•  ,,Mi se pare  o chestie absolut aiuritoare” se justifică medicul Adrian Nicula

 

O femeie din Victoria acuză un medic de la Spitalul Municipal Făgăraş că i-ar fi cerut pentru anestezie suma de 20.000 de lei. Elena Blaga nu are niciun venit, dar îşi creşte cei 3 nepoţi minori părăsiţi de părinţi. Femeia  are de 58 de ani şi suferă de multe afecţiuni, iar complicaţiile medicale ale femeii se datorează, aşa cum spun medicii, şi obezităţii, ea având 140 kg. Elena Blaga  ajunge deseori la spital, iar fiecare internare trebuie să o plătească.  Ultima factură emisă de Spitalul din Făgăraş pe numele ei  este de 812 lei, însemnând o zi de spitalizare. Medicul anestezist Adrian Nicula spune că acuzaţiile femeii sunt ,,aiuritoare”.

Neavând asigurare, pleacă din spital

,, În data de 12 august  2020, în jurul orei 19.00,  am făcut prima criză  de abdomen. Am urlat de durere de  m-au auzit şi vecinii. Nepoata mea,  Antonia, s-a speriat şi a sunat la 112. M-am învineţit  la faţă, tuşeam, vomitam, nu mai puteam respira şi mă durea  abdomenul. Paramedicii de la SMURD Victoria m-au monitorizat şi apoi m-au transportat  la Spitalul Municipal Făgăraş.   Aveam aproape toate simptomele COVID-10, dar testul pe care mi l-au făcut a fost negativ.  Asistenta a solicitat ajutor de la medicul de gardă, doctorul Moldovan Marius, care  m-a consultat. Imediat  m-au dus în spital şi au început investigaţiile. Mi-au făcut analize, ecograf, radiografie şi mi-au spus că mă internează. Le-am spus că nu am asigurare medicală şi nu am bani să plătesc spitalizarea. Am primit un tratament şi după câteva ore durerile au cedat. La ora 23.30 am plecat din spital şi am ieşit la ocazie. Norocul meu a fost un taximetrist care m-a dus până acasă fără nicio pretenţie’’ a relatat  Elena Blaga din Victoria.

 

Ajunge deseori la Spital

Nu după mult timp,  Elena Blaga  a fost transportată din nou la Spitalul Municipal Făgăraş. Medicul Moldovan Marius şi medicul chirurg, Popuşoi Mihai, au decis să o interneze la secţia de chirurgie pentru o intervenţie chirurgicală.  ,,Medicul cardiolog   nu mi-a recomandat  operaţia pentru că am avut cinci  preinfarcturi în ultimele opt luni şi două accidente vasculare.  Medicul de la interne, Moldovan Marius, mi-a spus că riscurile sunt mari şi nu îmi recomandă operaţia pentru că voi rămâne cu sechele. De  aceeaşi părere a fost şi neurologul. Singurul medic care a spus că pot intra în sala de operaţie a fost  medicul anestezist. Sunt conştientă că din cauza grăsimii am mult de suferit. De trei ani starea mea de sănătate s-a agravat, stau mai mult  în pat şi m-am îngrăşat,  am ajuns la  140 de kilograme. Medicul anestezist  mi-a spus că sunt grasă ca o scroafă’’ a relatat  Elena Blaga.

Elena Blaga: ,,Partea mea de anestezie este  200 de milioane”

