, dar cumpără şi servicii de consultanţă în domeniul imobliar. Lesne se poate observa că, la Făgăraş,  activitatea de administraţie publică şi interesul cetăţeanului au fost trecute pe plan secundar în favoarea activităţilor aducătoare de profit.  Şi cum tranzacţiile imobiliare sunt la mare căutare, edilul şef s-a aplecat cu multă ostentaţie spre acest domeniu, folosind bugetul local ca pe propriul buzunar pentru a avea la dispoziţie încă o  finanţare pentru susţinătorii lui. Fireşte, oportunitatea creată de el se numeşte, cum altfel decât ,,proiect”.

Servicii de consultanţă imobiliară

Fără să existe aprobarea Consiliului Local Făgăraş pentru preluarea terenurilor fostului combinat chimic, aşa cum susţin consilierii locali, mai précis ale SC Nitramonia SA şi UPS SA, societăţi  aflate în faliment, Primăria Făgăraş a cumpărat déja servicii de consultanţă imobiliară pe care a plătit din banii făgărăşenilor suma de 105.000 lei fără TVA, respectiv 21.697,35 euro, fără TVA. Achiziţia a fost făcută în data de 2 septembrie 2020, aşa cum arată platforma e-licitatie.ro. ,,Obiectul principal al contractului de consultanţă în domeniul imobiliar îl constituie derularea procesului de preluare a terenurilor în suprafață totală de aprox 150 ha, aflate în proprietatea UPS Fagaras SA şi Nitromania SA în compensarea debitelor restante pe care aceste societati mentionate le au fata de Municipiul Fagaraş”. Contractul a fost încredinţat  firmei  OPM NEW EXCLUSIVE GROUP S.R.L.    din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.  Trebuie spus că decontaminarea  terenurilor face obiectul multor finanţări europene cu sume foarte mari.

Bosch, afacerea imobiliară a apropiaţilor primarului

Tot sub controlul Primăriei Făgăraş s-au derulat şi negocierile cu proprietarii de terenuri din municipiu pentru investitorul Bosch.  Aşa cum susţin  făgărăşenii care au fost  ofertaţi pentru  a-şi vinde terenurile, preţul oferit a fost de la 4 euro/mp la cel mult 25 euro/mp, în condiţiile în care, aşa cum spun ei, investitorul a oferit 45 euro/mp. Toţi proprietarii de terenuri care ar fi dorit să-şi vândă suprafeţele de teren au purtat negocieri cu un apropiat al primarului, Adrian Grovu. ,,Adian Grovu a venit la mine şi mi-a propus 4 euro/mp. El vorbea în numele primarului”  a declarat unul dintre proprietarii de terenuri, care a refuzat însă oferta. Oamenii spun că din cauza acestor negocieri, investitorul a ocolit Făgăraşul, municipiul pierzând astfel 3000 locuri de muncă, aşa cum se lăuda primarul iniţial.

Negociator, un condamnat penal

Trebuie menţionat că  Grovu Adrian este condamnat penal, Dosar 4439/226/2019 înregistrat la Judecătoria Făgăraş.  ,,Dosar P nr. 4.439/226/2019 ÎN NUMELE LEGII H O T Ă R Ă Ş T E În baza art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 374 alin. 4 rap. la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală: Condamnă pe inculpatul GROVU ADRIAN, la pedeapsa de 11 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. În baza art. 91 Cod penal suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 2 ani stabilit în condiţiile art. 92 Cod penal. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal obligă pe inculpat, ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarelor măsuri de supraveghere:

  •   să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Braşov, la datele fixate de acesta,
  •  să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa,
  •   să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile,
  •   să comunice schimbarea locului de muncă,
  •   să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b din Codul penal obligă pe inculpat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 din Codul penal pe parcursul termenul de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată, în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei mun. Făgăraş sau în cadrul Primăriei mun. Braşov. Pune în vedere inculpatului dispoziţiile art. 96 alin. 1, 4 Cp referitoare la revocarea suspendării executării sub supraveghere în situaţia în care, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere ori nu execută obligaţiile impuse, precum şi în situaţia săvârşirii unei noi infracţiuni în interiorul termenului de supraveghere. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 310 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 9 decembrie 2019. Document: Hotarâre  304/2019  09.12.2019”

Tranzacţii imobiliare pe banii publici

Mai mult, la mai toate şedinţele Consiliului Local Făgăraş, ordinea de zi conţinea cel puţin un proiect de hotărâre care se referea la tranzacţii imobiliare şi la aprobarea de rapoarte de evaluare plătite din banii făgărăşenilor.   Executivul a plătit  din bugetul local şi costurile exproprierilor  unor  construcţii şi terenuri cu peste 530.000 de euro, care   zac nefolosite de peste 2 ani. Proprietarii dezmoşteniţi forţat  au dat în judecată Primăria Făgăraş, procesele fiind în derulare.  Costurile  aferente proceselor,  taxele  şi onorariile avocaţilor,  sunt plătite de Primăria Făgăraş  tot din banii contribuabililor.

