•   Majorarea tarifului la gunoi cu 77%  i-a înfuriat pe făgărăşeni

  •  ,,Vom duce gunoiul în faţa primăriei şi nu vom plăti facturile” spun revoltaţi făgărăşenii

  •  Salco, societatea prin  care  aleşii locali îşi recompensează susţinătorii din campania electorală

Majorarea tarifului la gunoi cu 77%  este contestată cu vehemenţă de făgărăşeni. Sunt acuzaţi cei 11 consilieri care au votat scumpirea gunoiului,  primarul care a iniţiat procedura şi conducerea Salco Serv.  Făgărăşenii spun că  nu vor plăti facturile şi că vor duce gunoiul în faţa primăriei.  Scandalul Salco a început la sfârşitul anului trecut când conducerea societăţii patronate de CL Făgăraş a anunţat că va majora tarifele la salubritate. Iar când în plenul legislativului s-au prezentat  documentaţiile semnate de consiliul de aministraţie şi directoarea interimară, făgărăşenii au fost şocaţi să afle că tarifele se vor majora cu nu mai puţin de 77% pentru a supravieţui societatea, respectiv  de la 9 lei/persoană/lună la 14,5 le/persoană/lună, la care se  adaugă  şi o suprataxă denumită ,,cotă de dezvoltare” în cuantum de 1,22 lei/lună/persoană. Cu alte cuvinte făgărăşenii vor plăti  16 lei/lună/persoană. Fundamentarea acestui preţ este şi ea pusă sub semnul întrebării, mai pe româneşte întocmită pe genunchi, întrucât  cantitatea de deşeuri colectată şi anunţată de Salco este falsă. Mai concret, populatia Municipiului Făgăraş a generat în anul 2019 o cantitate de 791 tone/lună,  în 2020 s-a generat 630 tone/lună, iar în 2021, conducerea Salco anunţă că se va genera cantitatea de 3442 de tone/lună, de 5 ori mai mult gunoi decât în anul trecut. Consilierul local din mandatul trecut, Cosmin Poparad, a fost singurul care a luat la puricat situaţia Salco, apărând interesul cetăţenilor de a plăti un tarif realist, nu unul dictat de alte interese. Acesta a explicat  cum s-a ajuns în această situaţie, arătând evoluţia societăţii în perioada 2015-2020. De exemplu, în 2015 Salco înregistra o cifră de afaceri de 3,6 milioane de lei, iar în 2019 de 9,1 milioane de lei, profit de 196 mii lei  în 2015, iar în 2019 o pierdere de 8.932 lei, 58 angajaţi în 2015, iar în 2019 un numr de 123 angajaţi. Prin vocea unor consilieri locali, cetăţenii au cerut ca tariful să rămână   la 9 lei ca în anul 2020, dar o majoritate formată în plen a sfidat voia cetăţenilor.  Este o situaţie similară cuu cea  înregistrată în 2019, când primarul şi conducerea Salco au decis majorarea tarifului la 13 lei/lună/persoană călcând în picioare voinţa făgărăşenilor.   Chiar şi aşa  a contat votul a 11 consilieri locali prin care s-a stabilit taxa  de salubritate pe care să o achite făgărăşenii la acest început de an. Dar să le luăm pe rând.

 Grupul celor 11

În şedinţa de îndată convocată de primar în 6 ianurie 2021, începând cu ora 12.00, 11 consilieri locali  au arătat prin vot că apără interesul conducerii Salco Serv şi nu al cetăţenilor care i-a trimis prin vot în CL Făgăraş. Ei au votat majorarea tarifului la salubritate pentru cetăţeni la 16 lei plus TVA/persoană/lună, tarif format din taxa de 14,5 lei şi o cotă de dezvoltare de 1,22 lei.  Au votat pentru majorarea cu 77% a tarifului pentru gunoi următorii consilieri locali:

  • Popa Ovidiu-independent
  • Radu Biza- Partida Romilor
  • Colibaş- Partida Romilor
  • Magda Cenţiu-PNL
  • Iulian Lascu-PNL
  • Cerghizan- PNL
  • Valentin Clonţ- ProRomânia
  • Iuliana Aldea-ProRomânia
  • Klein Jjohans- FDGR
  • Şuteu Marilena- FDGR
  • Stengel Norbert-FDGR

Niciunul dintre consilierii locali care au ridicat mâna pentru a susţine proiectul de hotărâre iniţiat de primar nu s-a gândt la  buzunarul cetăţenilor, cu atât mai puţin la cei care au familii numeroase.