În ziua de 20 august 2020,  pacienta era în spital. ,,M-am trezit în salon cu medicul anestezist care mi-a  spus că trebuie să fac un tomograf.  Acesta m-a întrebat dacă ştiu cât costă tomografia computerizată, însă eu i-am răspuns că nu mă interesează. M-a întrebat ce venit lunar am? Unde am muncit?  După cum a discutat cu mine, părea interesat  doar de venitul meu, nu de starea mea de sănătate.  I-am spus că nu am niciun venit şi că am în grijă trei nepoţi care sunt minori şi au nevoie de ajutorul meu. Am înlemnit când mi-a spus că după operaţie pot rămâne invalidă şi mă pot  pensiona de boală.  Fără nicio ruşine medicul anestezist mi-a cerut 200 de milioane (n.r. 20.000 lei). Îmi spunea, partea mea de anestezie este  200 de milioane, nu mă interesează ce face medicul chirurg, iar dacă nu îmi dai poţi să crăpi pe masa de operaţie. Am crezut că înebunesc când l-am auzit. Atunci am făcut un  scandal de  m-au auzit toţi pacienţii. I-am spus  că nu am venituri, dar el îmi cere 200 de milioane fără să-l intereseze starea mea de sănătate?! Un astfel de medic nu are ce căuta într-un spital. Nu am bani pentru medicamentele lunare care mă costă  700  de lei şi, cu ajutorul primarului, viceprimarului şi al preotului, le cumpăr lună, de lună.  Dacă aceşti oameni nu mă ajutau, de mult eram moartă.   Fără tratament nu pot să stau nicio zi, iar acest medic îmi cere atâţia bani. Când am început să fac scandal mi-a spus că a fost o glumă. Din cauza lui puteam să fac din alt preinfarct aşa de rău m-am supărat. Majoritatea medicilor din Făgăraş  mi-au spus că şansele să supravirţuiesc după operaţie sunt doar de  1 %.   Dacă eu mor, copiii ajung în grija statului şi nu îmi doresc acest lucru’’ a mai spus Elena Blaga.

 

Dr. Adrian Nicula: ,,Mi se pare o chestie absolut aiuritoare”

A fost contactat medicul anestezist despre care Elena Blaga spune că i-ar fi cerut 20.000 de lei pentru anestezie.  Explicându-i cazul, medicul Adrian Nicula s-a arătat şocat. După câteva secunde de râs, acesta a declarat: ,,Am foarte mulţi pacienţi, nu-mi aduc aminte de această persoană. N-am cerut niciodată cuiva ceva de când lucrez, de 3 ani de zile, în acest spital. Puteţi să întrebaţi pe oricine. Este mult mai presus decât morala mea profesională. Mi se pare o chestie absolut aiuritoare, 200 milioane, este o nebunie completă! Ei, pacienţii, spun tot ce vor, dar astfel de lucruri nu mă interesează pe mine, toate nebuniile pe care le spun pacienţii. Nu este relevant ce spun ei la anumite momente, dar e treaba dumneavoastră ca jurnalist să-i ascultaţi. Unde a făcut scandalul? În Terapie nu avem astfel de pacienţi. Dacă n-a fost în Terapie probabil n-a vorbit  cu mine, bate câmpii complet” s-a justificat  medicul anestezist, Adran Nicula.

Altă părere de la Sibiu

,,Pentru liniştea mea, am fost la o consultaţie la o clinică privată în Sibiu unde am prezentat  toate documentele medicale de la Spitalul Municipal Făgăraş. Medicul de la Sibiu mi-a spus că operaţia nu este complicată şi în câteva zile mă externează. Am întrebat care sunt şansele să supravieţuiesc şi a început să zâmbească, răspunsul a fost, nu sunt riscuri. Dacă aş avea bani, aş merge la operaţie  la Sibiu şi aş scăpa de  dureri şi de naveta la Spitalul Municipal Făgăraş.  Însă  nu am venituri şi sunt nevoită să fac  naveta cu ambulanţa  la Făgăraş unde îmi fac calmante şi apoi vin acasă’’ a mai spus femeia.

O zi de spializare: 812 lei

Pentru o zi de spitalizare femeia are de achitat la Spitalul Municipal Făgăraş suma de 812,40 lei:

  •  cheltuieli aferente spitalizării (tarif pe zi de spitalizare) 320,00 lei
  • alocaţie de hrană 15 lei
  • cheltuieli pentru medicamente pe perioada internării 54,87 lei
  • cheltuieli pentru materiale sanitare 51,525 lei
  • analize de laborator 371 lei
  • (Carla TATU)

1 COMENTARIU

  1. Nu se specifica despre ce operație e vorba . Dacă pacienta se referă la o intervenție de tip bariatric pentru tratarea obezității morbide de care suferă, atunci, da : acesta operație , in cazul dânsei, ar putea fi – eventual – realizată doar in câteva clinici private din țara. Prețul legal al unei astfel de intervenții, chiar si pentru asigurați, depășește binișor suma de 20 000 RON …. Probabil ca la asta se referea colegul din Fagaras !
    Părerea mea este ca dansa ar trebui sa încerce sa obțină recunoașterea stări de handicap accentuat in care se afla si – dacă nu are niciun venit – a unui ajutor social care i-ar rezolva si problema asigurării de boala !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here