,,Făgăraşul mai are pînă să devină oraş turistic”

Spun făgărăşenii care  consideră că Primăria Făgăraş trebuie să se implice în dezvoltarea turismului în Făgăraş şi în Ţara Făgăraşului

Se vorbeşte tot mai mult de turism şi de statutul de oraş turistic pentru municipiul Făgăraş. Dar pînă va deveni Făgăraşul un oraş turistic precum Sibiul sau Braşovul de exemplu, mai este cale lungă. Şi asta pentru că lipseşte municipiului infrastructura, referindu-ne aici în principal la spaţiile de cazare,  la drumuri şi la transport. Avem castelul medival care este un punct turistic căutat de turişti şi atît. Lista monumentelor istorice şi turistice din Făgăraş şi din Ţara Făgăraşului este însă mult mai lungă, dar obiectivele nu sînt puse în valoare. De exemplu, Biserica Pateri sau casa Inichentie Micu Klein sau castelul Brâncovenesc de la Sâmbăta sau bisericile fortificate sau templul ursitelor de la Şinca sau băile Perşani, etc. Un proiect cu finanţare europeană sau naţională  abordat de toate primăriile din Ţara Făgăraşului ar crea suportul pentru o bază turistică dezvoltată în Ţara Făgăraşului. Cetăţenii din zona Făgăraşului îşi doresc dezvoltarea turismului, dar consideră  că un oraş sau o zonă turistică are nevoie de mai multă implicare din partea autorităţilor. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii, iar o parte din opiniile lor sînt redate în materialul de mai jos.

Vox

Lucian Nep, 38 ani, instalator, Făgăraş

,,În opinia mea, un oraş turistic trebuie să fie curat şi să organizeze evenimente sportive, culturale, istorice,  să atragă cîţi mai mulţi turişti. Făgăraşul nu este un oraş turistic pentru că nu este curat şi nu a  promovat evenimentele culturale pe plan naţional.  În Făgăraş sînt obiective turistice bine întreţinute şi foarte cunoscute, dar mai lipsesc turiştii. Mai mult ar trebui să existe ghid turistic pentru anumite trasee din Țara Făgăraşului”

 

I.U., pensionar, Făgăraş

,,Făgăraşul nu are ocolitoare şi toate drumurile sînt praf, în aceste condiţii nu putem vorbi despre turism. Din păcate Făgăraşul a ajuns un oraş sărac şi din acest motiv nu poate deveni un oraş turistic. Ne mîndrim cu Cetatea Făgăraşului şi cu Catedrala din centrul oraşului, dar de zeci de ani nu s-aau făcut investiţii în Făgăraş”

 

Dan Dutcă, 53 ani, Făgăraş

,,Un oraş turistic trebuie să fie amplasat într-o zonă frumoasă, unde nu există poluare. Da, Făgăraşul este un oraş turistic.  De cîţiva ani numărul turiştilor a crescut, zilnic văd  2 – 3 autocare parcate în centrul Făgăraşului”

 

Stoica Emil, 65 ani, pensionar, Făgăraş

,,Un oraş turistic trebuie să aibă multe obiective turistice. Făgăraşul nu este un oraş turistic, este un oraş istoric. Să nu uităm de Doamna Stanca şi de Mihai Viteazul  care au locuit în Cetate. În  Făgăraş,  turiştii vin în perioada de vară, cînd hotelul şi pensiunile sînt pline, iar în restul anului nu mai vezi turişti în Făgăraş”

 

Greavu Gheorghe, 64 ani, pensionar, Făgăraş

,,Într-un  oraş turistic nu există poluare. În Făgăraş, gazele de eşapament ne distrug. În centrul Făgăraşului nu poţi să stai pe o bancă din cauza acestora, gazele ne sufocă. Traficul din centrul Făgăraşului şi din jurul cetăţii ar trebui interzis. Cît este oraşul de mic atît este  poluarea de mare. Traficul greu trebuie redirecţionat din Făgăraş, ocolitoarea trebuie făcută pentru a uşura traficul. Primăria trebuie să facă investiţii în locurile de agrement şi de campare pentru o anumită categorie de turişti. Nu toţi turiştii vor să se cazeze la hotel sau la pensiune”

Bianca Rădău, 21 ani, studentă, Făgăraş

,,Un oraş turistic trebuie să aibă infrastructură, transport local şi ghid turistic. Făgăraşul nu este un oraş turistic pentru că nu sînt spaţii de cazare suficiente pentru  turişti. Dacă se cazează turiştii din două autocare toate locurile de cazare din Făgăraş sînt ocupate. Primăria ar trebui să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea turismului”

 

Neagu Ioan, 72 ani, pensionar, Făgăraş

,,În opinia mea un oraş turistic trebuie să fie curat şi să nu aibă cîini comunitari. La capitolul gospodărire stăm prost, parcurile din centrul Făgăraşui sînt murdare, iar mobilierul stradal este distrus. Dacă am rezolva aceste probleme cu siguranţă am putea fi un oraş turistic”

 

Nicu Cazac, 67 ani, pensionar, Făgăraş

,,Un oraş turistic trebuie să aibă multe locuri de cazare. Da, Făgăraşul este un oraş turistic frumos, dar cu puţine locuri de cazare. Primăria Făgăraş ar trebui să facă investiţii pentru a atrage mai mulţi turişti şi să organizeze mai multe evenimente culturale promovate la nivel naţional”

 

Lucia Mihai, 37 ani, contabilă, Făgăraş

,, Făgăraşul este un oraş turistic pentru că există obiective turistice de invidiat. Dacă primăriile din Țara Făgăraşului ar implementa un proiect european pentru  dezvoltarea turismului, toată zona ar avea de cîştigat”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here