  •   Opersoană va plăti lunar 16 lei lus TVA, într-un an 192 lei plus TVA.
  •   Două persoane, lunar 32 lei plus TVA, anual 384 lei. De exemplu doi pensionari cu pensii minime (de 780 lei) vor plăti anual jumătate din pensia lunară pentru gunoi.
  •   O familie cu 5 copii, deci 7 persoane, va plăti pentru gunoi 112 lei plus TVA pe lună, într-un an 1344 lei plus TVA.
  •   O familie cu 8 copii, deci 10 persoane, lunar 160 lei plus TVA, într-un an 1920 lei plus TVA.

Deşi a existat opoziţie în plen care a propus ca tariful pentru salubritate să rămână 9 lei/persoană/lună, majoritatea n-a ţinut cont de această propunere venită de la consilierul local Lucian Cupu. În această şedinţă a Legislativului n-a mai apărut pe ordinea de zi propunerea  privind subvenţionarea tarifului de la bugetul local pentru diferenţa dintre 14,5 lei şi 9lei cât a fost în 2020.

Au votat împotrivă:

  • Cristina Paicu –USR-PLUS,
  • Cupu Lucian- PNL

S-au abţinut următorii consilieri

  •  Dan  Gavrilă  -PNL,Ştirbu-PSD,
  • Ludu-PSD,

Samaritenii din Legislativ

Consilierii locali Lucian Cupu şi Cristina Paicu, cei care s-au împotrivit şi au criticat atât în comisiile CL Făgăraş, dar şi în plen  decizia de a majora tariful la gunoi,  au depus la conducerea societăţii vineri, 8 ianuarie a.c., o solicitare scrisă în care au cerut să le fie ,,comunicate  cu celerite” mai multe documente. Solicitarea a fost depusă  în dublă calitate, de acţionari la Salco Serv şi de consilieri locali. Solicitarea semnată de cei doi aleşi locali coincide cu întrebările pe care făgărăşenii le-au adresat decidenţilor care au stabilt majorarea tarifului la gunoi, dar care au rămas fără răspuns din partea celor  vizaţi.  Conducerea Salco are obligaţia să răspundă punctual la această solicitare. O poziţie diametral opusă celor doi consilieri locali Cupu şi Paicu au avut-o însă consilierii  locali de la FDGR (3 indivizi) şi Partida Romilor (2 indivizi), care au fost la sediul Salco Serv dar nu pentru a cere explicaţii de la conducere  pentru a veni în sprijinul cetăenilor care i-au ales  ci la ,,raport”.  Cei doi consilieri locali au cerut de la conducerea Salco: contractul de delegare a serviciilor de salubrizare între Primăria Municipiului Făgăraş şi SC Salco Serv SA, împreună cu toate documentele care fac parte din Contract, inclusiv actele adiţionale rezultate ulterior semnarii contractului, statutul actualizat al Salco Serv, bilanţul Societăţii Salco Serv SA pentru anii 2016, 2017, 2018, 2019, componenţa Consiliului de Administraţie începând cu 01.01.2016 şi până în prezent, toate hotărârile Consiliului de Administraţie din perioada 01.01.2016 – 31.12.2020, organigrama şi grila de salarizare, statul de plată şi primele plătite în exerciţiile financiare 01.01.2016 – 31.12.2020, copie a contractului încheiat între SC Salco Serv SA şi firma ARC CONSULTING SRL dar şi cel  încheiat între SC Salco Serv SA şi SMART JOB HR, ce sume s-au încasat pentru reciclare, câte persoane sunt implicate în procesul de reciclare şi costurile efective pentru anul 2020, fişa client Primăria Făgăraş – copii ale facturilor emise de către Salco Serv SA către Primăria Făgăraş şi neplătite în perioada 01.01.2017 – 31.12.2020, care este gradul de colectare şi încasare a taxei de salubritate pentru anii 2019 şi 2020, numărul de persoane care deservesc serviciile de colectare, gestionare, transport deşeuri, de măturat stradal, tuns iarba, deszapezit, spălat carosabil, etc şi alte categorii de personal care există în Salco Serv SA, actele doveditoare a descărcării de gestiune a directorilor generali ai Salco Serv SA.din perioada 01.01.2017 – 31.12.2020, asigurarea parcului auto, inclusiv RCA, cuantumul amenzilor primite de SC SALCO SERV SA în perioada 01.01.2017 – 31.12.2020 şi dacă aceste amenzi au fost imputate salariaţilor din culpa cărora s-a primit amenda.

