dav

L Deşi are nume de personalitate, strada Radu Anton Roman nu are utilităţi

L În acte această stradă s-a născut de 7 ani, dar în realitate este doar o bucată de uliţă prăfuită

L Propritarii de case   nu ştiu care este strada Radu Anton Roman unde figurează ei

 

Extinderea cartierului Meltea din Făgăraș naște și astăzi dispute,  deşi s-a realizat încă din anul 2011 cînd s-a adoptat de către plenul legislativului   local HCL 120 din 28 iulie 2011. Terenul arabil extravilan  în suprafaţă de 15.200 mp devenea atunci  teren intravilan pe care se puteau  construi, legal,  locuinţe. Cel puţin aşa arăta  PUZ-ului întocmit în baza  proiectului nr. 63/2010 asumat de Mărcănaşu Loredana, ca beneficiar.    HCL 120 stipula la art. 2 că utilităţile în cartierul nou format cad în sarcina beneficiarului. Au trecut de atunci 7 ani, terenul a fost parcelat şi o parte vîndut, iar noii proprietari şi-au ridicat case, dar utilităţile se mai lasă încă aşteptate. Unii dintre ei s-au mai descurcat, c-aşa e la noi, în timp ce alţii mai bat şi astăzi pe la uşile instituţiilor pubice pentru a avea apă, canal, curent şi gaz metan în noile case.  Aşa se face că mai multe case de aici nu pot fi locuite, iar proprietarii continuă să fie chiriaşii altor proprietari.   Asta în condiţiile în care plătesc impozite şi taxe pentru proprietăţile lor.

Uite strada, nu e strada

Depăşind blocurile din Tudor Vladimirescu pe Eprubetei , strada nu mai este asfaltată, dar se continuă pe drum pietruit  pînă la dig. Perpendicular pe Eprubelei sînt trei străzi,  Nouă, Ion Gavrilă Ogoranu şi Virgil Fulicea, tot pietruite.  Aceste străzi nu se continuă însă pînă la Olt ci se opresc după vreo 500 m, unde  locatarii au bătătorit terenul şi i-au dat forma unei străzi. De la aceasta, perpendicular, este o altă stradă botezată de Primăria Făgăraş, Radu Anton Roman.  În documentele  Primăriei Făgăraş pe strada Radu Anton Roman  îşi au casele  4 familii, Cociş la 1B, Cojocar la 1A, Gozgar la nr. 1 şi Silea la nr.3. Conform PUZ-ului aici mai sînt alte peste 10 parcele care însă nu au numere şi pe care nu sînt construite case. Liliana Boer susţine că fiecare dintre proprietari  are ieşire la strada Radu anton Roman. În realitate, Cociş nu are ieşire la stradă ci la acea arteră formată de locatari, la care arhitectul îi spune ,,Canal”. ,,Toţi au ieşire la Radu Anton Roman, aşa arată în acte. Lui Cociş trebuia să-i asigure accesul cel de la nr. 1A” spune cu convingere arhitecta Boer. În realitate, cei patru spun tot cu convingere că strada Radu Anton Roman este de fapt strada pe care primăria o numeşte ,,Canal”.

Strada Radu Anton Roman, o uliţă de ţară

Strada Radu Anton Roman nu arată precum un drum  de municipiu, ci mai degrabă ca o bucată de uliţă de ţară, prăfuită cînd e cald şi impracticabilă cînd plouă sau cînd sînt nămeţi. De pildă, Marius Silea de la nr. 3 a adus pe cheltuiala lui cîteva remorci de pietriş pe care le-a pus pe  drum pentru a putea intra la proprietatea lui. Iar după casa lui se întinde teren agricol  pînă la Olt pe care pasc oi şi vaci. Pe strada Radu Anton Roman, cea din acte, nu există curent electric, gaz metan  şi nici reţea de apă sau canalizare.

Birocraţia a îngropat utilităţile

Conducta de apă s-a oprit pe strada ,,Canal”, reţeaua electrică s-a oprit pe strada Nouă, iar cea de gaz pe strada  Nouă sau pe Virgil Fulicea. Pentru a avea utilităţi, familiile Gozgar şi Silea trebuie să dispună de reserve băneşti considerabile, dar şi de nervi pentru a face faţă birocraţiei. L-am găsit pe Marius Silea la Primăria Făgăraş pentru a obţine autorizaţia de construire pentru branşamentul de apă. Avea dosare sub braţ, dar era copleşit de numărul documentelor cerute de Biroul de Urbansm din Primăria Făgăraş care invoca prevederile legale. Gozgar a renunţat să mai bată la uşi pentru a beneficia legal de utilităţi, dar  Silea a realizat pe cheltuiala sa reţeaua de apă stradală şi branşamentul la casa sa, iar pentru a-i curge apa la robinet în locuinţă Apa Canal Sibiu SA  i-a cerut autorizaţia. Probabil este singurul pentru că ceilalţi au fost sprijiniţi de societate.

Pas la current electric şi gaz metan

Pentru a avea reţea electrică, lucrurile sînt mai complicate şi mai costisitoare. Societatea de distribuţie impune amplasarea unui transformator care costă cel puţin 30.000 euro, după cum susţine arhitectul şef din Primăria Făgăraş. ,,Nu vreau să mai locuiesc în chirie, am făcut o investiţie mare pentru a locui la casă cu familia. Recunosc că, poate, m-am grăbit şi n-am ţinut cont de utilităţi. Dar nu credeam că va fi atît de greu şi în atîţia ani să nu avem în cartier apă, canal şi curent electric. Vechea conducere a Primăriei Făgăraş nu ne-a sprijinit de loc. Actualul primar ne-a ascultat şi ne-a spus că se va implica şi Primăria Făgăraş în cazul reţelei de curent electric” a spus Marius Silea de la nr. 3. Reţeaua de gaz este departe de a se realiza aici, costurile ridicîndu-se la peste 50.000 de lei. Doar unindu-se toţi locatarii, cheltuielile ar putea fi mai uşor de suportat, dar o discuţie între ei n-a avut încă loc. Societatea de distribuţie gaz nu va suporta, în perioada următoare, această investiţie, dat fiind şi numărul prea mic de viitori abonaţi. (Lucia BAKI)

dav

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here