Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba.

S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

M-a impresionat recent un călugăr bătrîn de la Mănăstirea Neamţ. Sta neclintit lîngă altarul bisericii şi privea iscoditor la un alt călugăr ce număra banii încasaţi din vînzarea obiectelor înşirate pe o masă. Erau oameni ce plăteau pomelnice, slujbe pentru diverse nevoi, cumpărau lumînări…oferta era bogată. Cu răbdarea specifică vîrstei, călugărul bătrîn a aşteptat să-şi termine călugărul precupeţ contabilitatea pentru a-i spune ce dorea. ,,Nu vă mai săturaţi de bani! Contabili trebuia să vă faceţi!” Era mîhnit bietul călugăr bătrîn, iar cu privirea pierdută în gol se gîndea, aşa cum a spus mai tîziu, la ce ar fi făcut Domnul Iisus dacă ar fi fost acolo. ,,Să aveţi credinţă în Dumnezeu şi Iisus. Voi trebuie să vă rugaţi mai mult decît o facem noi, aici, pentru voi. Asta este credinţa!” mi-a spus în treacăt călugărul cînd am legat un dialog cu el. Cred că dacă acel călugăr bătrîn ar fi văzut teatrul din faţa altarului de la biserica din Prahova, i-ar fi alungat de acolo. S-au depăşit limitele bunului simţ şi cei care ar trebui să fie un exemplu pentru oamenii simpli nu mai sînt. Preoţii (nu vreau să generalizez pentru că mai sînt şi excepţii) alterează bunul mers al societăţii noastre prin transformarea bisericii în magazin comercial. La Catedrala din Iaşi, în zona unde sînt amplasate moaştele Sfintei Paraschiva, este o fabrică de bani. Stau trei preoţi acolo care încasează bani. Nu contează ce vrea omul care ajunge lîngă raclă, important este să-i ia banii. Într-o viteză nebună, se miruieşte, se preiau pomelnice, se explică tipul slujbelor, se transformă în slujbă orice dorinţă sau nevoie ar avea omul.

Am participat la manifestările organizate recent de Asociaţiunea ASTRA în Ţara Făgăraşului. Au fost personalităţi marcante ale culturii române, au fost preoţi, au fost aleşi locali. S-a creat o atmosferă de care înaintaşii ASTREI ar fi fost mîndri. Un cadru în care derapajele nu-şi puteau face loc. Şi-au dat mîna preoţii de confesiuni diferite, care în alte condiţii n-ar fi făcut-o.

Dar ceea ce s-a întîmplat la biserica din judeţul Prahova prevesteşte apocalipsa. Cel rău îşi făcuse loc în casa Domnului folosindu-se de cei care se consideră trimişii lui Dumnezeu pe pămînt. Nici domnitorii ţării sau regii nu şi-au permis aşa ceva, deşi erau (aşa se zice) unşii lui Dumnezeu pe pămînt. Poate vreo domniţă (o Evă) şi-ar fi permis să negocieze cu boierii vreo trădare în biserică, altcineva, nu! Biserica este sacră! Şi culmea, conducerea BOR spune că este legal ce s-a întîmplat în ograda ei. Dar nu este moral! Atunci ne mai mirăm că există români care merg în genunchi pentru a atinge vreo icoană făcătoare de minuni? Sau că se înghesuie prostimea să atingă moaşte? Sau că fac donaţii la biserică deşi n-au bani de mîncare?

Mîntuirea nu vine de la preoţi, este clar! Mîntuirea nu depinde de cît de des mergem la biserică, de cîte pomelnice plătim, de cîte donaţii facem la biserică sau cîte lumînări aprindem, sau de cîte zile postim afişînd public, şi exemplele ar putea continua. Cred că mîntuirea vine ca urmare a faptelor noastre faţă de noi şi de semenii noştri. De bună seamă, rugăciunea ajută, dar una sinceră şi din suflet, pe care o putem face trăgînd uşa în urma noastră şi punînd genunchii în pămînt. Nu neapărat în biserică, la altarul pîngărit de politicieni laolaltă cu unii preoţi.

Referendumul naşte şi el controverse şi multe suspiciuni, dar face toţi banii alocaţi din buget. Minciună şi degradare morală pe toate planurile. Asta aşa, ca de Centenar!

Un PS: Tricolorul atîrnat de masa amplasată în faţa altarului la care s-au înşirat inşii momentului era pus greşit! Roşu în stînga în loc de albastru. Astfel de inşi calcă în picioare pînă şi însemnele naţionale. Şi vorbesc despre Marea Unire şi despre Centenar! (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here