La modul declarativ, Primăria Făgăraş ar fi investit în Secţia de Pediatrie  2,86 milioane de lei din bugetul local,  spitalul  290.000 de lei pentru  dotarea cu mobilier şi aparatură, iar din  surse externe, ONG-uri, srl-uri, s-ar mai fi adăugat   donaţii de  vreo 153 de mii de lei. Dar factorii de decizie din Primăria Făgăraş  n-au prezentat niciodată un desfăşurător al lucrărilor şi al modului în care s-au cheltuit aceşti bani.  N-au prezentat  explicaţii nici asupra întârzierii exagerat de mult pentru realizarea investiţiei, vreo 11 ani, din 2010 până în prezent. Nu s-a făcut vorbire nici de autorizaţia ISU, documentul în vogă în ziua de astăzi după evenimentele nefaste înregistrate în spitalele româneşti.  Pediatria se va muta în sfârşit în pavilionul central , anunţul fiind făcut prin organizarea unei inaugurări  cu fast de către primărie şi spital pigmentată cu numeroase laude.

Istoricul investiţiei  

S-a vorbit despre mutarea secţiei de Pediatrie încă din anul 2010, când a fost întocmit un plan de conformare, iar mai apoi s-au realizat studii şi proiecte, care au golit bugetul local.

  •    Când era manager Laurean Gheţea, până prin 2016, acest proiect  trebuia implementat,  dar  nu s-a deschis vreun şantier.
  •  I-a urmat managerul Adina Ursu, care vorbea cu multă convingere că Pediatria va funcţiona în noua locaţie până la sfârşitul anului 2016, apoi a anunţat că  investiţia va trece în anul următor, 2017. ,,Mutarea secţiei de Pediatrie în spital se amână pentru anul viitor. Pentru această lucrare Primăria Făgăraş ne-a alocat suma de 400.000 lei, dar am decis să returnăm banii pentru că nu avem timpul necesar pentru a întocmi proiectul, pentru a face achiziţii publice, licitaţii şi lucrările efective. Mutarea Pediatriei presupune construirea unei rampe de intrare în noua locaţie, amenajarea unei alei de acces spre secţie, şi amenajarea spaţiilor necesare desfăşurării activităţii medicale. Pediatria va fi mutată, conform proiectului, la parterul spitalului şi la etajul I unde a funcţionat farmacia. La parter va fi un cabinet de consultaţii, Ambulator şi Urgenţe, iar la etaj vor fi saloanele pentru pacienţi” declara managerul Adina Ursu în 2016. Numai că acest manager a fost demis în octombrie 2016.
  •  A fot adus la conducerea spitalului de către actualul primar  italianul Erik Coccheti. Nici el nu a mutat Pediatria, mereu invocând necesitatea schimbării proiectului tehnic. Şi managerul italian a fost demis.
  •   A fost numit la spital un nou CA şi  o nouă echipă managerială, în toamna lui 2017.  Dar Primăria Făgăraş a preluat atunci investiţia în sarcina sa. CA de la spital a emis o hotărâre la  30 octombrie 2017 care prevedea (nimic nou) ,,relocarea secţiei din clădirea amplasată pe strada D-na Stanca nr. 93 în clădirea Spitalului Municipal şi Policlinică-Ambulatoriu, respectiv tronsoanele C1 (parter şi etaj), C4 (parter şi etaj I) şi C6 (etaj 1)”.
  •  Abia în februarie 2018, proiectul privind mutarea Secţiei Pediatrie în pavilionul central al Spitalului Municipal Făgăraş a ajuns pe masa CL Făgăraş care l-a aprobat cu unanimitate de voturi, alocând banii necesari pentru această investiţie,   1.800.000 lei.   Indicatorii tehnico-economici ai proiectului aprobaţi în Legislativ stipulau: proiectarea şi asistenţa tehnică- 420.039 lei, lucrările de bază, 3.589.673 lei şi constau în rezistenţă- 191.514 lei, arhitectură- 662.761 lei, instalaţii- 486.052 lei; dotări- 2.249.346 lei, alte cheltuieli- 830.981 lei.
  •   Mariana Câju, preşedintele CA al spitalului, avansa, în 2018,  un termen pentru finalizare, vara anului 2019. ,,Până în vara viitoare (n.r. 2019) Pediatria va funcţiona în noua locaţie, la etajul I al spitalului. Proiectul iniţial a suferit câteva modificări care vor fi aprobate şi de DSP”. Au urmat şi alte promisiuni, dar niciuna n-a fost respectată.

Licitaţii una după alta

Prima licitaţie a fost demarată în 17 aprilie 2018 când anunţul a fost ridicat pe SEAP, dar nu s-a înscris nicio firmă.  A doua încercare a fost în 13 iunie 2018. Au urmat şi altele, iar într-un final a fost desemnată  o firmă din Cluj.  Investiţia avea prevăzut un buget în valoare de 1.800.000 de lei şi consta în lucrări de amenajare a spaţiilor din pavilionul central al spitalului. Întocmirea proiectului a costat 54.145 lei.    Cu toate acestea lucrările n-au început.  Investiţia de la pediatrie s-a realizat cu fonduri de la bugetul local, iar sume de bani  au fost repartizate în fiecare an, începând cu 2016, dar banii au fost redistribuiţi de fiecare dată pe alte cheltuieli întrucât proiectul nu era finalizat. Şi în 2018   suma alocată  a fost redistribuită prin rectificări bugetare repetate altor lucrări. De exemplu, la rectificarea de buget aprobată de CL Făgăraş în şedinţa din luna noiembrie 2018, suma de 1.186.000 de lei a fost luată de la  Pediatrie şi repartizată  altor capitole de buget. Apoi, în plenul din luna decembrie 2018, pentru investiţia de la Pediatrie a fost realocată suma de 1.205.000 lei.  Anul trecut a fost suplimentat însă bugetul iniţial cu fonduri prevăzute la realizarea Ocolitoarei. ,,Făgărăşenii aşteaptă o prezentare a cheltuielilor de la peditrie, aşa cum am cerut şi noi consilierii locali, dar încă n-am primit aceste informaţii din Primăria Făgăraş” au declarat unii consilieri locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here