Şedinţa din 30 decembrie

Consilierii locali au fost convocaţi din nou în şedinţă, de data aceasta una de îndată, miercuri, 30 decembrie 2020, începând cu ora 14.00, pentru a vota din nou tarifele practicate de Salco Serv SA în anul ce urmează.   Se poate spune că a fost a doua încercare  a  Executivului şi a conducerii Salco de a obţine  votul consilierilor locali pentru majorarea tarifelor cu 77%.

  •    ,,Constat o lipsă crasă de profesionalism în redactarea acestui proiect de hotărâre. Lipsesc avizele comisiilor, lipseşte viza de legalitate a secretarului UAT Făgăraş şi raportul de specialitate. Nu se poate vota un astfel de proiect. Îmi pare rău că lipsesc unii colegi de la şedinţă la fel ca şi ieri, lipseşte primarul să explice situaţia. Când a ţinut ca preţul să crească la 13 lei spunea că dacă tariful Salco se reduce societatea nu poate funcţiona, ca după niciun an să reducă preţul la 9lei.  Şi el este un factor care a dus la situaţia economică dezastruoasă de la Salco, dar şi conducerea incompetentă. Nu voi asista la o astfel de situaţie, iar noi, cei de la USR-PLUS vom merge instituţional pentru a găsi soluţii pentru Salco. Refuz să votez şi părăsesc şedinţa” a spus Cristna Paicu.
  •   ,,Nu credeam să văd aşa ceva în consiliul local.  Ieri s-a votat amânarea  proiectelor de hotărâre  până când pe ordinea de zi va fi inclus un proiect de hotărâre care să cuprindă subvenţia de la bugetul local pentru diferenţa dintre tariful cerut de Salco, 14,5 lei/persoană/lună,  şi cel plătit de făgărăleni în acest an, 9 lei/persoană/lună. Constat că proiectul nu este aşa cum am cerut noi consilierii şi nici nu îndeplineşte condiţiile de legalitate” a spus Lucian Cupu.  Într-un final, toate proiectele de hotărâre au fost amânate pentru luna ianuarie.

 Şedinţa din 29 decembrie 2020

În şedinţa extraordinară a CL Făgăraş desfăşurată marţi, 29 decembrie a.c., începând cu ora 10.00, când s-au dezbătut tarifele propuse de Salco Serv pentru 2021,  au fost prezenţi 13 aleşi locali, lipsind  primarul şi secretarul. Cei 13 consilieri locali au colaborat şi au luat decizii în favoarea cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite.

  •   ,,Majorarea tarifului de salubrizare de la 9 lei la 14,5 lei să fie subvenţonată de la bugetul local” au stabilit consilierii locali.
  •   ,,Dacă nu găseşte Executivul banii necesari, îi vom găsi noi” a spus consilierul local PNL  Lucian Cupu.

Din banii făgărăşenilor ar trebui acoperită o sumă lunară de 154.000 lei, dacă se ţine cont de datele prezentate de Primăria Făgăraş, respectiv numărul de abonaţi la Salco, aproximativ 28.000 persoane.  Acest număr mare de abonaţi a fost înregistrat abia după ce încasarea taxei de gunoi de la populaţie a fost preluată de Primăria Făgăraş, care i-a obligat pe toţi cetăţenii plătitori de  taxe şi impozite să devină abonaţi la salubritate, indiferent dacă locuiesc sau nu în municipiu.