  •   Primăria Făgăraş a plătit pe o locuinţă  de pe strada Podului, nr. 1, suma de 182.000 lei, respectiv  38.199 euro,  care are ca  destinaţie ,,locuinţă socială”, adică destinată  săracilor urbei, cei cu venituri modeste sau fără venituri.  Imobilul cumpărat de primărie a aparţinut lui Claudia Trif şi  are 4 camere.
  • Primăria  Făgăraş vinde şi un  teren aflat în proprietatea sa, pe  strada Aleea Livezii, nr. 10 A,  în suprafaţă de 306 mp, preţul acestuia fiind stabilit la 127,13 lei/mp, ceea ce înseamnă 38.900 lei, respectiv 8.140 euro.
  • Primăria Făgăraş vrea să cumpere, pe de altă parte, terenuri.  În acest sens sunt  iniţiativele  primarului prin care vrea să cumpere  terenuri de la persoane fizice. Unul  în suprafaţă de  1600 mp, aflat la intersecţia străzilor D-na Stanca şi Ghioceilor, lângă spital, iar altul în suprafaţă de 955 mp pe strada Tudor Vladimirescu.   Pentru terenul de la spital Primăria Făgăraş a oferit 15,12 euro/mp, valoarea totală pentru cei 1600 mp fiind de 115.316 lei, respectiv 24.192 euro, iar pentru terenul din Tăbăcari,  955 mp,  s-a oferit 24,4 euro/mp, în total 110.400 lei, respectiv 23.300 euro. Consilierii locali Mazilu Alexandru şi Cosmin Poparad au fost cei care s-au opus acestor tranzacţii.

Exproprieri de peste o jumătate de million de euro

Folosind tot sintagma ,,proiect”, primarul a cheltuit de la bugetul local peste o jumătate de milion de euro (2.601.798,476 lei)  pentru a plăti nişte proprietăţi ale unor făgărăşeni pe care i-a expropriat. Deşi banii au golit bugetul local, proprietăţile stau nefolosite de 3 ani. O procedură  preluată de primar din regimul communist şi pe care a folosit-o  plătind  într-un cont de la CEC Bank suma totală de 553.574 euro, respectiv 2.601.798,46 lei, bani care au ajuns  în conturile personale ale făgărăşenilor expropriaţi de Primăria Făgăraş. Operaţiunile s-au derulat în mai 2018, în baza unor dispoziţii (nr. 670 şi 671 din 8 şi 9 mai 2018) emise de primarul Făgăraşului.  Suma aferentă despăgubirilor a fost consemnată pe numele persoanelor expropriate în conturi deschise de Primăria Municipiului Făgăraş, la CEC Bank, sucursala Braşov, iar transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor expropriate, în proprietatea publică a municipiului Făgăraş.   Pe lista expropriaţilor sunt: Lucian Opriş şi Nicoleta Opriş cu 198 mp; Ovidiu Popa Nicolae cu 914 mp; Constantin Suciu cu 281 mp: Sanda Mărioara Mihali cu 280 mp; Ioan Bujor cu 6 imobile cu suprafaţa totală de 406 mp; Sorin Florin Gonţea cu 68 mp, Cornel Marius Delcea şi Daniela Delcea cu 235 mp şi de asemenea SC Romanian Pigs SRL cu 9.550 mp.

  •   Valoarea totală a despăgubirilor pentru cele 13 parcele de teren în suprafaţă totală de 123.852 mp se ridică la 2.601.798 lei, respectiv 553.574 euro.
  •     Bujor Ioan  suma de  1.167.408 lei.
  •   Gonţea Sorin Florin-  suma de 114.792 lei.
  •   Mihali Marioara Sanda – 55.763 lei,
  •  Suciu Constantin prin urmaşi-  54.661 lei.
  •   Delcea Cornel Marius şi Daniela-  32.652 lei.
  •     Popa Ovidiu Nicoale-  110.063 lei,
  •    Opriş Lucian şi Nicoleta-  13.765 lei
  •   SC Romanian PIGS SRL (fostul abator)  –  1.052.694 23 lei

Proprietarii expropriaţi au dat în judecată Primăria Făgăraş şi cer pentru proprietăţile sume mai mari de bani, contestând modul  în care s-a realizat exproprierea. dar şi rapoartele de evaluare pe care primăria le-a comandat şi le-a folosit în  procedura de expropriere. Va urma. (Lucia Baki)    

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here