• O zi de şcoală pentru elevii navetişti de la  CT ,,Dr. Alexandru Bărbat” are aproape 12 ore
  • Elevii pleacă de acasă la ora 5.30 şi ajung acasă seara, după ora  17.00
  • Copiii din Cârţişoara ajung la şcoală cu 2 ore înainte de începerea cursurilor
  •  Doar un microbuz şcolar transportă elevii navetişti, al doilea din dotare zace în curtea şcolii

L Directorul instituţiei de învăţămînt, Marilena Constantin, împreună cu inginerul Nicolae Ludu au  bătut la uşa edililor locali şi au cerut ajutor

 

78 de elevi din satele învecinate oraşului Victoria s-au înscris la  CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”, însă nu au ştiut că vor pleca de acasă la 5.30 şi vor reveni abia  la ora 17.00 din cauza navetei.  Instituţia de învăţămînt dispune de două microbuze şi de un singur şofer.  Aşa se face că zilnic pleacă în cursă doar o singură maşină, cealaltă zăcînd în garaj. Un post de şofer a fost scos la concurs, după cum spune directarea şcolii, însă  nu s-a arătat nimeni interesat să muncească. Microbuzul şcolar care transportă elevii navetişti are   numărul de înmatriculare  BV 11 RZA şi are 17 locuri. Acesta pleacă din curtea şcolii la 5.30 şi  termină  traseele la ora 8.30. În aceste condiţii, unii elevi ajung mult prea devreme la şcoală, iar alţii întîrzie la prima oră de curs. Al doilea  microbuz, cu  numărul de înmatriculare BV 07  TVG  şi  20 de locuri, stă parcat  în curtea instituţiei. Acest microbuz a fost dat în folosinţă gratuită în urmă cu cîţiva ani de către Primăria Victoria în baza unui contract de comodat. Microbuzul cu 20 de locuri nu poate fi condus de actualul şofer pentru că acesta nu deţine permis de conducere pentru categoria respectivă.

 

Părinţii vor să-şi retragă copiii de la şcoală

Supăraţi de această situaţie, părinţii elevilor navetişti au ameninţat conducerea instituţiei că îşi vor retrage copiii de la şcoală pentru că în acest ritm elevii nu mai rezistă. 78 de elevi din Cîrţişoara, Feldioara, Noul Român, Cârţa, Arpaşul de Jos, Arpaşul de Sus, Ucea de Jos, Ucea de Sus  şi Drăguş fac naveta la Victoria respectînd un program  stabilit de conducerea colegiului. ,,Mă doare sufletul să plece copilul de acasă de la 5.30  şi ajunge acasă la ora 17.00.  În  timpul orelor aţipesc pentru că sînt obosiţi, 12 ore lipsesc de acasă. Condiţiile lor materiale sînt precare, iar  unii nu îşi permit să cheltuie 3 – 4 lei/ zi  să-şi cumpere un sandwich. În toată Țara Făgăraşului aşa ceva nu se întîmplă, avem două microbuze şi un şofer, iar postul este vacant de cîţiva ani” a spus inginerul Nicolae Ludu.

 

,,Am cerut ajutor primăriilor din zonă”

 

În anul şcolar 2018 – 2019, această unitatea de învăţămînt are 230 de elevi înscrişi în cele 8 clase la zi, una seral şi alta postliceală, unde predau 15 dascăli. Dacă părinţii îşi retrag copii de la şcoală, instituţia riscă să fie închisă. ,,Sînt membru în comisia de promovare a Colegiului Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat” şi am fost la toate şcolile gimnaziale din zonă pentru a promova clasele pentru  meserii şi am promis elevilor că se va asigura naveta. Părinţii sînt total nemulţumiţi de această situaţie şi ne-au spus că în aceste condiţii îşi retrag copiii de la şcoala noastră. Am ajuns să cerem ajutor de la primăriile  din zonă pentru că nu mai putem continua cu acest program de navetă. Din 1991 numărul elevilor a scăzut pentru că s-a reînfiinţat Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” , iar un alt factor a fost plecarea peste hotare a tinerilor”  a mai spus inginerul Nicolae Ludu. Anul trecut au fost unificate două unităţi şcolare aplicîndu-se HCL nr. 1 din 5 ianuarie 2017, grădiniţa din Victoria şi-a pierdut astfel personalitatea juridică şi a fost arondată la Colegiul tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat”.

Primăriile  ajută liceul

,,Am apelat  la primarii din comunele Cârţa, Cârţişoara, Arpaş, Ucea, Drăguş pentru că elevii noştri navetişti au domiciliul în aceste comune. Numărul copiilor navetişti din Cârţişoara şi Cârţa s-a dublat comparativ cu anul şcolar trecut şi din acest motiv programul de navetă a fost făcut în aşa fel încît elevii  să ajungă la şcoală pînă  la ora 8.00 cînd încep orele. Am fost la Inspectoratul Școlar Judeţean Braşov  pentru blocarea postului de şofer, însă postul a rămas blocat. După primele două săptămîni de şcoală am bătut la uşile primarilor şi le-am solicitat ajutor şi ne-au promis că ne ajută să rezolvăm această situaţie. Vrem să reducem timpul de plecare şi de întoarcere acasă. Am ajuns în faţa aleşilor locali de la Victoria şi am cerut susţinerea lor. Cel mai bine ar fi să angajăm un şofer şi toate problemele se rezolvă. Primarii din cele cinci comune ne ajută pînă ne rezolvăm problema” a spus directorul CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”, Marilena Constantin.  Începînd de miercuri, 26 septembrie a.c., unii primari au transportat  elevii navetişti pînă la poarta şcolii.

Traseele microbuzului

 

Traseu I : Victoria (ora 5.30), Cîrţişoara (ora 5.50) retur Victoria (ora 6.05)

Traseu II: Victoria (ora 6.05), Feldioara(ora 6.15), Noul Român (ora 6.30), Cîrţa ( ora 6.40), retur Victoria (ora 7.00)

Traseu III: Victoria (ora 7.00), Arpaşul de Jos (ora 7.15), Ucea de Jos (7.20), Ucea de Sus (ora 7.25), retur  Victoria (ora 7.35)

Traseu IV: Victoria (ora 7.35), Arpaşul de Sus (ora 7.45), Victoria ( ora 8.00)

Traseul V: Victoria (ora 8.00), Drăguş (ora 8.10), retur Victoria (ora 8.20)

(Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here