  •   ,,Ni se cere nouă acum să ne asumăm situaţia dezastruoasă de la Salco Serv când angajaţii primăriei  au justificat  că este oportună scăderea tarifului în 2020 la 9 lei de la 13 lei. Explicau atunci  prin reducerea cantităţii de deşeuri depusă la FINECO, prin reducerea personalului.  Au fost numiţi 5 directori la Salco în 4 ani, şi-au dat demisia, dar niciunul n-a răspuns pentru ceea  ce s-a întâmplat acolo.  Noi ca şi acţionari, consilierii locali  am depus un jurământ în faţa cetăţenilor, nu a primarului. Consiliul de administraţie a luat vreo măsură? Ne cereţi ca să mergem înainte dar cu aceiaşi oameni care au lăsat o gaură în economia Salco. Trebuie să restrângeţi activitatea strict la gunoaie” a spus consilierul local Lucian Cupu.
  •   ,,Vreţi un oraş curat sau taxe ieftine? Ori s-a decis corect cu 9lei sau acum cu 14 lei? Nu s-a lămurit încă. Când s-a greşit, anul trecut sau acum? Cine a greşit să suporte consecinţele” a spus Johannes Klein, consilier local FDGR, dar care ulterior s-a răzgândit susţinând majorarea tarifului.
  •  ,,Tariful de 13 lei/persoană a avut un impact mare asupra cetăţenilor care au cerut repetat scăderea tarifului. Pe ce s-a bazat scăderea la 9 lei? În 2020,  Primăria şi Salco au  venit cu o nouă fundamentare. A fost electoral?” a spus Iulian Lascu, consilier local PNL, care ulterior s-a răzgândit susţinând majorarea tarifului.
  •  ,,În 30 ianuarie 2019 tariful s-a majorat cu 55%. În decembrie 2019 s-a stabilit scăderea tarifului cu 30%, iar azi veniţi şi susţineţi o majorare de 77%. Este o evoluţie în zig-zag. Este o lipsă de asumare a primăriei care nici măcar n-a convocat şedinţa şi nici nu sunt prezenţi aici reprezentanţii ei. La Salco au schimbat 5 directori care nu răspund pentru deciziile lor. Tariful mărit trebuia să fie pus spre consultare publică. În altă ordine de  idei, taxa de economie circulantă  ar putea fi subvenţionată de primărie. Totul ţine de programele implementate de primărie care n-au fost realizate.  De ce s-a recurs la această fluctuaţie de tarif, electoral nu? În plus veniţi cu o achiziţie de 6 Dacii noi. Propun  înfiinţarea unei comisii care să urmărească pas cu pas activitatea Salco Serv şi a conducerii acesteia, directori şi consiliul de administraţie” a spus senatorul Irineu Darău.
  •  ,,Nu avem tarife aprobate de CL, nu ridicăm gunoiul în ianuarie” ameninţa  directoarea interimară de la Salco, încălcându-şi atribuţiile.
  •  ,,Tariful de 9 lei a fost greşit. Un director şi-a dat demisia, pe altul l-am demis noi. Am făcut tot ce am putut pentru ca societatea să funcţioneze. Nu ştiu a cui este vina, trăim în România unde totul se scumpeşte, ce să facem? E atât de simplu!” a spus Nicoale Bogdan, preşedintele CA de la Salco din 2016-prezent, fiul fostului consilier local Ioan Bogdan (2016-20202).

Pe ce se duc banii Salco

Situaţia economico-financiară a Salco Serv SA este una dezastruasă,  aproape de faliment, aşa cum reiese din raportul  întocmite de firma de audit angajată de Salco cu acordul primăriei, SMART JOB HR SRL din Braşov patronată de Maria Suciachi, persoană care de la 1 decembrie 2020 este numită director interimar la socetatea Salco.  Documentul arată o rată  de îndatorare a societăţii de 70%,  dar şi cheltuieli care depăşesc cu mult veniturile realizate. Venituri pe primele 6 luni din 2020 au fost de  3.597.977 lei, iar cheltuielile de 4.504.317 lei, înregistrându-se astfel o pierdere de 906.304 lei.    Pe de altă parte, creanţele firmei însumează  3.727.572 lei, mare parte din sumă, 2,5 milioane de lei,  însemnând serviciile prestate pentru Primăria Făgăraş (întreţinere zone verzi, măturat stradal) şi neplătite. Cele mai mari cheltuieli  le are societatea cu salariaţii, nicidecum cu serviciile de salubritate pe care le prestează.  70,47% din veniturile companiei se duc pe salarii, plata orelor suplimentare, bonusuri.

