Dispensarul TBC de la Spitalul Municipal Făgăraş s-a închis de marţi, 12 ianuarie 2021, după ce managerul unităţii spitaliceşti, Mihaela Pandrea, n-a vrut să mai  prelungească, şi în acest an, contractul de muncă pentru singurul medic care lucra aici, medicul primar pneumolog Gheorghe Lupu. Astfel că  sutele  de bolnavi cu afecţiuni pulmonare din Ţara Făgăraşului sunt obligaţi de acum să-şi caute servicii medicale la alte dispensare  din judeţ sau din alte oraşe. Am încercat să aflăm motivul pentru care dispensarul a fost închis de la managerul Mihaela Pandrea, dar aceasta nu a răspuns la telefon, dar nici nu primeşte pe nimeni la biroul ei, iar pe pacienţi i-a trimis la primar.

Un pacient: ,, Am fost la doamna directoare și a spus că nu poate să ne ajute, să mergem la domnul primar”

,,Sunt o persoană cu probleme de sănătate la plămâni și nu pot să rezolv problema deoarece conducerea spitalului nu dorește să prelungească contractul de muncă al doctorului de specialitate. În concluzie nu mai avem doctor la TBC. Am fost la doamna directoare și a spus că nu poate să ne ajute, să mergem la domnul primar. E normal în criza asta să nu avem un doctor pentru plămâni în Făgăraș,  să fim trimiși la Brașov? De ce nu are voie să prelungească contractul,  nu mai cunoaște domnul doctor meserie? Vă rog să vă implicați un pic să știm și noi ce să facem.  Nu vreau sa aflu de pe lumea cealaltă cine lucrează la TBC, la Făgăraș!” a spus un pacient.

Medicul Gheorghe Lupu: ,,În loc de explicaţii, managerul mi-a închis telefonul”

L-am contactat pe medicul primar pneumolog Gheorghe Lupu care deservea dispensarul TBC de la Făgăraş pentru a afla ce s-a întâmplat şi ce vor face bolnavii TBC.

  • ,,Când am venit luni, 11 ianuarie a.c.,  la cabinet, erau vreo 10 pacienţi care veniseră la tratament.  Mi s-a spus  să merg la conducerea spitalului. Am mers la manager să-i urez  la mulţi ani aşa ca de început de an, dar dânsa mi-a spus să verific la Resurse umane  dacă mi s-a prelungit contractul. Am mers acolo la fete, iar ele mi-au spus că nu este nicio problemă. Am sunat-o pe doamna manager să-i spun  şi să-i cer prelungirea contractului aşa cum fuseseră înţelegerea atunci când m-au rugat să vin la Făgăraş. Mi-a spus că nu se mai prelungeşte şi mi-a închis telefonul. Am sunat-o de vreo 10 ori să-i cer să-mi spună  de ce nu se prelungeşte contractul, ce motive ar fi, dar n-a mai răspuns la telefon. L-am sunat şi pe primar, aşa cum am fost sfătuit, dar n-a răspuns la telefon. Când m-am întors la cabinetul TBC, pacienţii mă aşteptau să-i consult, să le prescriu tratamente. Le-am dat doar sfaturi pentru că nu mai aveam parafa, nemaiavând contract. Atunci am plecat la Braşov. Cabinetul TBC din spital a rămas acum fără medic, iar pacienţii fără tratamente” a spus medicul primar pneumolog Gheorghe Lupu.

Dispensarul are un post de medic, 3 asistente, un îngrijitor şi un registrator medical

Dispensarul  TBC este finanţat printr-un program special direct de Ministerul Sănătăţii. La cabinetul din spitalul din Făgăraş exista un singur medic şi 5 angajaţi. Mare bucurie şi speranţă a fost pentru pacienţii cu afecţiuni pulmonare din Ţara Făgăraşului când medicul Gheorghe Lupu a venit la Făgăraş din luna noiembrie 2020.

  • ,,Conducerea spitalului m-a rugat să preiau pacienţii şi să vin la Făgăraş. Mi s-a încheiat un contract pe două luni, noiembrie şi decembrie 2020. În aceste două luni am avut peste 100 de pacienţi.  Urma  să-mi fie prelungit contractul şi în 2021. Am avut concediu până pe 3 ianuarie, dar am  cerut managerului, cerere,  să-mi aprobe o prelungire de câteva zile. Am revenit la spital luni, 11 ianuarie,  când am aflat  decizia managerului” a mai spus medicul primar pneumolog Gheorghe Lupu.

Conform site-ului spitalului, activitatea dispensarului  este coordonata de către un medic specialist, Riza Adina Stefania,  3 asistente medicale,1 ingrijitoare şi 1 registrator medical. Dr. Riza nu mai lucrează însă la acest dispensar fiind în concediu de maternitate, aşa cum spune dr. Gheorghe Lupu. La dispensarul TBC se efectuează ,,tratament curativ şi preventiv, anchete epidemiologice, controale periodice populaţiei arondate”. Aşa cum susţin surse din spital, angajaţii de la acest dispensar au fost repartizaţi la alte secţii.

  • ,,Li s-a cerut să scrie cum s-au descurcat fără medic, dar ei au preferat să-şi ia concedii găsind că nu este o situaţie normală ceea ce se întâmplă” au spus aceleaşi surse.

Pacienţii  rămaşi fără tratamente s-au dus   la managerul spitalului  

  •   ,,Ni s-a spus că va veni un medic de la Braşov 3 zile pe săptămână” a spus un pacient. Medicul Gheorghe Lupu spune însă că nu va veni niciun medic de la Braşov pentru că nu are cine, iar explicaţia managerului nu este fondată.
  •   ,,M-am dus la manager, dar nu  m-a primit. La telefon mi-a spus să-l întrebăm pe primar ce se întâmplă cu dispensarul TBC de la spital” a spus un alt pacient.
  • ,,Managerul nu primeşte pe nimeni la birou, stă ascunsă acolo. Nimeni nu are voie să intre la ea” spun pacienţii.

 

Telefonista spitalului: ,,Cabinetul este închis pentru că nu mai avem medic”

Am sunat la spital şi am cerut la Dispensarul TBC.

Reporter: Vă rog  să-mi faceţi legătura la cabinetul TBC

Telefonista: Îmi pare rău, dar nu este nimeni acolo, cabinetul este închis pentru că nu mai avem medic

Reporter: De  când este închis cabinetul?

Telefonista: De ieri sau de azi, nu ştiu

Reporter: Şi ce le spuneţi pacienţilor care sună?

Telefonista: Dacă nu este grav le spun să revină săptămâna viitoare sau mai încolo, iar dacă este grav să meargă spre Braşov sau în altă parte. Nu ştiu ce să vă spun altceva. Multă sănătate vă doresc!

Aşteptăm o explicaţie de la conducerea spitalului din Făgăraş pentru situaţia creată la Dispensarul TBC. Vom reveni. (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Doctor Pandrea… Pandemia asta… e cam increzuta in ultima vreme…De abia asteptam audit si la spital…ca sa vedem cum a invartit situatia in cateva luni de pandemie…/// Toti banii primariei s-au virat miliarde bune la spital dar nu se vad rezultate… ///numai cinism!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here