Ana Maria Opriş  împreună cu patru dintre copiii ei minori au locuit timp de un an în clădirea din cartierul Combinat din Făgăraş  al cărui tavan s-a prăbuşit.  S-a mutat cu o săptămână înaintea  incidentului.  A mai locuit în respectiva clădire, tot fără acordul proprietarului,  încă un tânăr, dar şi acela se mutase.  Clădirea, care s-a vrut a fi un centru social destinat persoanelor defavorizate de etnie romă din cartier, se deteriorase de mai multă vreme şi chiar da semne de prăbuşire, aşa cum afirmă locatarii din zonă,  dar nimeni n-a luat nicio măsură.  Aşa se face că  zilele trecute a cedat tavanul, urmând şi alte părţi din clădire.  Văzând că nicio autoritate nu  se implică, locatarii din zonă s-au apucat de demolat. Miercuri, 3 martie 2021, oamenii, cu mic cu mare, s-au apucat de dezmembrat ziduri pentru a valorifica materialele  pentru încălzirea  bărăcilor în care locuiesc.  Un constructor ar spune că s-a făcut demolarea fără costuri şi astfel se eliberează terenul.

Cu cinci copii, dar fără locuinţă

Ana Maria Opriş are 26 de ani şi are 5 copii, cel mai mic abia împlineşte un an. Nu are venituri şi trăieşte din alocaţiile copiilor şi din ce câştigă soţul ei din munca cu ziua.  ,,Nu am locuinţă şi stăm pe unde putem. Copilul meu cel mare, de 9 ani, stă cu mama mea, ceilalţi patru stau cu noi. De un an de zile am intrat în clădirea aceasta şi am ocupat o cameră. Nu era apă, curent, căldură. Ne-am bucurat că avem un acoperiş deasupra capului.  Am simţit că  nu mai este sigură clădirea şi ne-am mutat în garsoniera   surorii mele. Cu o săptămână înaintea prăbuşirii tavanului ne-am mutat. Cădeau zidurile pe copiii mei! Am cerut de la primărie o locuinţă, dar nu m-au ţinut de vorbă. Nici Cosmin de la Partida Romilor  care este angajat la primărie n-a vrut să mă ajute. Cererea mea este înregistrată la Primăria Făgăraş de 4 ani. Sunt camere libere, dar mie n-au vrut să-mi repartizeze una” se plânge Ana Maria.

Construcţie de 2,2 milioane de lei din banii publici, fără autorizaţie

Clădirea  a fost construită în 2010 cu fonduri de la Consiliul Judeţean Braşov. În proiect avea ca destinaţie ,,centru social pentru persoanele defavorizate de etnie rromă” pentru care s-au cheltuit nu mai puţin de 2,2 milioane de lei din banii publici. Niciodată n-a fost dat în folosinţă acest centru, n-a fost racordat la apă, curent şi gaz. Etajul era compartimentat pentru locuinţe, iar parterul pentru spaţii comerciale.   La un simplu calcul constatăm că metrul pătrat al construcţiei a ajuns la   aproximativ 5.000 euro. Mai mult, construcţia a fost  edificată pe terenul altui proprietar, nu al Judeţului,  şi fără autorizaţie de construcţie. Clădirea  cu geamuri termopan, uşi solide, trona într-un cartier cu bărăci, mizerie şi sărăcie.  Oricum, din 2010 până în prezent a fost lăsată de izbelişte, deşi locatarii de aici nu au locuinţe.   Nicio autoritate nu s-a mai interesat de ea, nici CJ Braşov nici Primăria pe al cărui teren este edificată.

 

Proiect POCU, doar la mod declarativ

Prin 2017,  Primăria Făgăraş  vorbea de un proiect european în valoare de 6 milioane de euro, destinat categoriilor defavorizate din cartierul Combinat şi Galaţi   ,,Se va investi într-un centru multifuncţional, 500.000 euro, unde vor funcţiona cabinete medicale unde se vor angaja 2 medici, un centru social pentru persoane defavorizate. Se va înfiinţa un birou de stare civilă care se va ocupa de actele de stare civilă ale locatarilor pentru că mulţi dintre ei nu au buletine şi certificate de naştere. Se vor organiza cursuri pentru antreprenoriat, iar din fondurile proiectului vor fi finanţate 50 de planuri de afaceri ale oamenilor din aceste cartiere. Vor fi 650 de persoane ca beneficiari direcţi ai proiectului, dar în realitate vor avea beneficii mult mai multe persoane. Tot prin acest proiect se vor reabilita blocurile 6 şi 12 din cartierul Combinat. Vom avea şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele vârstnice. Proiectul s-a depus, o lună va fi în evaluare după care se va implementa” a spus atunci primarul. Proiectul respectiv n-a fost realizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here