  • Cheltuieli legate de personal:  535.807 lei din care tichete de masă 159.769 lei şi  tichete cadou- 26.700 lei
  • Combustibil- 238.366 lei
  • Piese de schimb- 48.625 lei
  • Alte materiale comsumabile (nu se specifică în raport ce fel de cheltuieli)- 248.635 lei
  • Apă ş energie- 36.183 lei
  • Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii- 17.968 lei
  • Protocol, reclamă şi publicitate- 14.483 lei
  • Servicii executate deterţi- 57.274 lei
  • Chirii, redevenţe, locaţii de gestiune- 49.023 lei
  • Depozitare rampă- 435.716 lei
  • Contribuţie către economia circulantă- 436.618 lei
  • Amortizarea imobilizărilor- 122.925 lei

Angajaţi fără număr….

O altă problemă ivită ca urmare a unui management defectuos, dar şi a fenomenului ,,pile şi relaţii”  se referă la  numărul salariaţilor.  De exemplu, în iulie 2020 erau 137  angajaţi faţă de luna ianuarie 2020 când erau 112 sau faţă  de iulie 2019 când erau doar 106. Salariul mediu  pe societate era de 2865 lei. Dacă urmărim istoricul firmei, în  2015 erau  69 de angajaţi, în 2017 erau  87 posturi ocupate, angajaţii prestând aceleaşi servicii. Pentru 2021, conducerea societăţii prevede un număr de 137 de contracte de muncă permanente, 22 de contracte de muncă sezoniere, 6 contracte de mandat (membri CA, preşedinte şi secretar) şi 3 contracte de conducere.

Salco îngroapă şi morţii

Reorganizarea societăţii, aşa cum a propus conducerea, presupune şi  înfiinţarea unui serviciu nou. Este vorba despre ,,Serviciu pentru cimitir”  aşa cum a fost denumit acesta în documentele aprobate de adunarea generală a acţionarilor organizată la începutul acestei luni. Pentru fiecare dintre sectoarele de ativitate, au fost propuse şi aprobate în AGEA  investiţiile necesare  şi fondurile aferente acestora.

  • Sectorul colectare deşeuri- 3,224,000 lei
  • Sectorul domeniul public-măturat -178,500 lei
  • Sectorul domeniul public- întreţinere spaţii verzi – 410.000 lei
  • Sectorul domeniul public-deszăpeziri – 479.000 lei
  • Sector  sortare deşeuri în Combinat – 1.280.000 lei
  • Serviciul dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare – 14.800 lei
  • Serviciu pentru cimitir – 69.000 lei

Serviciile funerare ale Salco însesmnă: executat groapă zidită, capac loc înhumare, cavou subteran- lei/loc (conform deviz), montat monument funerar/bordură (conform deviz), înhumare în pământ/cavou/groapă sau deshumare-   150 lei

 Aproape de faliment dar îşi cumpără 6 Dacii Doker

Pe lista investiţiilor propuse de conducerea Salco din banii făgărăşenilor, respectiv cota de dezvoltare, se află şi 6 autoturisme Dacia Doker noi. Aşa cum a explicat conducerea companiei, maşinile vor fi folosite pentru marketing şi conştientizarea populaţiei pentru colectarea selectivă. Nu mai puţin de 73.620 euro se vor cheltui pentru aceste maşini care vor ajunge la şefii de sectoare. Se va mai cumpăra şi o vidanjă cu 23.517 euro. În condiţiile în care maşinile de gunoi sunt vechi şi necesită reparaţii foarte des.

 (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here