• Birocraţia prost înţeleasă va despărţi patru fraţi abandonaţi de părinţi

  •  Fraţii Gunesch din Victoria vor ajunge  într-un centru de plasament

  •  Reprezentanţii DGASPC Braşov cer imposibilul unor bunici săraci care vor să-şi crească nepoţii

Patru fraţi minori din Victoria au ajuns în grija bunicilor materni după ce părinţii i-au abandonat. Din luna august  bunicii fac imposibilul pentru a le asigura mîncare pe masă deşi trăiesc doar dintr-un ajutor social de 255 lei lunar. Este vorba despre Constantin Emanuel de 6 ani, Amalia Elena de  4 ani, Sebastian Florin de  3 ani şi Ioana, mezina de un anişor.  Minorii au ajuns la bunici la jumătatea lunii august a.c., dezbrăcaţi, flămînzi, murdari şi plini de păduchi. Au fost găsiţi singuri în casă în condiţii imposibil de imaginat.  Părinţii copiilor, Elena Maria Gusesch şi concubinul ei, Simindreanu Beniamin Emanuel, i-au părăsit  fără niciun regret, iar de atunci nici n-au mai dat vreun semn de viaţă. Bunicii spun că ar fi plecaţi  la muncă în Anglia. Autorităţile sociale judeţene au promis sprijin bunicilor, dar după trei luni documentele de plasament nici măcar nu au fost demarate. În plus cer bunicilor să întocmească dosare, ceea ce înseamnă bani şi drumuri la Făgăraş şi Braşov. Bunicii sînt hotărîţi să renunţe la nepoţi din cauza birocraţiei.

Promisiuni fără acoperire

Cînd au fost descoperiţi singuri în casă, au ajuns la ei asistenţii sociali care  i-au încredinţat bunicilor cu promisiunea că vor întocmi documentele pentru obţinerea plasamentului ceea ce însemna un venit lunar pentru bunici şi copii.   ,,La jumătatea lunii august a.c., ne-am trezit cu autorităţile la uşă, fiica şi ginerele au abandonat copiii. Autorităţile locale au insistat să iau copiii să nu fie instituţuonalizaţi la casa de copii. În prima fază am refuzat şi le-am spus   că  trăim dintr-un ajutor social de 255 lei pe lună. Apoi mi-a fost milă de nepoţei, mă gîndeam că vor ajunge la casa de copii şi aşa am acceptat să-i îngrijesc. Reprezentanţii de la DGASPC Braşov au fost sesizaţi şi au ajuns la Victoria şi ne-au spus că vor începe procedura măsurilor de plasament” a spus bunica micuţilor.

500 lei, un  ajutor de la primăria Victoria

Numai că la două luni distanţă nici urmă de ajutor financiar pentru creşterea acestor copii aşa cum au promis reprezentanţii DGASPC Braşov. În schimb, Primăria Victoria lre-a alocat 500 de lei pînă la întocmirea dosarelordeplasament. ,,În luna septembrie a.c., în plenul  şedinţei de consiliu local, aleşii urbei ne-au acordat un ajutor de urgenţă de 500 lei să ne descurcăm pînă la finalizarea documentelor de plasament. Au trecut trei luni şi reprezentanţii de la Protecţia copilului din Braşov nu au reuşit să finalizeze actele pentru plasament” a spus bunica fraţilor,  Ioana Gunesch.

Pretenţiile  DGASPC Braşov

Luni, 5 noiembrie a.c., o echipă de la DGASPC Braşov a ajuns pe stada Muncii,   la locuinţa  familiei Gunesch pentru a verifica în amănunt  condiţiile oferite minorilor de bunici. Printre altele  le-au  sugerat să le amenajeze o cameră doar minorilor, să aibă dupaluri de haine, să cumpere mîncare sănătoasă şi jucării adecvate vîrstei. Recomandările reprezentanţilor dela DGASPC Braşov respectă legislaţia europeană, dar au picat ca un trăznet pentru bunicii copiilor care abia îşi duc traiul zilnic într-o locuinţă sărăcăcioasă de pe strada Muncii.  ,,Sîntem supăraţi, nu ne mai descurcăm financiar, iar reprezentanţii de la Protecţia copilului ne-au spus să le dăm mîncare sănătoasă. Copiii nu sînt pretenţioşi şi sînt învăţaţi să mănînce mîncare gătită.  Mai mult, nu ne permitem să cumpărăm hrana pe care ne-au sugerat-o  pentru  că venitul nostru este de 255 lei provenit din ajutorul social, plus alocaţia de stat a copiilor de 452 lei. Cînd au ajuns la noi nepoţeii erau dezbrăcaţi, iar noi am făcut sacrificii să le cumpărăm articole de îmbrăcat şi de încălţat. Acum nu ne mai descurcăm, iar reprezentanţii de la Protecţia copilului ne spun  să facem acte pentru măsura de plasament. Noi nu avem bani să mergem la Făgăraş şi la Braşov pentru actele solicitate. Ne-au cerut  cazier, de la medicul de familie trebuie să obţinem adeverinţe medicale care să ateste faptul că micuţii  au fost vaccinaţi.  Mai mult,  au spus să obţinem declaraţii de la vecinii de vis-a-vis, iar  de la grădiniţă o caracterizare a copiilor, plus avize de la psihologul de la DGASPC Braşov. Avem lista cu cele de mai sus, dar nu avem bani să mergem la Făgăraş şi Braşov” a mai spus bunica copiilor.

Vor renunţa la trei dintre cei patru nepoţi

Săptămîna trecută, reprezentanţii de la Braşov au stat de vorbă şi cu bunicul copiilor, iar în urma discuţiilor, bătrînul era hotărît  să nu mai aibă grijă de copii.  ,,Fata i-a părăsit şi nu o interesează soarta copiilor.  Noi am făcut tot ce am putut, dar situaţia financiară precară ne obligă să renunţăm la copii. Angajamentele luate  în luna august nu s-au materializat şi am ajuns în această situaţie. Reprezentanţii de la Braşov au spus că vor  întocmi procedurile de plasament, dar au trecut trei luni şi acest lucru nu s-a întîmplat. Mai mult  au venit în vizită de cîteva ori să verifice unde dorm copiii, ce mănîncă şi cu ce se joacă. Nu au înţeles că nu ne permitem mai mult. Am ajuns în situaţia să renunţăm la nepoţi şi îmi pare rău  că vor ajunge la casa de copii.  Ioana, mezinul familiei, va rămîne la noi pentru că este prea mică şi atunci  nu mai avem nevoie de niciun ajutor, ne descurcăm cu ce avem. Îmi pare rău, nu ne-am gîndit că vom ajunge în această situaţie”  a spus bunicul copiilor. (Carla TATU)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here